Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Bloemenzaad afgehaald? Stuur foto door en win!

  wo 17 jul
  Haalde jij in het voorjaar ook gratis bloemenzaad af? Neem dan zeker een (zomerse) foto van de bloemenpracht die daaruit voortkwam en bezorg ons deze vóór 1 oktober via milieudienst@balen.be. Wie weet win je zo wel een mooie prijs!
 • Leg een groendak aan als natuurlijke verkoeling

  ma 8 jul
 • Tot 2 september inzage in zevende mestactieplan (MAP 7)

  vr 5 jul
 • Hoornaars of wespen in je tuin? Laat het nest verdelgen

  di 2 jul
  Last van Aziatische hoornaars, Europese hoornaars of wespen? Je kan de nesten van deze (lastige) beestjes laten verwijderen door Brandweer zone Kempen of een professionele verdelger. Bijennesten kan je laten ophalen door een imker.
 • Ook zomersolden bij kringloopwinkel Sjans: kleding aan 1 euro

  di 2 jul
 • Bosgroep Zuiderkempen zoekt vrijwilligers

  di 25 jun
 • Promaz-fonds komt tussen bij bodemsanering na mazoutlek

  wo 19 jun
  Heb je een vermoeden dat je bodem verontreinigd is door een lek in je mazouttank of -leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dit fonds helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden. Doe een aanvraag voor 28 februari 2025!
 • Vraag subsidies aan voor je plattelandsidee vóór 2 september

  wo 19 jun
  Heb jij een idee dat het platteland kan versterken, inzet op biodiversiteit of korte keten-productie? Meld je project dan aan voor 2 september en wie weet krijg je financiële ondersteuning aangeboden.
 • Boek een kringloopkracht aan huis voor tuinadvies

  ma 10 jun
  Je kan heel wat afval in je tuin voorkomen of op een creatieve manier verwerken. Daarom kan je nu 1 van de 8 slimme IOK-kringloopkrachten gratis boeken voor een afspraak aan huis. Zij weten wel raad met het verwerken van snoeihout, het houden van kippen,...
 • Ooievaars geringd in Olmen

  ma 10 jun
  Vorige week werden enkele jonge ooievaars geringd aan de Straalmolen in Olmen. Op deze ring staat een unieke code. Met een verrekijker, telescoop of goede camera kan je de code lezen en de vogels volgen. Zo kan er makkelijk onderzoek gedaan worden naar de volledige ooievaarspopulatie. 
 • Schrijf je in voor de infosessie van cambio autodelen op 27 juni (Pastorij Olmen)

  ma 10 jun
  Cambio autodelen breidt uit naar Olmen. Je kan nu een nieuwe, elektrische cambiowagen vinden op het Kerkplein. Donderdag 27 juni is er van 19u30 tot 21u een infosessie in de Pastorij in Olmen over hoe autodelen met cambio werkt. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht via cambio.be/balen.
 • Help de opmars van de tijgermug vertragen

  wo 29 mei
  Ken jij de Aziatische tijgermug al? Een zwart-wit gestreepte mug (kleiner dan 5 eurocent) die voor veel overlast kan zorgen. Om de verspreiding van de mug tegen te gaan, kan je o.a. een lenteschoonmaak houden. Meld het bovendien op www.muggensurveillance.be als je er eentje ziet!
 • Tweede cambiowagen aan station Balen

  wo 22 mei
  Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag, staat er vanaf nu een extra cambio deelwagen aan het station van Balen geparkeerd. In onze gemeente kon je tot nu toe al een deelauto vinden aan het station, VC De Kruierie én (een elektrisch exemplaar) in de Gustaaf Woutersstraat.
 • Na wandeling, buiten spelen of tuinwerk: doe de tekencheck!

  ma 13 mei
  Teken komen steeds vaker voor, niet alleen in het bos maar bvb. ook in de tuin. Iedereen die in de natuur komt, kan best dezelfde avond nog controleren op een tekenbeet. Prijs? Verwijder dan de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Bekijk het filmpje met tips.
 • Tegelwippen? Vraag de tegeltaxi aan

  do 2 mei
  De tegeltaxi ondersteunt Balenaars die willen ontharden en vergroenen in het kader van het VK Tegelwippen. Van mei tot en met oktober haalt de taxi gratis ontharde of gewipte tegels op bij inwoners, scholen en verenigingen. Nog snel een tegeltaxi boeken? Vul het e-formulier in!
 • Tuinstratenproject van start in Zandstraat

