Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Welke insecten werden er gezien in Balen?

  di 3 okt
  De voorbije zomer gingen bijna 40.000 mensen op zoek naar insecten in heel Vlaanderen en Brussel. Ook in Balen namen bijna 400 spotters deel aan de Insectenzomer van Natuurpunt onder het motto Niet meppen, wel ‘appen’! Bekijk hier de resultaten.
 • Je lege batterijen, recycleer ze allemaal

  zo 1 okt
  Lege batterijen? Die vind je echt overal. Denk maar aan de bekende, zoals de AAA-batterijen van je afstandsbediening. Maar ook de minder bekende... Zoals de accu van je boormachine. Bij Bebat zijn ze allemaal welkom. Breng dus snel al je lege batterijen naar een inzamelpunt in je buurt!
 • Bestel streekeigen plantgoed via 'Behaag onze Kempen'

  vr 1 sep
  Wil je inheems en streekeigen plantgoed in je tuin? Dan kan je nog t.e.m. 20 oktober deelnemen aan de actie ‘Behaag Onze Kempen'. De aangeboden (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen.
 • Scholen en jeugdverenigingen, schrijf in voor Operatie Proper!

  vr 18 aug
  Kies je als school of jeugdvereniging voor een propere buurt? Schrijf je dan uiterlijk 31 oktober in voor Operatie Proper! Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie financiële beloning.
 • Vragen over wonen en energie? Stel ze in gemeente- of OCMW-huis!

  vr 18 aug
  Vragen over (ver)bouwpremies of -leningen, verhuurverplichtingen,...? Dan kan je op afspraak terecht bij het Woon- en energieloket in het gemeentehuis. Bij het Energiepunt in het OCMW-huis kan je elke dinsdag (9u-11u30, zonder afspraak) vragen stellen over energiecontract, sociaal tarief energie,...
 • Bekendmaking besluit sectorale voorwaarden windturbines

  ma 14 aug
 • Onderwijs: Doe mee met Operatie Proper en maak kans op een financiële beloning

  wo 2 aug
  Vind jij een propere speelplaats ook zo belangrijk? Erger jij je ook aan al het zwerfvuil op en rond de school, en wil je daar samen met je leerlingen iets aan doen? Dan is Operatie Proper misschien wel iets voor jou! Verdien zo een bedrag tussen de 475 en 950 euro voor je school!
 • Gemeente betaalt verdelging Aziatische hoornaar terug

  di 1 aug
  De Aziatische hoornaar is in opmars in ons land. Zij vormen een bedreiging voor onze bijen en vlinders en ook voor onze biodiversiteit, landbouw en onze voedselketen. De gemeente Balen is daarom bereid om de brandweerkosten voor verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar terug te betalen.
 • Gezocht: vrijwilligers voor zwerfkattenproject

  do 27 jul
  Om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken, werkt de gemeente Balen al jaren samen met enkele vrijwilligers, die de beestjes o.a. vangen en onvruchtbaar laten maken bij de dierenarts. Het zwerfkattenteam is dringend op zoek naar extra helpende handen.
 • Promaz-fonds komt tussen bij bodemsanering na mazoutlek

  ma 17 jul
  Heb je een vermoeden dat je bodem verontreinigd is door een lek in je mazouttank of -leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dit fonds helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden.
 • Ga voor een thuislaadpaal met groepsaankoop IOK

  wo 21 jun
  IOK organiseert i.s.m. onder andere de gemeente Balen een groepsaankoop laadstations voor particulieren. De firma’s zijn intussen aangesteld en de prijzen en voorwaarden zijn gekend. Alle geïnteresseerden kunnen t.e.m. 1 juni 2024 een offerte op maat opvragen bij één of meerdere gekozen firma's.
 • Tuinieren zonder pesticiden? Er zijn goed werkende alternatieven!

  di 6 jun
 • Nieuwe zwaluwtil op de Keiheuvel

  wo 31 mei
  De gemeentelijke diensten plaatsten onlangs een zelfgemaakte zwaluwtil in natuurdomein Keiheuvel, vlakbij de speeltoestellen van de Keimannetjes-wandeling. De til kwam er na de afbraak van de manege, waar er meer dan 20 nesten van de boerenzwaluw gehuisvest waren.
 • Stierkikker gezien of gehoord? Meld het via waarnemingen.be

  vr 12 mei
  De vallei van de Grote Nete tussen Balen en Lier kampt met een grote populatie van de schadelijke Amerikaanse stierkikker. Om de verspreiding van deze 'brulkikker' tegen te gaan, is het belangrijk om te weten waar ze overal zitten. Meld via waarnemingen.be als je de kikker gezien of gehoord hebt.
 • Potgrond (bijna) uitverkocht op recyclagepark

  di 2 mei
 • Hou je kippen gezond, ban de rode vogelmijt!

  vr 28 apr
  Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij bindt de strijd aan met de rode vogelmijt in professionele leghennenstallen. De bevindingen en aanbevelingen die ze doen zijn ook interessant voor recreatieve kippenhouders. Bekijk hier enkele tips om de rode vogelmijt zelf te bestrijden.
 • Milieueffectenrapportering (MER) van het Vlaams GLB Strategisch Plan

  di 18 apr
 • Wat moet je doen als je een zieke of dode vogel vindt?

  wo 22 mrt
  Het vogelgriepvirus is waarschijnlijk een constante geworden in de wildevogelpopulaties in Europa. Hierdoor blijft het vogelgrieprisico het hele jaar door aanwezig. Welke acties en maatregelen moet je nu nemen als je een dode of zieke vogel vindt, of als je zelf vogels houdt?
 • Doe met ons mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen!

  di 21 mrt
  Balen doet mee aan het 1e Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, jij ook? Vervang dan t.e.m. 31 oktober zoveel mogelijk tegels door groen, geef je gewipte tegels in op vk-tegelwippen.be en wie weet win jij of winnen we samen wel een mooie prijs! Maak ook gebruik van de gemeentelijke onthardingssubsidie.
 • Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen beloond voor Operatie Proper

  di 14 feb
  Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen schreven zich vorig jaar in voor Operatie Proper. In ruil voor o.a. het proper houden van hun buurt kregen GBS De Bosmier, GBS De Puzzel, school curieuzeneuzen, KSA 't Stotertke en Chiro 't Olmke een mooie cheque overhandigd.
 • Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

  wo 21 sep
  De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-25 Van 25
Naar top