Nieuws : Milieudienst

 • Alle berichten

Nieuwsoverzicht

 • Afvalkalender week van 25 september

  vr 22 sep
  vrijdag 29 september: PMD, RESTAFVAL, GLAS (route 1)
 • Recreatieverbod door blauwalg in kanalen

  ma 18 sep
  De Vlaamse Waterweg heeft potentieel toxische blauwalg vastgesteld in het Kanaal naar Beverlo en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Omdat deze bacterie verschillende gezondheidsrisico's inhoudt voor mens en dier, geldt er een oppomp- en recreatieverbod. Laat honden ook niet zwemmen of drinken.
 • Bloemenzaad afgehaald? Stuur foto door en win!

  ma 4 sep
  Haalde jij in het voorjaar ook gratis bloemenzaad af? Neem dan nog snel een foto van de bloemenpracht die daaruit voortkwam en bezorg ons die vóór 1 oktober via milieudienst@balen.be. Wie weet win je zo wel een mooie prijs!
 • Bestel streekeigen plantgoed via 'Behaag onze Kempen'

  vr 1 sep
  Wil je inheems en streekeigen plantgoed in je tuin? Dan kan je nog t.e.m. 20 oktober deelnemen aan de actie ‘Behaag Onze Kempen'. De aangeboden (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen.
 • Scholen en jeugdverenigingen, schrijf in voor Operatie Proper!

  vr 18 aug
  Kies je als school of jeugdvereniging voor een propere buurt? Schrijf je dan uiterlijk 31 oktober in voor Operatie Proper! Je krijg er niet alleen een propere leefomgeving voor terug, maar ook een mooie financiële beloning.
 • Bekendmaking besluit sectorale voorwaarden windturbines

  ma 14 aug
 • Onderwijs: Doe mee met Operatie Proper en maak kans op een financiële beloning

  wo 2 aug
  Vind jij een propere speelplaats ook zo belangrijk? Erger jij je ook aan al het zwerfvuil op en rond de school, en wil je daar samen met je leerlingen iets aan doen? Dan is Operatie Proper misschien wel iets voor jou! Verdien zo een bedrag tussen de 475 en 950 euro voor je school!
 • Gezocht: vrijwilligers voor zwerfkattenproject

  do 27 jul
  Om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken, werkt de gemeente Balen al jaren samen met enkele vrijwilligers, die de beestjes o.a. vangen en onvruchtbaar laten maken bij de dierenarts. Het zwerfkattenteam is dringend op zoek naar extra helpende handen.
 • Promaz-fonds komt tussen bij bodemsanering na mazoutlek

  ma 17 jul
  Heb je een vermoeden dat je bodem verontreinigd is door een lek in je mazouttank of -leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dit fonds helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden.
 • Landbouwers: vraag snel gratis ophaling van asbestdaken aan

  vr 14 jul
  Omdat er op boerderijen nog veel grote stallen en gebouwen met asbestplaten zijn, biedt OVAM land- en tuinbouwers (met landbouwnummer) de mogelijkheid om hun gedemonteerd asbestdak kosteloos te laten ophalen. We raden landbouwers aan om dit snel aan te vragen aangezien het aanbod beperkt is.
 • Ga voor een thuislaadpaal met groepsaankoop IOK

  wo 21 jun
  IOK organiseert i.s.m. onder andere de gemeente Balen een groepsaankoop laadstations voor particulieren. De firma’s zijn intussen aangesteld en de prijzen en voorwaarden zijn gekend. Alle geïnteresseerden kunnen t.e.m. 1 juni 2024 een offerte op maat opvragen bij één of meerdere gekozen firma's.
 • Tuinieren zonder pesticiden? Er zijn goed werkende alternatieven!

  di 6 jun
 • Nieuwe zwaluwtil op de Keiheuvel

  wo 31 mei
  De gemeentelijke diensten plaatsten onlangs een zelfgemaakte zwaluwtil in natuurdomein Keiheuvel, vlakbij de speeltoestellen van de Keimannetjes-wandeling. De til kwam er na de afbraak van de manege, waar er meer dan 20 nesten van de boerenzwaluw gehuisvest waren.
 • Stierkikker gezien of gehoord? Meld het via waarnemingen.be

  vr 12 mei
  De vallei van de Grote Nete tussen Balen en Lier kampt met een grote populatie van de schadelijke Amerikaanse stierkikker. Om de verspreiding van deze 'brulkikker' tegen te gaan, is het belangrijk om te weten waar ze overal zitten. Meld via waarnemingen.be als je de kikker gezien of gehoord hebt.
 • Potgrond (bijna) uitverkocht op recyclagepark

  di 2 mei
 • Na wandeling, buiten spelen of tuinwerk: doe de tekencheck!

