Nieuws : Wonen en Milieu

Nieuwsoverzicht

 • Afvalkalender week van 10 mei

  vr 7 mei
  • vrijdag 14 mei: PMD en RESTAFVAL en GLAS (route 2)
 • Sluiting diensten 13 mei (Hemelvaart), Kruierie, Bib en containerpark open op 14 en 15 mei

  vr 7 mei
 • Hang een gepersonaliseerde zwerfvuilposter voor je raam

  di 4 mei
  Mooimakers geeft een vuistje aan iedereen die zijn eigen afval niét op de grond achterlaat. Wil jij ook graag iedereen aanmoedigen die het proper houdt in jouw straat? Maak dan een gepersonaliseerde poster met je eigen straatnaam en kies je illustratie. Even printen, aan je raam hangen en klaar!
 • Gemeente Balen doet mee met 'Maai Mei Niet'

  ma 3 mei
  Op drie locaties (begraafplaatsen Centrum en Hulsen, en buurtplein Scheps) wordt in mei het gras (deels) niet of minder gemaaid, of worden er wandelpaadjes tussen hoger gras gemaaid. Zo leggen we een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Doe ook mee
 • Werken om stierkikker te bestrijden gestart in Olmen

  do 29 apr
  Vorige zomer werd in Olmen onder grote belangstelling het project voorgesteld waarbij de schadelijke stierkikker bestreden zal worden met steriele kikkermannetjes. Enkele vijvers in Olmen en Scheps zullen gebruikt worden om deze steriele kikkers op te kweken. De werken in Olmen zijn al gestart.
 • IOK en gemeente Balen organiseren opnieuw een tankslag

  wo 28 apr
  IOK organiseert samen met o.a. de gemeente Balen al voor de vierde keer een tankslag. Eventueel zelfs handig te combineren met de groepsaankoop hemelwateropvang. Interesse? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop en/of voor een online infomoment.
 • Let op voor phishing mails in naam van De Watergroep

  wo 28 apr
 • Gemeente Balen dient bezwaren in over leidingstraat Antwerpen-Ruhr

  ma 26 apr
  De Vlaamse overheid maakt een uitvoeringsplan (GRUP) om een ondergrondse leidingstraat aan te leggen tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied. Drie tracés worden onderzocht, waarbij het noordelijke ook door Balen loopt. De gemeente heeft daarover samen met IOK een bezwarenlijst opgesteld.
 • Doet jouw straat mee aan 'Straatvinken' op 20 mei?

  do 22 apr
  Op donderdag 20 mei kan je tussen 17u en 18u weer tellen hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. Op basis daarvan berekenen wetenschappers hoe gezond het verkeer in je straat is. Doet jouw straat al mee? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in!
 • Haal gratis bloemenzaad, help de bijen en win!

  wo 21 apr
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Interesse in groepsaankoop hemelwateropvang en/of tankslag?

  ma 19 apr
  IOK organiseert samen met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop hemelwateropvang en een tankslag (eventueel zelfs handig te combineren). Interesse? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop en/of voor een online infomoment (27, 29 april of 6 mei).
 • Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

  do 15 apr
  De Aziatische hoornaar is ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor onze biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Heb je een (nest van) een Aziatische hoornaar gezien? Post een foto op vespawatch.be.
 • Raadpleging Uitstel van de desactivering van de kernreactoren Doel 1 en Doel 2

  do 15 apr
 • Ophokplicht pluimvee bij particulieren opgeheven

  di 6 apr
  Vanaf dinsdag 6 april wordt de ophok- of afschermplicht voor pluimvee, als voorzorg tegen de vogelgriep, versoepeld. Particulieren mogen hun kippen, ganzen, etc opnieuw vrij laten rondlopen. Ze zijn nog wel steeds verplicht om hun dieren binnen te voederen.
 • Voorbereidende werken windmolens Olmen

  wo 31 mrt
  In april start Elicio in Olmen voorbereidingswerken voor de bouw van 2 windmolens op het Pidpa-terrein achter Pakawi Park. De molens kunnen vanaf maart 2022 met hun gezamelijk vermogen van 4,7 megawatt en jaarlijkse energieproductie van 10.000 MWh meer dan 3.000 gezinnen van groene energie voorzien.
 • Recyclagepark niet op afspraak

