Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • 9 op de 10 Balense mezenkastjes bewoond

  di 15 nov
  Het gemeentebestuur liet de voorbije twee jaren een 200-tal nestkastjes ophangen op openbaar domein, met de bedoeling om mezen aan te trekken en zo de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden. Uit tellingen tijdens een onderhoudsbeurt blijkt dat 9 op de 10 kastjes bewoond zijn.
 • Verwarm je met hout? Hout het gezond!

  di 15 nov
  Door de energiecrisis schakelen veel mensen terug over op verwarmen met hout. Wees je ervan bewust dat er daarbij ongezonde stoffen vrijkomen zowel binnen- als buitenshuis (fijn stof, dioxines). Hier vind je tips om bewuster te stoken en zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren.
 • Winnaar fotowedstrijd: over de bloemetjes en de bijtjes...

  do 10 nov
  In de lente en zomer maakten de Balenaars massaal gebruik van het bloemenzaad dat ze gratis konden afhalen. Heidi Dox won de hoofdprijs (insectenhotel) met deze foto van haar bloemenpracht. Daar kon niet alleen zij zelf van genieten, maar ook de bijen en de vlinders. Proficiat!
 • Openbaar onderzoek ontwerp-besluit en -plan-MER sectorale voorwaarden windturbines

  di 8 nov
 • Ga voor een thuislaadpaal met groepsaankoop IOK

  do 20 okt
  Als je een elektrische wagen hebt of wil kopen, kan het interessant zijn om thuis een laadpaal te installeren. Daarom organiseert IOK i.s.m. de gemeente Balen een groepsaankoop thuislaadpalen voor particulieren. Schrijf je nu al vrijblijvend in voor de groepsaankoop of volg een digitale infosessie.
 • Energie besparen? Leen gratis energiemeter en doe de test

  wo 19 okt
  Om energie te besparen, is het belangrijk om te weten welke toestellen (te) veel verbruiken bij je thuis. Wil je ook testen of je energieverslinders in huis hebt? Leen dan gratis een energiemeter bij de milieudienst en neem de proef op de som.
 • Tijdelijk oppompverbod onbevaarbare waterlopen opgeheven

  ma 17 okt
 • Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

  wo 21 sep
  De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.
 • Meer bos voor Balen! Draag jij een boompje of meer bij?

  vr 9 sep
 • Zet jij je mee in voor de Balense zwerfkatten?

  wo 20 jul
  Om de zwerfkattenproblematiek op een diervriendelijke manier aan te pakken, werkt de gemeente Balen samen met vrijwilligers. Romy Diels is al jaren hét gezicht achter het Balense zwerfkattenproject. Omdat hun werk niet van de poes is, doet ze een oproep om er meer vrijwilligers bij te betrekken.
 • Hinderlijke beplanting op je privé-domein? Snoeien aub!

  ma 18 jul
  De gemeentelijke groendienst krijgt regelmatig meldingen van weggebruikers die gehinderd worden door overhangende takken, overmatige hagen en andere storende beplantingen van privé-eigendommen. Om klachten te vermijden, is een regelmatige snoeibeurt van je haag of andere beplantingen dus aangewezen.
 • Insectenhotel zorgt voor biodiversiteit aan VC De Kruierie

  wo 22 jun
  Insecten zijn van levensbelang. Ze zorgen voor de plantenbestuiving en een natuurlijk evenwicht in je tuin of weide. In samenwerking met natuurvereniging De Gagel werd er daarom ook een insectenhotel geplaatst in de bloemperken aan de inkom van VC De Kruierie.
 • Minder beton, meer bijen!

  zo 29 mei
  Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Tijdens de Week van de Bij (29 mei-5 juni) roepen we dan ook op om de bij te helpen. Dit kan door je voortuin te ontharden of een bloemenperkje in te zaaien met bloemenzaad.
 • Meer GAS-boetes voor sluikstorten dankzij mobiele camera's

  do 12 mei
  De gemeente Balen kocht vorig jaar twee mobiele camera's aan, om de strijd tegen sluikstorten verder op te voeren. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er acht GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstorten, waarvan vijf dankzij vaststellingen via de camera's.
 • Vijf zones in onze gemeente bevatten mogelijk PFAS in de bodem

  di 12 apr
 • Schrijf in voor webinar over nieuwe verbouwpremie (12 mei)

  vr 1 apr
  Vanaf 1 juli worden de energiepremies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie geïntegreerd in de eengemaakte 'Mijn Verbouwpremie'. Dit moet het voor de burger eenvoudiger maken om premies aan te vragen. Schrijf in voor de gratis webinar over deze nieuwe premie op donderdag 12 mei om 19u30.
 • Gewijzigd GAS-reglement vanaf 1 maart

  di 1 mrt
  Vanaf 1 maart 2022 treedt in de politiezone Balen-Dessel-Mol een aangepast reglement op de Gemeentelijke Administraties Geldboete (GAS) in werking, met o.a. verbod op vuurwerk en lachgas. Bepaalde verkeersinbreuken worden vanaf nu ook afgehandeld via de zogeheten GAS 4-procedure.
 • Permanent verbod op onttrekken van water uit o.a. Grote Nete

  ma 20 dec
  Provinciegouverneur Cathy Berx verbiedt vanaf 1 januari 2022 permanent om water te onttrekken uit de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gelegen in 6 stroomgebieden, waaronder grote delen van de Grote Nete in Balen. Dit ter bescherming van de ecologisch zeer kwetsbare, kleine beken.
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Subsidies voor Balenaars die voortuin ontharden

  di 19 okt
  De gemeente Balen voorziet een subsidie voor haar inwoners die de verharding in hun voortuin vervangen door groen, in de vorm van gazon en/of (streekeigen) planten. Bij overvloedige neerslag krijgt het water zo de mogelijkheid in de bodem te sijpelen, wat de kans op wateroverlast verkleint.
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-23 Van 23
Naar top