Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Jaarlijks compostweekend geannuleerd

  vr 11 jun
  Elk jaar is er op de tweede zaterdag van juni een compostdemonstratie op de compostdemoplaats aan het recyclagepark. Omwille van corona gaat dat ook dit jaar niet door. Heb je intussen wel vragen? Onze compostmeesters helpen je graag verder.
 • Vraag ophaling grof vuil aan via IOK vóór 18 juni

  ma 7 jun
  Sinds dit jaar vraag je de ophaling van grof vuil niet meer aan via de gemeente, maar rechtstreeks via IOK op het nummer 014/58 09 96. Sinds dit jaar kan je ook geen 'grof vuil'-sticker meer gebruiken. Het grof vuil wordt bij de ophaling gewogen en de afrekening (0,24 euro/kilo) gebeurt via Diftar.
 • Abonneer je gratis op Landschapsmagazine

  vr 21 mei
 • Ministerieel bezoek in Most-Keiheuvel

  vr 21 mei
  Ter gelegenheid van de Europese Natura2000-dag bracht de Vlaams minister van Natuur donderdag een bezoek aan natuurgebied Most-Keiheuvel. Hier zijn de voorbije jaren via een Europees Life+project grote natuurherstelwerken doorgegaan.
 • Doe mee aan de grootste zwerfvuilactie van ondernemers in Vlaanderen!

  di 11 mei
  Op donderdag 9 september organiseren IOK en IOK Afvalbeheer in samenwerking met de Kempense gemeenten voor de 5de keer een grote zwerfvuilactie voor ondernemers. Ga jij met je bedrijf mee op pad om samen jullie bedrijventerrein proper te maken? Schrijf je dan in vóór 1 juli!
 • Wees niet gek: doe de tekencheck (video)

  ma 10 mei
  Teken komen steeds vaker voor, niet alleen in het bos maar bvb. ook in de tuin. Iedereen die in de natuur komt, kan best dezelfde avond nog controleren op een tekenbeet. Prijs? Verwijder dan de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Bekijk het filmpje met tips.
 • Werken om stierkikker te bestrijden gestart in Olmen

  do 29 apr
  Vorige zomer werd in Olmen onder grote belangstelling het project voorgesteld waarbij de schadelijke stierkikker bestreden zal worden met steriele kikkermannetjes. Enkele vijvers in Olmen en Scheps zullen gebruikt worden om deze steriele kikkers op te kweken. De werken in Olmen zijn al gestart.
 • IOK en gemeente Balen organiseren opnieuw een tankslag

  wo 28 apr
  IOK organiseert samen met o.a. de gemeente Balen al voor de vierde keer een tankslag. Eventueel zelfs handig te combineren met de groepsaankoop hemelwateropvang. Interesse? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop en/of voor een online infomoment.
 • Gemeente Balen dient bezwaren in over leidingstraat Antwerpen-Ruhr

  ma 26 apr
  De Vlaamse overheid maakt een uitvoeringsplan (GRUP) om een ondergrondse leidingstraat aan te leggen tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied. Drie tracés worden onderzocht, waarbij het noordelijke ook door Balen loopt. De gemeente heeft daarover samen met IOK een bezwarenlijst opgesteld.
 • Haal gratis bloemenzaad, help de bijen en win!

  wo 21 apr
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Interesse in groepsaankoop hemelwateropvang en/of tankslag?

  ma 19 apr
  IOK organiseert samen met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop hemelwateropvang en een tankslag (eventueel zelfs handig te combineren). Interesse? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de groepsaankoop en/of voor een online infomoment (27, 29 april of 6 mei).
 • Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

  do 15 apr
  De Aziatische hoornaar is ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor onze biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Heb je een (nest van) een Aziatische hoornaar gezien? Post een foto op vespawatch.be.
 • Raadpleging Uitstel van de desactivering van de kernreactoren Doel 1 en Doel 2

