Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Cambio krijgt vaste plek op parking Gustaaf Woutersstraat

  di 27 feb
  Naast de cambio-deelauto's aan het station en VC De Kruierie, kan je de deelwagen die tot op heden aan het gemeentehuis stond, vanaf dinsdag 27 februari vinden op de parking (die uitgeeft op speelplein Biesakker) in de Gustaaf Woutersstraat. Dit wordt de vaste plek van de nieuwe cambio-wagen.
 • Heb jij een hart van hout? Word vrijwilliger bij Bosgroep Zuiderkempen!

  vr 19 jan
  Ben jij je hart verloren aan de natuur? Wil je graag meer leren over bos(beheer)? En wil jij helpen met de ontwikkeling van onze mooie bossen? Antwoord je op de vorige vragen 3 keer ja? Dan ben jij de vrijwilliger die Bosgroep Zuiderkempen zoekt! Schrijf je snel in.
 • Doe mee aan de campagne 'Van Fruithofke tot Voedselbos'

  do 18 jan
 • Twijfels over gft? Bekijk de juiste sorteerregels

  di 9 jan
  Sinds dit jaar is het in heel Vlaanderen verplicht om gft apart in te zamelen. Voor de Kempen is dat niet nieuws, want wij zamelen dat al in sinds de jaren 90... Om de compostering van al dat gft achteraf optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat de juiste zaken bij het gft komt. Ken jij ze?
 • Sjans, de nieuwe naam voor de kringloopwinkels in de Zuiderkempen

  wo 3 jan
  De 8 Kempense kringloopwinkels en straks ook de onlineshop, gaan voortaan door het leven als ‘Sjans Kringloopwinkel’. Kringloopcentra voor én door sjansaars. Ook de Balense vestiging in de Steegstraat (parking en ingang via Benoit Belmansstraat) verandert van naam.
 • Meld zwerfkatten

  do 28 dec
  Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt in jouw buurt? Wacht dan niet tot er kittens zijn en neem contact op met de milieudienst (014/74 40 90), of meld het via het e-loket op www.balen.be/zwerfkatten.
 • Registreer jouw klimaatactie op het GroenBlauwPeil

  do 28 dec
  Balen engageert zich om tegen 2030 de klimaatdoelstellingen te halen. Jij kan helpen! Door jouw concrete realisaties (infiltratie en hergebruik van water, het voorzien van meer groen om de biodiversiteit te verhogen of het ontharden van de bodem) te registreren, kunnen wij de evoluties volgen.
 • Verplichting identificatie, registratie en castratie/sterilisatie van katten

  do 28 dec
  Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk, ook als de kat gratis wordt weggegeven.
 • Vervang oude TL-lamp door LED TL-buis

  wo 27 dec
 • Politie-actie loslopende honden op Keiheuvel

  wo 20 dec
  Na verschillende meldingen over incidenten met loslopende honden in het natuurdomein De Most - Keiheuvel heeft politie Balen-Dessel-Mol afgelopen zaterdag 16 december een gecoördineerde actie gehouden. Er waren drie mensen in overtreding. Heel wat hondenbaasjes waren gelukkig wel in orde.
 • Nieuw digitaal platform Omgevingsinformatie Vlaanderen

  wo 29 nov
  Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen.
 • Balense leerlingen planten nieuw bos aan in Hulsen (foto's)

  vr 17 nov
  Op vrijdag 17 november engageerden leerlingen van de gemeentelijke basisscholen De Twinkeling en De Bijenkorf zich samen met de milieudienst van lokaal bestuur Balen en een aantal vrijwilligers om een nieuw bos aan te planten in Hulsen. Bekijk de foto's.
 • Vragen over wonen en energie? Stel ze in gemeente- of OCMW-huis!

  vr 18 aug
  Vragen over (ver)bouwpremies of -leningen, verhuurverplichtingen,...? Dan kan je op afspraak terecht bij het Woon- en energieloket in het gemeentehuis. Bij het Energiepunt in het OCMW-huis kan je elke dinsdag (9u-11u30, zonder afspraak) vragen stellen over energiecontract, sociaal tarief energie,...
 • Promaz-fonds komt tussen bij bodemsanering na mazoutlek

  ma 17 jul
  Heb je een vermoeden dat je bodem verontreinigd is door een lek in je mazouttank of -leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dit fonds helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden.
 • Ga voor een thuislaadpaal met groepsaankoop IOK

  wo 21 jun
  IOK organiseert i.s.m. onder andere de gemeente Balen een groepsaankoop laadstations voor particulieren. De firma’s zijn intussen aangesteld en de prijzen en voorwaarden zijn gekend. Alle geïnteresseerden kunnen t.e.m. 1 juni 2024 een offerte op maat opvragen bij één of meerdere gekozen firma's.
 • Tuinieren zonder pesticiden? Er zijn goed werkende alternatieven!

  di 6 jun
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-19 Van 19
Naar top