Gemeente Balen Gemeente Balen

Nieuws : de Bib van Balen

 • Tip van de Bib: 'Zen, of het konijn in ons brein'

  zen vr 23 mrt
  Op donderdag 29 maart ontdek je in de Bib of zen nu zin of onzin is. Ben jij zen? Of helemaal niet maar wil je het worden? Dit boek helpt je op weg.
 • Zen: zin of onzin?

  Mediteren vr 23 mrt
  Iedereen heeft het in deze tijden (te) druk. Kan de ‘Zen’-methode ons een oplossing bieden? Op donderdag 29 maart krijg je om 20u in de Bib van Balen een correct beeld van de vele verrassende mogelijkheden van meditatie. Gratis tickets in VC De Kruierie.
 • Check de wist-je-datjes-helm in VC De Kruierie

  Wist-je-datjes-helm di 20 mrt
  Deze Jeugdboekenmaand staat in het teken van wetenschap en techniek. Daarom ontwierpen de leerlingen van TISP een heuse wist-je-datjes-helm, die je terugvindt in de ontmoetingsruimte van VC De Kruierie. Zet hem op, scan een afbeelding en je krijgt een wist-je-datje te horen.
 • Tip van de Bib: 'Naar de kermis'

  Naar de kermis vr 16 mrt
  Ga jij ook naar Balen Jaarmarkt en wil je thuis al een verhaaltje over de kermis voorlezen aan je kinderen? Dan is dit boek vast en zeker iets voor jou!
 • Wedstrijd voor kinderen: verzin een nieuwe straatnaam!

  Zoektocht ma 12 mrt
  In maart kunnen gezinnen met kinderen in en rond de Bib en VC De Kruierie een parcours afleggen met opdrachten/experimenten rond het thema 'Eureka!'. Bij de wandeling hoort een wedstrijd waarbij 7- tot 12-jarigen in de prijzen kunnen vallen door een naam te verzinnen voor 2 nieuwe Balense straten.
 • Tip van de Bib: 'Pan'

  Pan do 8 mrt
  Antwerpen slaapt niet meer. De stad is in de ban van een seriemoordenaar. Pan, de naam van een mythische god, staat geschreven in het bloed van de gekeelde slachtoffers.
 • Eureka! Een zoektocht voor kinderen

  Zoektocht vr 2 mrt
  Het thema van de jeugdboekenmaand is ‘Eureka!’. Ben jij tussen 3 en 12 jaar? Kom dan tussen 1 en 31 maart samen met je (groot)ouders in en rond de Bib en VC De Kruierie een parcours afleggen met opdrachten en experimenten. En wie weet win je wel een prijs... Of leer bij met de wist-je-datjes-helm!
 • Tip van de Bib: 'Later begint vandaag'

  Later begint vandaag vr 23 feb
  Op dinsdag 27 februari kan je naar een lezing over palliatieve zorgen in VC De Kruierie. Ook in de Bib vind je heel wat boeken over dit onderwerp, zoals 'Later begint vandaag'.
 • Volgende 'Babbelen over boeken' (19 apr): Moeders zondag

  vr 23 feb
 • Scholennieuws: Boekentips voor leerlingen 5de en 6de leerjaar

  lezen wo 21 feb
  De Bib stelde een lijst met boekentips samen voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Zo kan je zowel de vlotte als minder vlotte lezers, stimuleren om toch een boek te lezen. Klik door voor het overzicht.
 • Scholennieuws: Bib@school, sessie 3 van start

  logo bib op school di 20 feb
  Leerkracht van 1e tem 6e leerjaar: noteerde je al in je agenda wanneer jij met je klas moet langskomen in de Bib voor een 3e portie ‘boekenplezier’ ? Check dan snel even de online planning van ‘periode 3 (en 4)’ en duid aan in je agenda!
 • Hoe zie jij de Bib in de toekomst?

