Zwerfkatten

zwerfkat

De gemeente wil op een diervriendelijke manier de overlast door zwerfkatten aanpakken. Sinds enkele jaren werkt zij hiervoor samen met vrijwilligers. De zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien, luizen, wormen en oormijt. Ze krijgen bovendien een kleine oorknip ter aanduiding dat ze onvruchtbaar zijn. Vervolgens worden de katten terug uitgezet op de plek waar ze gevangen werden. Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen.

Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt in jouw buurt? Wacht niet tot er kittens zijn. Neem dan contact op met de milieudienst via het e-loket, milieudienst@balen.be of telefonisch (014/74 40 90).

Het is niet de bedoeling dat je de vrijwilligers rechtstreeks verwittigt, alles verloopt via de milieudienst.

Bij echte noodgevallen met zwerfkatten buiten de openingsuren van de milieudienst. Gelieve je rechtstreeks te wenden tot de politiediensten op het nummer 014/33 37 00 en in uiterste nood op het nummer 101.

De politie zal dan het nodige doen.

Ook bij andere dieren in nood gelieve je te wenden tot de politie.



Gezocht: vrijwilligers voor zwerfkattenproject

Het zwerfkattenteam is altijd op zoek naar extra helpende handen. Ben jij een dierenvriend, heb je een beetje vrije tijd over en heb je een eigen auto (kilometervergoeding is voorzien)? Dan heb jij het ideale profiel om het team te versterken. Als vrijwilliger help je mee met het plaatsen van vangkooien, het vervoer naar de dierenarts en het terugplaatsen van de katten. Je kiest zelf hoeveel tijd je hierin wil steken. Het is ook mogelijk om een deel van de taken te doen.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger of wens je meer info? Contacteer dan de milieudienst via 014/74 40 90 of milieudienst@balen.be.


Verplichting tot Identificatie, Registratie en Castratie/Sterilisatie van Huisdieren

Als verantwoordelijke katteneigenaar is het belangrijk om je huisdier te beschermen, zowel voor zijn/haar veiligheid als voor de bredere gemeenschap. Sinds enkele jaren zijn er strikte verplichtingen voor de identificatie, registratie en sterilisatie/castratie van huisdieren, met name katten. Deze maatregelen zijn gericht op het bevorderen van dierenwelzijn en het verminderen van het aantal zwerfkatten.

Identificatie en registratie van je kat

Elke kat moet verplicht geïdentificeerd worden door middel van een elektronische chip. Dit proces wordt ook wel chippen genoemd. Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en kan enkel uitgelezen worden met een chiplezer. 

Wat houdt chippen in?

Het chippen wordt uitsluitend uitgevoerd door een erkende dierenarts. De chip wordt onderhuids geplaatst aan de linkerkant van de hals van de kat. In uitzonderlijke gevallen kan de chip ook rechts worden geplaatst. Dit unieke nummer helpt om de kat snel te identificeren mocht hij verloren gaan of zich in een onveilige situatie bevinden.

Registratie van je kat

Naast de identificatie is het essentieel dat je kat geregistreerd wordt in een centrale databank, CatID. De dierenarts is ook verantwoordelijk voor deze registratie. Hij/zij voegt het chipnummer samen met de kenmerken van de kat (zoals ras, geboortedatum, geslacht) en jouw gegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres) toe aan het systeem. Jij als eigenaar bent zelf verantwoordelijk voor het correct en up-to-date houden van deze gegevens. De gegevens kunnen openbaar gezet worden, dit betekent dat iedereen de gegevens kan opzoeken. Indien de gegevens niet openbaar staan kunnen enkel de politie, dierenartsen en erkende asielen de gegevens raadplegen. 

Let op: Als je je kat verkoopt, weggeeft of ter adoptie zet, ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor deze registratie, ook als het dier gratis wordt afgestaan. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot hoge boetes.

Verplichting tot castratie/sterilisatie van je kat

Om het aantal zwerfkatten in te verminderen, geldt er een verplichting om elke kat die geboren wordt vóór de leeftijd van vijf maanden te laten steriliseren of castreren. Er zijn enkele uitzonderingen voor erkende kwekers met een HK nummer, maar voor alle andere katten geldt deze verplichting.

Als je een kat verkoopt of weggeeft, moet deze vooraf gesteriliseerd of gecastreerd worden, zelfs als het een gratis overdracht betreft. Ook hier staan er strenge boetes op het niet naleven van de wet zowel voor degene die de kat weggeeft als voor de persoon die de kat in huis neemt.

Waarom is castratie/sterilisatie zo belangrijk?

Sterilisatie en castratie zijn niet alleen belangrijk voor het welzijn van je eigen kat, maar dragen ook bij aan het voorkomen van ongewenste nakomelingen. Door je kat te steriliseren of te castreren, help je actief mee om het aantal zwerfkatten te verminderen. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van de druk op asielen en het verbeteren van de algehele gezondheid van katten in onze samenleving.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen door ervoor te zorgen dat hun katten niet ongecontroleerd voor nakomelingen zorgen. Het nemen van deze verantwoordelijkheid voorkomt de overpopulatie van katten en biedt hen een veiliger, gezonder leven.

Doe mee aan de verandering, bescherm je kat en draag bij aan een diervriendelijkere wereld.

Meer info

E-loket

Openingsuren & contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top