  ma 15 apr
  Op 12 april ging het Tuinstratenproject van IOK, Commons Lab en de gemeente Balen van start in de Zandstraat, waar buren samen geveltuintjes aanleggen. Buurtbewoners stelden hun straat hiervoor zelf kandidaat. In Balen zijn de inschrijvingen voor het project ondertussen afgesloten.
 • Lege batterijen? Recycleer ze allemaal

  ma 8 apr
  Lege batterijen? Die vind je overal, zélfs in je robotmaaier. Ook als ze niet zichtbaar zijn (of minder bekend), moet je je batterijen recycleren. Bij Bebat zijn ze allemaal welkom. Breng dus snel al je lege batterijen naar een inzamelpunt in je buurt!
 • Subsidie voor wolfwerende maatregelen ook voor runderen, paarden en pony's, verlengd tot 31 augustus

  ma 8 apr
 • Vraag snel gratis onderzoek naar asbest in jeugdgebouwen aan

  do 28 mrt
  De Vlaamse overheid keurde het protocol 'Asbestveilige lokale jeugdgebouwen' goed. Daarbij kunnen lokale jeugd(sport)verenigingen kosteloos een asbestonderzoek laten uitvoeren en eventueel het asbestcement van dak en gevel gratis laten ophalen. Stel je snel kandidaat, want het aantal is beperkt.
 • Doe met ons mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen!

  do 21 mrt
  Balen doet mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, jij ook? Vervang dan t.e.m. 31 oktober zoveel mogelijk tegels door groen, geef je gewipte tegels in op www.vk-tegelwippen.be en maak kans op een mooie prijs! Je kan ook gebruik maken van de gemeentelijke onthardingssubsidie.
 • Stierkikker gezien of gehoord? Meld het via waarnemingen.be

  vr 8 mrt
  De vallei van de Grote Nete tussen Balen en Lier kampt met een grote populatie van de schadelijke Amerikaanse stierkikker. Om de verspreiding van deze 'brulkikker' tegen te gaan, is het belangrijk om te weten waar ze zitten. Meld het via www.waarnemingen.be als je de kikker opmerkt!
 • Infoblad voortaan op duurzaam papier

  do 1 feb
 • Twijfels over gft? Bekijk de juiste sorteerregels

  di 9 jan
  Sinds dit jaar is het in heel Vlaanderen verplicht om gft apart in te zamelen. Voor de Kempen is dat niet nieuws, want wij zamelen dat al in sinds de jaren 90... Om de compostering van al dat gft achteraf optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat de juiste zaken bij het gft komt. Ken jij ze?
 • Meld zwerfkatten

  do 28 dec
  Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt in jouw buurt? Wacht dan niet tot er kittens zijn en neem contact op met de milieudienst (014/74 40 90), of meld het via het e-loket op www.balen.be/zwerfkatten.
 • Registreer jouw klimaatactie op het GroenBlauwPeil

  do 28 dec
  Balen engageert zich om tegen 2030 de klimaatdoelstellingen te halen. Jij kan helpen! Door jouw concrete realisaties (infiltratie en hergebruik van water, het voorzien van meer groen om de biodiversiteit te verhogen of het ontharden van de bodem) te registreren, kunnen wij de evoluties volgen.
 • Verplichting identificatie, registratie en castratie/sterilisatie van katten

  do 28 dec
  Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk, ook als de kat gratis wordt weggegeven.
 • Vervang oude TL-lamp door LED TL-buis

  wo 27 dec
 • Politie-actie loslopende honden op Keiheuvel

  wo 20 dec
  Na verschillende meldingen over incidenten met loslopende honden in het natuurdomein De Most - Keiheuvel heeft politie Balen-Dessel-Mol afgelopen zaterdag 16 december een gecoördineerde actie gehouden. Er waren drie mensen in overtreding. Heel wat hondenbaasjes waren gelukkig wel in orde.
 • Balense leerlingen planten nieuw bos aan in Hulsen (foto's)

  vr 17 nov
  Op vrijdag 17 november engageerden leerlingen van de gemeentelijke basisscholen De Twinkeling en De Bijenkorf zich samen met de milieudienst van lokaal bestuur Balen en een aantal vrijwilligers om een nieuw bos aan te planten in Hulsen. Bekijk de foto's.
 • Vragen over wonen en energie? Stel ze in gemeente- of OCMW-huis!

  vr 18 aug
  Vragen over (ver)bouwpremies of -leningen, verhuurverplichtingen,...? Dan kan je op afspraak terecht bij het Woon- en energieloket in het gemeentehuis. Bij het Energiepunt in het OCMW-huis kan je elke dinsdag (9u-11u30, zonder afspraak) vragen stellen over energiecontract, sociaal tarief energie,...
1-30 Van 36
Naar top