Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Oppompverbod uit onbevaarbare waterlopen Grote Nete

  wo 18 mei
  SInds 18 mei mag je geen water oppompen uit alle onbevaarbare waterlopen binnen het stroomgebied van o.a. de Grote Nete. Aanvullend op het bestaande permanente onttrekkingsverbod breidde provinciegouverneur Cathy Berx het verbod tijdelijk uit naar bijkomende zones.
 • Meer GAS-boetes voor sluikstorten dankzij mobiele camera's

  do 12 mei
  De gemeente Balen kocht vorig jaar twee mobiele camera's aan, om de strijd tegen sluikstorten verder op te voeren. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er acht GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstorten, waarvan vijf dankzij vaststellingen via de camera's.
 • Ontdek onze topnatuur en win een overnachting!

  di 10 mei
  21 mei is het de Europese Natura2000-dag. Ter gelegenheid van die verjaardag organiseert Natuur en Bos op zondag 22 mei een begeleide wandeling in 't Griesbroek. Er zijn ook drie andere mooie uitgestippelde wandelingen in Balen en je kan een overnachting in de natuur winnen met een fotowedstrijd.
 • Info-avonden 'dieren beschermen tegen wolf'

  do 5 mei
  In de loop van juni worden er een aantal info-avonden georganiseerd in wolvenrisico-gebied over 'Hoe beschermen we onze dieren tegen de wolf', o.a. in Mol, Pelt en Peer (bekijk het overzicht hieronder).
 • Schrijf in voor webinar 'Slim verwarmen' (9 juni)

  wo 4 mei
  Met de torenhoge energieprijzen vragen vele mensen zich af hoe ze hun huis duurzaam kunnen verwarmen en tegelijk de kosten betaalbaar kunnen houden. Energiehuis Kempen organiseert daarom een gratis webinar 'Slim verwarmen', met focus op de warmtepomp, op donderdag 9 juni (19u30). Schrijf vooraf in.
 • Gemeente Balen doet opnieuw mee met 'Maai Mei Niet'

  do 28 apr
  Op negen openbare plaatsen in Balen wordt in mei het gras (deels) niet of minder gemaaid, of worden er wandelpaadjes tussen hoger gras gemaaid. Door deel te nemen aan 'Maai Mei Niet' leggen we een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes, zoals bijen en vlinders. Doe ook mee en registreer nu!
 • Groepsaankopen zonnepanelen en thuisbatterij

  do 21 apr
  Zonnepanelen en een thuisbatterij? Dat is een slimme keuze voor het klimaat én je portemonnee. Met de huidige energieprijzen is deze investering snel terugverdiend. Schrijf je vrijblijvend in voor de groepsaankopen zonnepanelen en thuisbatterijen van iChoosr of Zonneregio Kempen.
 • Vijf zones in onze gemeente bevatten mogelijk PFAS in de bodem

  di 12 apr
 • Haal gratis bloemenzaad, help de bijen en win!

  wo 6 apr
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Aankondiging openbaar onderzoek ontwerp-PAS en plan-MER

  ma 4 apr
 • Schrijf in voor webinar over nieuwe verbouwpremie (12 mei)

  vr 1 apr
  Vanaf 1 juli worden de energiepremies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie geïntegreerd in de eengemaakte 'Mijn Verbouwpremie'. Dit moet het voor de burger eenvoudiger maken om premies aan te vragen. Schrijf in voor de gratis webinar over deze nieuwe premie op donderdag 12 mei om 19u30.
 • Gewijzigd GAS-reglement vanaf 1 maart

  di 1 mrt
  Vanaf 1 maart 2022 treedt in de politiezone Balen-Dessel-Mol een aangepast reglement op de Gemeentelijke Administraties Geldboete (GAS) in werking, met o.a. verbod op vuurwerk en lachgas. Bepaalde verkeersinbreuken worden vanaf nu ook afgehandeld via de zogeheten GAS 4-procedure.
 • Renovatie- en energiepremies aanvragen niet mogelijk van juli tot oktober

  do 10 feb
  Wil jij een Fluvius-premie of de Vlaamse renovatiepremie aanvragen om je woning energiezuiniger te maken? Let er dan op dat je deze premies slechts kan aanvragen t.e.m. 30 juni 2022. Op 1 oktober start de nieuwe, ééngemaakte ‘MijnVerbouwPremie’. In tussentijd kan je tijdelijk geen premies aanvragen.
 • Permanent verbod op onttrekken van water uit o.a. Grote Nete

  ma 20 dec
  Provinciegouverneur Cathy Berx verbiedt vanaf 1 januari 2022 permanent om water te onttrekken uit de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gelegen in 6 stroomgebieden, waaronder grote delen van de Grote Nete in Balen. Dit ter bescherming van de ecologisch zeer kwetsbare, kleine beken.
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Saneer je oude stookolietank met groepsaankoop

  di 7 dec
  De Vlaamse overheid verplicht om je stookolietank binnen het jaar na buitengebruikstelling te laten saneren. Daarom organiseren IOK en de gemeente Balen al voor de vierde keer een tankslag. Eventueel zelfs handig te combineren met de groepsaankoop hemelwateropvang.
 • Ophokplicht voor alle pluimvee, zowel professioneel als hobbyhouders

  ma 15 nov
  Sinds 15 november geldt er in heel het land een ophokplicht voor pluimvee, omwille van een vaststelling van een erg besmettelijke variant bij een wilde gans in Schilde. Dus scherm je pluimvee af van contact met wilde vogels (netten,...). Meld ook dode vogels in de natuur.
 • Subsidies voor Balenaars die voortuin ontharden

  di 19 okt
  De gemeente Balen voorziet een subsidie voor haar inwoners die de verharding in hun voortuin vervangen door groen, in de vorm van gazon en/of (streekeigen) planten. Bij overvloedige neerslag krijgt het water zo de mogelijkheid in de bodem te sijpelen, wat de kans op wateroverlast verkleint.
 • Ga voor een regenwaterton met de groepsaankoop

  do 30 sep
 • Scholen en jeugdverenigingen, schrijf in voor Operatie Proper!

  wo 29 sep
  Kies je als school of jeugdvereniging voor een propere buurt? Schrijf je dan uiterlijk 31 oktober in voor Operatie Proper! Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie financiële beloning.
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-23 Van 23
Naar top