  Gebruikersonderzoek ma 19 feb
  Hoe zie jij de Bib van Balen in de toekomst? Vul de vragenlijst in op www.bib2018.be of vind in de Bib gedrukte vragenlijsten om in te vullen. Je maakt meteen ook kans op een boekenbon, een jaarabonnement op een krant of maandblad.
 • Scholennieuws: Vul vragenlijst Bib en win een prijs

  bib 2018 ma 19 feb
  De Bib wil graag weten wat jouw interesses zijn, wat je zoekt in de Bib, wat je er graag wil vinden dat er nog niet is,… Vul de vragenlijst in op www.bib2018.be of vind in de Bib gedrukte vragenlijsten om in te vullen. Op deze manier wil men uitzoeken hoe de Bib er in de toekomst uit moet zien.
 • Oproep Bib: teken petitie #bibvooriedereen

  Ambassadrice Ruth Wielockx ondertekent petitie #bibvooriedereen vr 9 feb
  Sinds 2016 zijn Vlaamse steden en gemeenten niet langer verplicht een bibliotheek te hebben. De actie #bibvooriedereen wil een sterk signaal geven dat de bibliotheek belangrijk is én blijft. Ook de Bib van Balen roept iedereen op om net zoals Ruth Wielockx het bibliotheekcharter te ondertekenen.
 • Tip van de Bib: 'Jij bent mij'

  Jij bent mij vr 19 jan
  Een 20-jarige studente gaat naast haar studie werken als persoonlijk verzorgster van een rijke high society dame, die de dodelijke spierziekte ALS heeft. Leen deze ontroerende roman over de ziekte ALS in de Bib.
 • Foto's pyjamavertelsels

  Pyjamavertelsels di 28 nov
  Op vrijdag 24 november kwamen heel wat kinderen in pyjama, met knuffel en zaklamp, afgezakt naar een verduisterde Bib om te luisteren naar spannende verhalen, gebracht door Lieve De Meyer en de vrijwillige voorlezers van de Bib. Bekijk de foto's van de Pyjamavertelsels.
 • Fundels: urenlang digitaal leesplezier in herfst en winter

  Fundels wo 15 nov
  Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, spelen kinderen vaker binnen. Met Fundels kunnen ze van thuis uit digitale boekjes lezen en educatieve spelletjes spelen. Leden van de Bib van Balen kunnen gratis Fundels downloaden via 'Mijn Bibliotheek' voor op hun tablet of smartphone.
 • Scholennieuws: Bib ondersteunt auteurslezing

  Peter Vervloed di 29 aug
  Je wil graag een auteur, illustrator of striptekenaar uitnodigen in je school? Dat kan met steun van de Bib. De Bib draagt max. 300 euro bij en voorziet de klas van de nodige boeken als voorbereiding. Daarnaast krijgt de school ook praktische tips bij de voorbereiding van de lezing.
 • Scholennieuws: Planning leveren boekenpakketten kleuterscholen

  kleuter lezen di 29 aug
  Ook dit jaar blijft de Bib zelf naar de kleuterklassen gaan om ze te voorzien van een vers boekenpakket. Elke twee maanden halen we de gelezen boekjes op en leveren we een nieuw boekenpakket. Hieronder vind je de planning.
 • Scholennieuws: Reserveer je klasrondleiding in de Bib

  klasbezoek in de Bib ma 28 aug
  Elke 3de kleuterklas mag op rondleiding in de Bib komen. Reserveer alvast je datum via het e-loket.
 • Verduidelijking: Gratis boekjes voor Balense baby’s

  babyboekje do 10 aug
  Onlangs berichtten we over de 2 gratis boekjes die elke Balense baby krijgt van de Bib van Balen. Nog even verduidelijken dat deze actie van start ging in februari met het eerste boekje voor baby's die toen 6 maanden waren.
 • Gratis boekjes voor Balense baby’s

  babyboekje vr 14 jul
  (Voor)lezen stimuleert de taalontwikkeling en dat begint al bij de geboorte. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken, liedjes, versjes en verhalen, kunnen sneller lezen en beter rekenen. De Bib van Balen wil de ouders hierbij helpen en schenkt elke Balense baby twee gratis boekjes.
1-22 Van 22