  wo 19 apr
  Teken komen steeds vaker voor, niet alleen in het bos maar bvb. ook in de tuin. Iedereen die in de natuur komt, kan best dezelfde avond nog controleren op een tekenbeet. Prijs? Verwijder dan de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Bekijk het filmpje met tips.
 • Milieueffectenrapportering (MER) van het Vlaams GLB Strategisch Plan

  di 18 apr
 • Duurzaam (ver)bouwen? Bezoek innovatieve demowoning op Kamp C

  za 1 apr
  Van april tot en met oktober 2023 kan je op Kamp C in Westerlo de innovatieve demowoning van Biobased Creations bezoeken. De tentoonstelling ‘The Exploded View Beyond Building’ toont alles wat duurzaam bouwen kan zijn: creatief, modern, en altijd een beetje beter voor onze planeet.
 • Wat moet je doen als je een zieke of dode vogel vindt?

  wo 22 mrt
  Het vogelgriepvirus is waarschijnlijk een constante geworden in de wildevogelpopulaties in Europa. Hierdoor blijft het vogelgrieprisico het hele jaar door aanwezig. Welke acties en maatregelen moet je nu nemen als je een dode of zieke vogel vindt, of als je zelf vogels houdt?
 • Doe met ons mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen!

  di 21 mrt
  Balen doet mee aan het 1e Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, jij ook? Vervang dan t.e.m. 31 oktober zoveel mogelijk tegels door groen, geef je gewipte tegels in op vk-tegelwippen.be en wie weet win jij of winnen we samen wel een mooie prijs! Maak ook gebruik van de gemeentelijke onthardingssubsidie.
 • Haal gratis bloemenzaad af, help de bijen en win!

  do 16 mrt
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen beloond voor Operatie Proper

  di 14 feb
  Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen schreven zich vorig jaar in voor Operatie Proper. In ruil voor o.a. het proper houden van hun buurt kregen GBS De Bosmier, GBS De Puzzel, school curieuzeneuzen, KSA 't Stotertke en Chiro 't Olmke een mooie cheque overhandigd.
 • Alle sorteerregels op een rijtje (in Nederlands en andere talen)

  do 9 feb
  Vraag jij je ook weleens af hoe je een lege chipskoker, aluminiumfolie,... moet sorteren? Speciaal daarvoor heeft IOK een handig overzicht van de sorteerregels van de belangrijkste afvalsoorten. Check www.balen.be/sorteren. De sorteergids is beschikbaar in het Nederlands en heel wat andere talen.
 • Koffiecapsules mogen voortaan in PMD-zak

  wo 4 jan
  Vanaf 1 januari mogen koffiecapsules (type Nespresso, Dolce Gusto, Douwe Egberts, maar ook de huismerken van de supermarkten) in de blauwe PMD-zak. De meeste van die capsules verdwenen gewoon bij het restafval, maar nu kunnen waardevolle materialen zoals aluminium en plastics gerecycleerd worden.
 • Afvalkalender 2023 in de bus

  vr 16 dec
  Deze week bedeelde IOK de papieren afvalkalender van 2023, met alle vertrouwde informatie over ophaaldata en sorteerregels. Je kan ook de gratis app 'Recycle!' downloaden. Die stuurt je een berichtje welke afvalsoort ze de volgende dag komen ophalen. Of download hier de digitale kalender.
 • Het asbestattest: binnenkort verplicht in heel veel woningen

  wo 16 nov
  Ben je van plan om je huis te verkopen dat gebouwd is vóór 2001? Vanaf woensdag 23 november 2022 moet je daarvoor ook een asbestattest hebben. Waarom komt dat attest er? Wat houdt het precies in? En wat kost het? Hoe kan je asbest (laten) verwijderen?
 • Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

  wo 21 sep
  De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.
 • IOK vertaalt sorteerregels in het Oekraïens

  di 26 apr
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-30 Van 30
Naar top