Nieuws : Wonen en Milieu

 • Kempenaren beste restafvalleerlingen van de klas

  di 25 jun
  De Kempenaar produceerde in 2018 gemiddeld 93 kg restafval. Hiermee scoren we ruim 50 kg per inwoner beter dan de gemiddelde Vlaming. De laatste jaren zien we een status quo in de hoeveelheid restafval. Deze mooie restafvalcijfers zijn een combinatie van afval voorkomen en een goede sortering.
 • Wat te doen bij hinder door brandharen eikenprocessierups?

  ma 24 jun
  Heb je een geïrriteerde huid door de brandharen van de eikenprocessierups? Bij lichte symptomen is er geen behandeling nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na 1 tot 2 weken. Bij hevige jeuk haal je best een anti-jeuk middel bij je apotheker. Raadpleeg je huisarts bij ernstige klachten.
 • Afvalkalender week 26

  vr 21 jun
  • vrijdag 28 juni: PMD, RESTAFVAL en GLAS (route 2)
 • Nieuwe voorwaarden voor Vlaamse Energielening

  wo 19 jun
  Wie energiebesparende maatregelen wil uitvoeren in zijn woning, kan via IOK beroep doen op de renteloze Vlaamse Energielening. Sinds begin dit jaar kan enkel een beperkte doelgroep (mensen met een verhoogde tegemoetkoming of een lager inkomen, beschermde afnemers,...) hier nog een beroep op doen.
 • Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

  wo 19 jun
 • Wees niet gek: doe de tekencheck

  wo 19 jun
  Door de klimaatopwarming komen teken almaar vaker voor, niet alleen in het bos maar bijvoorbeeld ook in de tuin. Iedereen die in de natuur komt, kan best dezelfde avond nog controleren op een tekenbeet. Prijs? Verwijder dan de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op.
 • Aanleveren landbouwfolie tussen 17 en 28 juni

  ma 17 jun
  Van maandag 17 t.e.m. vrijdag 28 juni kan je landbouwfolie aanleveren op het recyclagepark tijdens de openingsuren. Wegens de drukte op zaterdag mag er niét aangeleverd worden op 22 juni (in de briefwisseling hierover staat verkeerdelijk 15 juni). Dit is ook niet gratis, maar kost 0,085 euro/kg.
 • Hang een Mooimakers-poster voor je raam

  vr 14 jun
  Ben jij fier op je propere buurt? Hang dan een poster van Mooimakers voor je raam. Je kan er eentje afhalen aan de balie van het gemeentehuis zolang de voorraad strekt.
 • Plaatswissel snoei- en hakselhout op IOK-recyclagepark

  vr 14 jun
 • Geen groepsaankoop groene energie meer vanuit provincie

  vr 7 jun
 • Balense scholen beloond voor acties tegen zwerfvuil

  do 6 jun
  Drie Balense scholen (De Puzzel Schoor, ’t Graantje en curieuzeneuzen) hebben een cheque gekregen als beloning voor hun strijd tegen zwerfvuil en sluikstort (zie foto's onderaan). Scholen, verenigingen of groepen die volgend schooljaar ook willen deelnemen aan Operatie Proper, kunnen nu inschrijven.
 • Uitbreiding PMD-zak pas vanaf 2021 in Kempen

  ma 3 jun
  Deze week verschenen in de media berichten over de uitbreiding van de PMD-zak voor alle verpakkingen in bepaalde Vlaamse steden en gemeenten dit voorjaar. In de Kempense gemeenten wordt deze uitbreiding pas vanaf 2021 ingevoerd. Tot dan blijven de sorteerregels voor PMD bij ons ongewijzigd.
 • Meldpunt Aziatische hoornaar

  ma 27 mei
  Heb jij (een nest) Aziatische hoornaars gezien? Meld dit dan op vespawatch.be. Zo kan de overheid deze invasieve uitheemse wesp in kaart brengen en zoveel mogelijk bestrijden. Ze vormen immers een bedreiging voor honingbijen en bestuivers.
 • Laatste kans om beroep te doen op terugbetaling sanering (oude) tankstations

  do 16 mei
 • Natuurherstel Most-Keiheuvel werpt meteen vruchten af

  do 9 mei
  Het natuurherstelproject Life+ Most-Keiheuvel loopt eind mei af. Door het herstel van landduinen, heide, trilveen en inheemse loofbossen, is dit door Europa als waardevol erkend natuurgebied erop vooruit gegaan voor mens en natuur. Bekijk de foto's van het slotmoment van het project.
 • Oproep naar getuigen van diefstal wildspiegels