  vr 26 mrt
  In tegenstelling tot wat deze week in de media verscheen, werkt het recyclagepark niet op afspraak vanaf zaterdag 27 maart. Je kan er terecht tijdens de openingsuren. Je kan tijdelijk geen herbruikbare goederen aanleveren.
 • Het conformiteitsattest, een troef bij verhuur

  wo 10 mrt
  Met dit officiële attest kan je als verhuurder aantonen dat de te huur gestelde woning voldoet aan alle eisen m.b.t. sanitair, elektriciteit, stabiliteit, verluchting en verlichting,… Dit attest is nieuw. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden.
 • Vanaf maart: eenvoudiger en meer sorteren met Nieuwe Blauwe Zak

  ma 15 feb
  Vanaf maart wordt sorteren eenvoudiger. Dan mogen niet alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, maar ook àlle huishoudelijke plastic verpakkingen (schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes, tubes, folies en zakjes) in de Nieuwe Blauwe Zak. Beter voor milieu én portemonnee!
 • 5e en 6e leerjaar De Puzzel Schoor maakt nestkastjes tegen processierups

  di 9 feb
  Om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden, worden er massaal nestkastjes opgehangen om mezen aan te trekken, een natuurlijke vijand van de rupsen. De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van school De Puzzel in Schoor staken de handen uit de mouwen om de nestkastjes te bouwen.
 • Overzicht: Fluvius-premies in 2021

  do 28 jan
 • Premies voor energiebesparende maatregelen in 2021

  do 28 jan
  Van plan om je woning energiezuiniger te maken, te verbouwen of aan te passen aan je leeftijd? Ook in 2021 kan je hier heel wat premies voor krijgen. Bekijk het overzicht en klik bij elk onderdeel verder voor meer informatie.
 • Wat moeten landbouwers met medisch afval?

  wo 20 jan
  Op landbouwbedrijven worden niet alleen medische handelingen verricht door de dierenarts, maar ook door de landbouwers zelf. Om het medisch afval dat hieruit voortvloeit op de voorgeschreven manier te beheren en af te voeren, kunnen zij op het recyclagepark een vat van 50 liter kopen voor 30 euro.
 • Geen containers voor asbest meer bij IOK

  do 7 jan
  Het is sinds 1 januari niet meer mogelijk om containers voor asbest te bestellen via IOK. De subsidies zijn hiervoor uitgeput. Mogelijks starten zij in de toekomst een nieuw project op voor de ophaling van asbest in containers tegen aangepaste voorwaarden.
 • Ook in 2021 goedkoop lenen via Vlaams Woningfonds

  ma 4 jan
 • Oude matrassen gratis naar containerpark

  vr 1 jan
  Vanaf 1 januari 2021 kan je je afgedankte matras gratis naar het recyclagepark brengen. Uiterlijk 1 juli moeten de recyclageparken ze daar ook in een aparte container onderbrengen, zodat ze deels gerecycleerd kunnen worden.
 • Feedback na infomarkt heraanleg kerkplein Olmen

  wo 30 dec
  Begin oktober konden de inwoners van Olmen een infomarkt bezoeken over de heraanleg van het Olmense kerkplein. Het gemeentebestuur is blij dat het daarna de nodige feedback mocht ontvangen en deelt nu graag de besluiten hierover.
 • Zóveel kan je besparen met autodelen!

  di 29 dec
  In Balen kan je gebruik maken van de deelwagens van Cambio aan het station en VC De Kruierie. Naast de vele ecologische en sociale voordelen, is autodelen vaak ook goedkoper dan een eigen wagen. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Bereken dan nu jouw autodeelvoordeel op Savewithcarsharing.be.
 • Meldpunt discriminatie op de huurmarkt

  di 22 dec
 • Afvalkalender 2021 vanaf 7 december in de bus

  do 3 dec
  Hou je brievenbus in de gaten, want vanaf maandag 7 december bedeelt IOK de afvalkalender van 2021. Je kan ook de gratis app 'Recycle!' downloaden. Die stuurt je een berichtje welke afvalsoort men de volgende dag komt ophalen. Je kan hier ook de digitale kalender downloaden.
 • PMD-zakken goedkoper

  di 1 dec
  Vanaf 1 januari 2021 kan je de nieuwe blauwe PMD-zak kopen: deze is goedkoper dan de oude blauwe PMD-zak, namelijk 3,60 euro (ipv 6 euro) voor 24 zakken. Vanaf 1 maart (!) 2021 kan je in de blauwe PMD-zak meer zachte plastic verpakkingen meegeven zoals potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.
1-30 Van 53
Naar top