Cadmium

We zitten in onze regio met een historische cadmiumverontreiniging. De zinkfabrieken van Balen (Vieille Montagne in Wezel), Overpelt en Lommel hebben vanaf het einde van de 19de eeuw tot de jaren 70 van de 20ste eeuw heel wat cadmium in het milieu gebracht. Milieunormen waren in het verleden lang niet zo streng als nu, en men beschouwde de zinkfabrieken als een welkome werkgever in de streek.

In de jaren 70 werd overgeschakeld naar milieuvriendelijkere technieken waardoor de uitstoot gevoelig daalde. In Balen werd de cadmiumproductie eind 2002 stilgelegd, zodat sindsdien geen cadmium meer wordt uitgestoten in de lucht.

Cadmium is echter een stof die praktisch niet afbreekt waardoor het nog vele tientallen jaren aanwezig zal blijven in de bodem. De afgelopen tien jaar zijn er veel saneringsoperaties gebeurd in de directe omgeving waarbij heel wat verontreinigde grond rond scholen en woningen is afgevoerd.

Op dit moment zijn de twee belangrijkste gezondheidsrisico's:

Deze gezondheidsrisico's kan je vermijden door de preventietips goed na te leven. Het probleem is echter dat de preventietips zo simpel en zo vanzelfsprekend zijn, dat ze vaak verwaarloosd worden, zoals bijvoorbeeld

  • reinig de vloer met een natte dweil, niet met een stofzuiger
  • was je handen voor het eten
  • was je handen na het werken of spelen in de tuin
  • laat je kinderen niet spelen op een stoffige ondergrond
  • gebruik enkel leidingwater om te drinken, te koken en handen te wassen
  • ...

Meer info over cadmium kan je verkrijgen bij de medisch milieukundige voor de Kempen:

Logo Kempen vzw

Ruth Lembrechts
Stationsstraat 60, 2300 Turnhout
tel. 014/44 08 34
e-mail ruth@logokempen.be
www.mmk.be 

Naar top