logo print logo ocmw print

Nieuws : de Bib van Balen

 • Alle berichten

Nieuwsoverzicht

 • Tip van de Bib: 'Een dag in de zon'

  vr 5 mrt
  De maand maart is Jeugdboekenmaand in de Bib. Deze week zetten we graag het prentenboek 'Een dag in de zon' in de kijker. Een kleurrijk prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Tip van de Bib: 'Pokko heeft een trommel'

  vr 26 feb
  De maand maart is Jeugdboekenmaand in de Bib. Deze week zetten we graag het prentenboek 'Pokko heeft een trommel'. Een kleurrijk prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.
 • Tip van de Bib: 'Verjaardag met taart'

  do 18 feb
  Wist je dat er in onze Bib ook zoekboeken zijn voor de allerkleinsten? Deze kleurrijke boeken zonder tekst zijn ideaal om al op jonge leeftijd boekengoesting te creëren. In dit boek wil meneer Hond een taart maken voor de verjaardag van Konijntje. Steeds als hij bezig is, gaat er iets mis.
 • Onderwijs: Bib komt naar je toe

  di 16 feb
  Tussen de krokus-en de paasvakantie komen we weer naar jullie met bakken vol leuke, interessante, spannende, grappige,...boeken. We voegen er nog enkele weetjesboeken en een paar strips bij zodat de klasbib weer goed gevuld is. Bekijk hieronder de planning wanneer we bij je langskomen.
 • Onderwijs: Haal je lerarenkaart af in VC De Kruierie

  di 16 feb
  Leerkrachten die in Balen wonen, kunnen hun lerarenkaart afhalen aan de balie van VC De Kruierie. Neem zeker een kijkje op www.balen.be/lerarenkaart om te kijken hoe en waar je je kaart gebruiken.
 • Onderwijs: Jeugdboekenmaand 'Lezen is een feest!'

  di 16 feb
  Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand (maart) met het thema ‘Lezen is een feest’ roepen we jullie op om in jullie klasbubbel een leesfeest in te richten. Maak hiervan foto's en bezorg ze aan de Bib, zo kunnen ze meegenieten van jullie LeesFeest. Tips vind je in de Bib (sticker 'jeugdboekenmaand).
 • Tip van de Bib: 'De jongen in de sneeuw'

  vr 12 feb
  Een opsporingsteam van de politie in Oslo gaat onder leiding van rechercheur Holger Munch, die geassisteerd wordt door rechercheur Mia Kru¨ger, de moord op een jonge ballerina oplossen.
 • Tip van de Bib: 'Rood, of Waarom pesten niet grappig is'

  vr 5 feb
  Tuur bloost snel. Zijn klasgenoten pesten hem daarmee, aangevoerd door de sterke Paul. Eén meisje ergert zich aan het getreiter, maar ze durft er niet tegenin te gaan. Dan duwt Paul Tuur van het klimrek en vraagt de juf of iemand iets gezien heeft.
 • Tip van de Bib: 'Vogelgids voor kids'

  vr 29 jan
  In deze gids vind je 116 vogelsoorten die in België en Nederland voorkomen, met informatie over vogels en vogelarij en hoe je vogelsoorten kunt opsporen en herkennen.
 • Tip van de Bib: 'Het geheim van mijn man'

  vr 22 jan
  Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief een geheim bevat, dat niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief vindt terwijl je man nog springlevend is.
 • Tip van de Bib: 'De prinses van Coronaland'

  vr 15 jan
  De Prinses van Coronaland werd geboren uit de verbeelding en van de Balense Betty Machiels. De gepensioneerde kleuterjuf van het scholeke van de Vennen schreef het verhaal en tekende alle illustraties.
 • Tip van de Bib: 'Nieuwjaarsbrieven van 1746 tot nu'

  wo 30 dec
  Heb jij je nieuwjaarsbrief al klaar? Nee? Dan haal je misschien nog wel wat inspiratie uit dit boek, waarin Nelly Haelterman teruggaat tot in de 18e eeuw om onze traditie van nieuwjaarsbrieven te beschrijven.
 • Tip van de Bib: 'Heksje Mimi viert Kerstmis'

  wo 23 dec
  Heksje Mimi en Roosje gaan in het bos op zoek naar een kerstboom. Mimi wil het liefst een hele grote. Maar die krijgen ze niet uit de grond en de iets kleinere bomen ook niet. Zullen Mimi en Roosje toch een boom kunnen vinden?
 • Tip van de Bib: 'Idaho'

