Zwerfkatten

zwerfkat

De gemeente wil op een diervriendelijke manier de overlast door zwerfkatten aanpakken. Sinds enkele jaren werkt zij hiervoor samen met vrijwilligers. De zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien, luizen, wormen en oormijt. Ze krijgen bovendien een kleine oorknip ter aanduiding dat ze onvruchtbaar zijn. Vervolgens worden de katten terug uitgezet op de plek waar ze gevangen werden. Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen.

Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt in jouw buurt? Wacht niet tot er kittens zijn. Neem dan contact op met de milieudienst via het e-loket of telefonisch (014/74 40 90).

Gezocht: vrijwilligers voor zwerfkattenproject

Het zwerfkattenteam is altijd op zoek naar extra helpende handen. Ben jij een dierenvriend, heb je een beetje vrije tijd over en heb je een eigen auto (kilometervergoeding is voorzien)? Dan heb jij het ideale profiel om het team te versterken. Als vrijwilliger help je mee met het plaatsen van vangkooien, het vervoer naar de dierenarts en het terugplaatsen van de katten. Je kiest zelf hoeveel tijd je hierin wil steken. Het is ook mogelijk om een deel van de taken te doen.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of wens je meer info? Contacteer dan de milieudienst via 014/74 40 90 of milieudienst@balen.be.

Verplichting identificatie, registratie en castratie/sterilisatie van katten

Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk, ook als de kat gratis wordt weggegeven.

Meer info

Identificatie van je kat

Elke kat moet geïdentificeerd zijn met een chip. Vandaar dat men ook spreekt van ‘chippen’.

Enkel de dierenarts mag de kat chippen. Hij/zij plaatst de chip onderhuids aan de linkerkant van de hals. In uitzonderlijke situaties wordt de chip rechts geplaatst.

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en kan enkel met een chiplezer worden gelezen.

Registratie van je kat

Enkel de dierenarts kan registreren. De dierenarts registreert het chipnummer in de centrale databank CatID samen met de kenmerken van het dier: ras, geboortedatum, geslacht en met de gegevens van de verantwoordelijke: naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van deze gegevens.

Meer info

Verplichting sterilisatie/castratie van je kat

  • Elke kat die nu geboren wordt, moet gesteriliseerd/gecastreerd zijn voor de leeftijd van 5 maanden. Er zijn uitzonderingen voor kwekers.
  • Elke kat die verkocht, geadopteerd of weggeven wordt moet eerst gesteriliseerd/gecastreerd zijn. Dit geldt ook als de kat gratis wordt weggegeven.

Het steriliseren en castreren van eigen katten helpt om het aantal kittens te beperken en dus ook het aantal zwerfkatten.

Meer info

E-loket

Openingsuren & contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top