  di 7 mei
 • Infoavond groepsaankoop dakisolatie & groendaken (7 mei)

  vr 3 mei
 • Doe mee met 'Mei Plasticvrij' en val in de prijzen

  wo 1 mei
  Ook de gemeente Balen wil haar inwoners deze maand aanzetten om het gebruik van plastic te verminderen. Wie meedoet aan 'Mei Plasticvrij' krijgt in de Bib een herbruikbaar groenten- en fruitzakje. En als je jouw plasticvrije tip deelt op Facebook, maak je zelfs kans op een duurzame Dopper waterfles.
 • Cambio-deelauto's beschikbaar aan station en VC De Kruierie

  do 11 apr
  Vanaf nu kan je in Balen na reservatie en tegen een vergoeding een cambio-deelauto uitlenen op twee plaatsen: aan het station (parking naast fietsenstalling) en aan VC De Kruierie (parking aan straatkant). Ideaal voor wie niet zo vaak een wagen nodig heeft of om een tweede auto uit te sparen.
 • Subsidie voor wolfwerende omheining & infoavonden 'schapenhouderij en wolven'

  wo 3 apr
  De laatste tijd lopen er opnieuw wolven rond in onze streek. Particulieren die in Balen een bestaande veeweide-omheining willen aanpassen om wolven te weren, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij het Agentschap Natuur en Bos. Dat organiseert ook 3 studieavonden over schapenhouderij en wolven.
 • Blijf op de hoogte van groepsaankoop dakisolatie en groendaken

  ma 1 apr
  Dit voorjaar organiseert IOK samen met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop dakisolatie en groene daken. Je kan je nu al vrijblijvend inschrijven op www.iok.be/dakisolatie of www.iok.be/groendak om op de hoogte gehouden te worden. Op 7 mei is er ook een info-avond in VC De Kruierie.
 • Haal gratis bloemenzaad, help de bijen en win!

  ma 1 apr
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Laat je huurovereenkomst registreren

  di 26 mrt
 • Schrijf je in voor verkoop van sociale woning en appartementen

  di 26 mrt
  De grote woning en zes eigentijdse appartementen op de hoek van de Steegstraat en Fabiolalaan (aan Balens Trefpunt) van de Kempense sociale woonmaatschappij DE ARK zijn bijna klaar. De verkoop is gepland net voor de zomer. Interesse? Schrijf je tijdig in op de wachtlijst.
 • Gratis magazine met info en tips voor verbouwers

  ma 18 mrt
 • Vraag nu je sloop- en herbouwpremie aan

  do 7 mrt
  Wie een oud gebouw afbreekt en een nieuwe woning op die plaats bouwt, kan hiervoor nu tijdelijk een Vlaamse sloop- en herbouwpremie van 7.500 euro aanvragen. De uiterste datum om de premie aan te vragen is afhankelijk van het tijdstip van aanvraag van de omgevingsvergunning.
 • Wijziging sorteerregels harde kunststoffen

  do 21 feb
  Sinds 1 januari 2019 mag je op het recyclagepark geen polycarbonaatplaten of plastiek golfplaten meer sorteren bij de harde kunststoffen. Deze horen vanaf nu bij het grof vuil.
 • Prijzen en voorwaarden groepsaankoop sanering stookolietank bekend

  di 19 feb
  De prijzen en voorwaarden van de tankslag van IOK en o.a. de gemeente Balen, zijn bekend. Wie zijn buiten gebruik gestelde stookolietank wil laten saneren, kan t.e.m. 31 december 2019 gebruik maken van deze groepsaankoop. Je moet zelf één van de gekozen firma's contacteren voor een offerte op maat.
 • Eandis wordt Fluvius

  ma 11 feb
  Vorig jaar fuseerden Eandis en Infrax tot Fluvius, een nieuw bedrijf dat alle distributienetten voor elektriciteit en aardgas en de openbare verlichting beheert, aanlegt en onderhoudt in alle Vlaamse gemeenten. Vanaf nu wordt ook overal die nieuwe merknaam effectief gebruikt (uniformen, badges,...).
 • Gratis sticker met sorteerregels gft en restafval

  di 5 feb
  Begin dit jaar zijn de gft-sorteerregels veranderd. IOK heeft daarom handige stickers met de nieuwe sorteerregels laten maken die je op je gft- of restafvalbak kan plakken als geheugensteuntje. Je kan zo'n gratis sticker afhalen aan de Infopunten (VC De Kruierie, gemeentehuis, ocmw-huis).
1-30 Van 44