Aanmelden secundaire scholen regio Zuiderkempen (Mol, Geel, Herentals, Kasterlee, Vorselaar en Westerlo)

Aanmelden secundair

Klik hier door voor het online aanmeldformulier

Start je kind volgend schooljaar in het eerste middelbaar van het gewoon onderwijs in de regio Zuiderkempen (Mol, Geel, Herentals, Kasterlee, Vorselaar en Westerlo)? Hou er dan rekening mee dat je je kind eerst online moet aanmelden (tussen 25 maart en 19 april), vooraleer te kunnen inschrijven (vanaf 14 mei). Voor overige scholen in de regio (Lommel, Leopoldsburg,...) contacteer je best de desbetreffende school voor meer info en inschrijvingen.

Waarom?

Alle secundaire scholen in de regio Zuiderkempen (Mol, Geel, Herentals, Kasterlee, Vorselaar en Westerlo) werken vanaf nu samen in één overkoepelend aanmeldsysteem, zodat elk kind zich slechts één keer moet aanmelden voor de gehele regio. Pas na het online aanmelden kan je ook daadwerkelijk inschrijven.

Dit nieuwe aanmeldsysteem komt er naar analogie met het succesvolle aanmeldingssysteem bij de basisscholen, waardoor er niet meer urenlang moet aangeschoven/gekampeerd worden. Het systeem zorgt ervoor dat:

  • het inschrijven op deze scholen vlot en op dezelfde manier verloopt;
  • het aanmelden zonder tijdsdruk gebeurt;
  • iedereen dezelfde kansen krijgt om kinderen in de school van eerste
    keuze in te schrijven.

Hoe?

Meld je vanaf 25 maart via deze link aan voor alle scholen waar je eventueel naar toe wil. Zet op de eerste plaats de school waar je kind het liefst naartoe wil gaan.

Je kunt bij de aanmelding enkel kiezen voor de A- of B- stroom, niet voor specifieke richtingen. Dat gebeurt pas bij de effectieve inschrijving (vanaf 14 mei). Ben je niet zeker of je kind naar de A- of B-stroom zal gaan? Vraag dit dan na in je huidige school of in de school waar je je kind naartoe wil laten gaan.

Kinderen van personeelsleden en kinderen waarvan de broer of zus naar dezelfde school gaat, hebben nog steeds voorrang. Maar ook zij dienen zich via het nieuwe systeem aan te melden en hun voorrang aan te duiden.

Timing

Eerst: kies meerdere scholen

Maak voor jezelf en je kind verschillende schoolkeuzes: ga naar info-avonden en opendeurdagen, surf naar websites en/of maak een afspraak met de scholen voor een gesprek of rondleiding. Kies daarna scholen die het best bij je kind passen. Het is bij het aanmelden verplicht om meerdere scholen te kiezen.

25 maart (9u) t.e.m. 19 april (23u59): meld je kind online aan

Meld je aan via deze link

Benodigdheden: computer met internet, e-mailadres en gegevens van je kind (voornaam, naam, geboortedatum, adres en rijksregisternummer). Het tijdstip van aanmelden is niet belangrijk, maar doe het wel in deze periode. Als er voldoende plaatsen zijn, krijg je automatisch de school van je eerste voorkeur.

20 april t.e.m. 13 mei: ontvang inschrijvingsticket

De computer verdeelt de plaatsen op basis van de criteria 'schoolvoorkeur' en 'toeval', rekening houdend met de voorrangsgroepen. Vervolgens ontvang je een e-mail met een inschrijvingsticket voor de toegewezen school.

14 mei t.e.m. 10 juni: schrijf je kind in op school

Schrijf na ontvangst van het inschrijvingsticket op tijd in, zoniet gaat de voorbehouden plaats naar een ander kind. Maak hiervoor een afspraak bij de toegewezen school. Bij inschrijving kies je ook de richting die je kind wil volgen. Pas dan is je kind zeker van een plaatsje voor het volgende schooljaar!

Als je je kind niet aanmeldde tijdens de aanmeldperiode, kan je het vanaf 14 mei inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode op de scholen waar nog vrije plaatsen zijn. Als er geen vrije plaatsen meer zijn, wordt je kind op de wachtlijst geplaatst.

Andere regeling voor overige scholen in de regio en buitengewoon onderwijs

Kies je voor een secundaire school die niet in de regio Zuiderkempen ligt? Informeer dan bij de school of je moet aanmelden of rechtstreeks kan inschrijven. De secundaire scholen van Lommel en Leopoldsburg bijvoorbeeld werken niet met een aanmeldingssysteem, dus in deze gemeenten kan je rechtstreeks inschrijven in de scholen.

Als je je kind wil inschrijven in het buitengewoon onderwijs, dan gebeurt dit rechtstreeks op de betrokken school met het attest van het CLB.

Meer info

Klik hier vanaf 25 maart 9u door naar het online aanmeldformulier

Voor verdere vragen kan je in de eerste plaats terecht bij de secundaire school waar je je kind graag zou inschrijven. Je kan ook contact opnemen met je huidige basisschool of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Infofilmpje

Naar top