  vr 18 dec
  Een vrouw probeert te achterhalen wat voor vreselijks gebeurd is met de eerste vrouw en dochters van haar dementerende man.
 • Tip van de Bib: 'Het jaar van de hond'

  vr 20 nov
  Eva Daeleman kreeg een burn-out, verdween van het scherm en overleefde de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Maar ze kocht ook een hond en is een eind verder gevorderd in haar zoektocht naar wie ze is en wil zijn. Leen dit e-boek meteen uit vanuit je luie zetel.
 • Onderwijs: Gratis e-boeken als voorbereiding van je lessen

  ma 16 nov
  Sinds enkele weken kan je via de Bib van Balen ook e-boeken uitlenen. E-boeken lees je op je smartphone, tablet, e-reader of laptop. Er zijn ook e-boeken die je kan gebruiken bij je lesvoorbereiding of als didactische ondersteuning.
 • Onderwijs: Kleuterrondleidingen in de Bib vanaf januari

  ma 16 nov
  Hopelijk mogen in januari de kleuters van de derde kleuterklas weer op bezoek komen in onze Bib. Je kan alvast een moment inplannen via het e-loket.
 • Onderwijs: Lestip: boek keizer ei, enkel woorden met een ei

  ma 16 nov
  In dit verhaal worden enkel woorden met de korte ei gebruikt. Aan de hand van het verhaal van Heid en Teit wordt de spellingsregel over de korte ei en de lange ij op een speelse manier ingeoefend.
 • Onderwijs: Volgende ICQ-vergadering op 25 maart 2021

  ma 16 nov
  De ICQ-vergadering van 15 oktober is uitgesteld naar donderdag 25 maart (afhankelijk van de evolutie van het coronavirus uiteraard).
 • E-boeken lezen via de Bib

  do 17 sep
  Als je lid bent van de Bib van Balen, kan je vanaf nu ook e-boeken gratis lenen via het platform cloudLibrary. Je kan telkens twee e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Loopt de uitleentermijn af, dan verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel.
 • Leerkrachten: AVI-boekjes bij de Fundels

  ma 24 aug
  Het abonnement van de Fundels werd uitgebreid met AVI-boekjes. Dus nu kan je niet enkel prentenboeken (samen) lezen maar ook boekjes op niveau van het kind (6-10 jaar).
 • Leerkrachten: Beheer je klasbibkaart ook online

  ma 24 aug
  Wil je graag opvolgen welke materialen er nog op je klaskaart staan, een boek verlengen of een item reserveren log dan in met je e-mailadres en dan krijg je meteen een overzicht. Op deze manier weet je ook wanneer de uitleentermijn afloopt. Materialen kan je altijd inleveren via het inleverluik.
 • Leerkrachten: Bib Bib Bib Hoeraaa!

  ma 24 aug
  Ook dit schooljaar gaan we verder met het het 'Bib Bib Bib Hoeraaa'-project. Net zoals vorig jaar wordt er een uitleenrugzakje mee naar huis gegeven vanuit de school aan alle drie-jarigen. Bij de eerste ronde van de kleuterpakketten worden extra materialen terug uitgedeeld.
 • Leerkrachten: Boekenzoeker helpt je kiezen

  ma 24 aug
  Zoek je een leuk boek dat bij je les past of willen je leerlingen vooraf snuisteren tussen boekentips dan kan je de website boekenzoeker.be in de klas gebruiken. Leerlingen kunnen verschillende criteria aanduiden waaraan hun boek moet voldoen.
 • Leerkrachten: Prikkel leesgoesting bij kleuters door rode draadboxen

  ma 24 aug
  Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
 • Leerkrachten: Rode Draad boxen (kleuters) reserveren

  ma 24 aug
  Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
 • Leerkrachten: Voorlopig geen kleuterrondleidingen in de Bib

  ma 24 aug
  Hopelijk mogen dit schooljaar ook de kleuters van de derde kleuterklas weer op bezoek komen in onze Bib. Voorlopig plannen we nog geen bezoekjes in (wegens corona), maar zodra we terug van start mogen gaan, bezorgen we jullie de data.
 • Scholennieuws: Bib@school (nieuw concept sinds 2017)

  wo 1 jun
  Omdat uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen de lagere school verlaat met een leesachterstand, test de Bib sinds 2017 een nieuwe aanpak om de kinderen te stimuleren om meer te lezen, niet alleen thuis, maar ook op school. Ook Bib@school, waarbij de Bib naar de school toegaat, verandert...
1-28 Van 28
Naar top