  do 15 apr
 • Ophokplicht pluimvee bij particulieren opgeheven

  di 6 apr
  Vanaf dinsdag 6 april wordt de ophok- of afschermplicht voor pluimvee, als voorzorg tegen de vogelgriep, versoepeld. Particulieren mogen hun kippen, ganzen, etc opnieuw vrij laten rondlopen. Ze zijn nog wel steeds verplicht om hun dieren binnen te voederen.
 • 5e en 6e leerjaar De Puzzel Schoor maakt nestkastjes tegen processierups

  di 9 feb
  Om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden, worden er massaal nestkastjes opgehangen om mezen aan te trekken, een natuurlijke vijand van de rupsen. De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van school De Puzzel in Schoor staken de handen uit de mouwen om de nestkastjes te bouwen.
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Overzicht: Fluvius-premies in 2021

  do 28 jan
 • Premies voor energiebesparende maatregelen in 2021

  do 28 jan
  Van plan om je woning energiezuiniger te maken, te verbouwen of aan te passen aan je leeftijd? Ook in 2021 kan je hier heel wat premies voor krijgen. Bekijk het overzicht en klik bij elk onderdeel verder voor meer informatie.
 • Zóveel kan je besparen met autodelen!

  di 29 dec
  In Balen kan je gebruik maken van de deelwagens van Cambio aan het station en VC De Kruierie. Naast de vele ecologische en sociale voordelen, is autodelen vaak ook goedkoper dan een eigen wagen. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Bereken dan nu jouw autodeelvoordeel op Savewithcarsharing.be.
 • Jachtdagen konijnen in Keiheuvel

  vr 23 okt
 • Nestkastjes helpen processierups bestrijden

  vr 23 okt
  De gemeentediensten hebben nestkastjes geplaatst in Olmen, meer bepaald in Bukenberg en Stotert. Op die manier willen we meer vogels aantrekken die verzot zijn op de eikenprocessierups. Onder het motto 'alle bee(s)tjes helpen' moeten zij de rups zo op een milieuvriendelijke manier mee bestrijden.
 • Haal je gratis huisdiersticker af in het gemeentehuis

  di 20 okt
  Door een huisdiersticker op het raam of de deur van je woning te kleven, kan je aan de hulpdiensten laten weten hoeveel én welke huisdieren er aanwezig zijn in geval van nood. Je kan zo'n gratis sticker afhalen aan de balie van het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt.
 • Dakisolatie, beglazing en premies in een notendop

  wo 23 sep
 • Bespaar met energiezuinige ramen via groepsaankoop IOK

  di 15 sep
  IOK organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop energiezuinige ramen. Wil jij ook besparen op je energiefactuur? Schrijf je dan vrijblijvend in via www.iok.be/ramen, 014/56 27 88 of de milieudienst. Meer info krijg je op één van de digitale infosessies.
 • Wereldprimeur voor Olmen in strijd tegen brulkikker

  vr 28 aug
  Er was veel persbelangstelling achter de Straalmolen in Olmen voor het project waarbij de Amerikaanse stierkikker (of brulkikker) bestreden zal worden met steriele kikkermannetjes. De bedoeling is om zo op termijn deze sterk groeiende populatie die veel schade aanricht, in te dijken.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Primeur in België: Loslopend vee in Scheps

  vr 17 jul
  Schrik niet als je deze dagen in natuurgebied Scheps koeien ziet loslopen. De Olmense landbouwer Robin Mens test er momenteel een nieuwe technologie uit. GPS-halsbanden die een geluidssignaal en eventueel een kleine elektrische schok geven, moeten de dieren binnen een denkbeeldige omheining houden.
 • Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval gewijzigd

  do 16 jul
 • Gemeentelijke totaalrenovatiebonus voor huurwoningen

  ma 1 jun
  Wie energiebesparende ingrepen uitvoert aan zijn huurwoning kan bij de gemeente een aanvullende premie aanvragen, bovenop de totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius. Hiermee wil het gemeentebestuur het aanbod aan kwaliteitsvolle en energiezuinige betaalbare huurwoningen in Balen verhogen.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-30 Van 30
Naar top