Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Tel mee tijdens het huismussentelweekend (25-26 maart)

  ma 20 mrt
 • Vacature: 2 administratief medewerkers milieu

  vr 17 mrt
  De afdeling Omgeving & Openbaar Domein van de gemeente Balen is op zoek naar 1 voltijdse en 1 halftijdse medewerker voor de milieudienst (contractueel - onbepaalde duur - niveau C). Interesse? Stel je dan kandidaat uiterlijk 7 april 2023.
 • Haal gratis bloemenzaad af, help de bijen en win!

  do 16 mrt
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Retrodagen in de Kringwinkel vanaf 11 maart

  vr 10 mrt
 • Maak van jouw straat een ‘tuinstraat’

  do 9 mrt
  Droom jij van een groene straat? En heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan vóór 4 mei kandidaat als ‘tuinstraat’. Als je geselecteerd wordt, krijgen jullie begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest,…).
 • Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen beloond voor Operatie Proper

  di 14 feb
  Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen schreven zich vorig jaar in voor Operatie Proper. In ruil voor o.a. het proper houden van hun buurt kregen GBS De Bosmier, GBS De Puzzel, school curieuzeneuzen, KSA 't Stotertke en Chiro 't Olmke een mooie cheque overhandigd.
 • Infosessie over windturbine op industrieterrein Berkebossen (13 feb)

  ma 30 jan
  Op maandagavond 13 februari organiseert AGC samen met Luminus een infosessie over de bouw van een windturbine op haar bedrijfsterreinen in Berkebossen (Mol-Gompel). Alle buurtbewoners en overige geïnteresseerden, ook uit Balen, zijn welkom. Schrijf vooraf in via www.deglasmolen.be of 02/289 95 66.
 • Verstook geen euro te veel

  vr 13 jan
  Door de hoge energieprijzen houden veel mensen nu ramen en deuren zorgvuldig gesloten. Toch blijft het belangrijk om correct te verluchten. Zo vermijd je o.a. schimmels en allergieën, verwarm je efficiënter en voelt de temperatuur comfortabeler aan. Klinkt raar? Lees hieronder hoe je dat best doet.
 • Organiseer een toffe activiteit tijdens Vlaamse Waterdagen

  wo 7 dec
 • Balense kinderen van 2020 en 2021 planten geboortekloemp (foto's & video)

  ma 5 dec
  Zaterdag kwamen 85 Balense borelingen van 2020 en 2021 en hun gezin samen om een geboortekloemp te planten in het bos aan GBS De Bosmier. Een kloemp is een groepje bomen dat na verloop van tijd uitgroeit tot één grote, sterke boom. Bekijk de foto's en het videoverslag van BalenTV.
 • Verwarm je met hout? Hout het gezond!

  di 15 nov
  Door de energiecrisis schakelen veel mensen terug over op verwarmen met hout. Wees je ervan bewust dat er daarbij ongezonde stoffen vrijkomen zowel binnen- als buitenshuis (fijn stof, dioxines). Hier vind je tips om bewuster te stoken en zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren.
 • Energie besparen? Leen gratis energiemeter en doe de test

  wo 19 okt
  Om energie te besparen, is het belangrijk om te weten welke toestellen (te) veel verbruiken bij je thuis. Wil je ook testen of je energieverslinders in huis hebt? Leen dan gratis een energiemeter bij de milieudienst en neem de proef op de som.
 • Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

  wo 21 sep
  De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-17 Van 17
Naar top