Nieuws : Milieudienst

 • Alle berichten

Nieuwsoverzicht

 • Afvalkalender week van 22 juli

  vr 19 jul
  vrijdag juli 26: (vanaf 6u30!) GFT
 • Bloemenzaad afgehaald? Stuur foto door en win!

  wo 17 jul
  Haalde jij in het voorjaar ook gratis bloemenzaad af? Neem dan zeker een (zomerse) foto van de bloemenpracht die daaruit voortkwam en bezorg ons deze vóór 1 oktober via milieudienst@balen.be. Wie weet win je zo wel een mooie prijs!
 • Tot 2 september inzage in zevende mestactieplan (MAP 7)

  vr 5 jul
 • Hoornaars of wespen in je tuin? Laat het nest verdelgen

  di 2 jul
  Last van Aziatische hoornaars, Europese hoornaars of wespen? Je kan de nesten van deze (lastige) beestjes laten verwijderen door Brandweer zone Kempen of een professionele verdelger. Bijennesten kan je laten ophalen door een imker.
 • Alle afvalophalingen in juli en augustus vanaf 6u30

  vr 28 jun
  In juli en augustus start IOK Afvalbeheer alle ophalingen om 6u30: een half uurtje vroeger dan anders. Mis geen enkele ophaling en zet je wekker vroeger óf plaats je afval de avond voordien al buiten. Op de afvalkalenders staan de vroege ophalingen in roze aangeduid.
 • Bosgroep Zuiderkempen zoekt vrijwilligers

  di 25 jun
 • Word kampioen tegen voedselverspilling met de tips van IOK

  do 20 jun
  Jaarlijks zit er 311.000 ton gft tussen het restafval en gooit een Vlaams gezin zo'n 88 kg voedsel weg. IOK Afvalbeheer wil ervoor zorgen dat we allemaal kampioen tégen voedselverspilling worden, want voedsel is goud en verspillen is fout! Alle tips & workshops vind je op www.iok.be/voedselisgoud.
 • Promaz-fonds komt tussen bij bodemsanering na mazoutlek

  wo 19 jun
  Heb je een vermoeden dat je bodem verontreinigd is door een lek in je mazouttank of -leiding? Doe dan een beroep op Promaz. Dit fonds helpt om de bodemsanering uit te voeren of door financieel tussen te komen, ook voor bodemsaneringen uit het verleden. Doe een aanvraag voor 28 februari 2025!
 • Boek een kringloopkracht aan huis voor tuinadvies

  ma 10 jun
  Je kan heel wat afval in je tuin voorkomen of op een creatieve manier verwerken. Daarom kan je nu 1 van de 8 slimme IOK-kringloopkrachten gratis boeken voor een afspraak aan huis. Zij weten wel raad met het verwerken van snoeihout, het houden van kippen,...
 • Schrijf je in voor de infosessie van cambio autodelen op 27 juni (Pastorij Olmen)

  ma 10 jun
  Cambio autodelen breidt uit naar Olmen. Je kan nu een nieuwe, elektrische cambiowagen vinden op het Kerkplein. Donderdag 27 juni is er van 19u30 tot 21u een infosessie in de Pastorij in Olmen over hoe autodelen met cambio werkt. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht via cambio.be/balen.
 • Help de opmars van de tijgermug vertragen

  wo 29 mei
  Ken jij de Aziatische tijgermug al? Een zwart-wit gestreepte mug (kleiner dan 5 eurocent) die voor veel overlast kan zorgen. Om de verspreiding van de mug tegen te gaan, kan je o.a. een lenteschoonmaak houden. Meld het bovendien op www.muggensurveillance.be als je er eentje ziet!
 • Tweede cambiowagen aan station Balen

  wo 22 mei
  Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag, staat er vanaf nu een extra cambio deelwagen aan het station van Balen geparkeerd. In onze gemeente kon je tot nu toe al een deelauto vinden aan het station, VC De Kruierie én (een elektrisch exemplaar) in de Gustaaf Woutersstraat.
 • Na wandeling, buiten spelen of tuinwerk: doe de tekencheck!

  ma 13 mei
  Teken komen steeds vaker voor, niet alleen in het bos maar bvb. ook in de tuin. Iedereen die in de natuur komt, kan best dezelfde avond nog controleren op een tekenbeet. Prijs? Verwijder dan de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Bekijk het filmpje met tips.
 • Tegelwippen? Vraag de tegeltaxi aan

  do 2 mei
  De tegeltaxi ondersteunt Balenaars die willen ontharden en vergroenen in het kader van het VK Tegelwippen. Van mei tot en met oktober haalt de taxi gratis ontharde of gewipte tegels op bij inwoners, scholen en verenigingen. Nog snel een tegeltaxi boeken? Vul het e-formulier in!
 • Tuinstratenproject van start in Zandstraat

  ma 15 apr
  Op 12 april ging het Tuinstratenproject van IOK, Commons Lab en de gemeente Balen van start in de Zandstraat, waar buren samen geveltuintjes aanleggen. Buurtbewoners stelden hun straat hiervoor zelf kandidaat. In Balen zijn de inschrijvingen voor het project ondertussen afgesloten.
 • Lege batterijen? Recycleer ze allemaal

  ma 8 apr
  Lege batterijen? Die vind je overal, zélfs in je robotmaaier. Ook als ze niet zichtbaar zijn (of minder bekend), moet je je batterijen recycleren. Bij Bebat zijn ze allemaal welkom. Breng dus snel al je lege batterijen naar een inzamelpunt in je buurt!
 • Subsidie voor wolfwerende maatregelen ook voor runderen, paarden en pony's, verlengd tot 31 augustus

  ma 8 apr
 • Vraag snel gratis onderzoek naar asbest in jeugdgebouwen aan

  do 28 mrt
  De Vlaamse overheid keurde het protocol 'Asbestveilige lokale jeugdgebouwen' goed. Daarbij kunnen lokale jeugd(sport)verenigingen kosteloos een asbestonderzoek laten uitvoeren en eventueel het asbestcement van dak en gevel gratis laten ophalen. Stel je snel kandidaat, want het aantal is beperkt.
 • Doe met ons mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen!

  do 21 mrt
  Balen doet mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, jij ook? Vervang dan t.e.m. 31 oktober zoveel mogelijk tegels door groen, geef je gewipte tegels in op www.vk-tegelwippen.be en maak kans op een mooie prijs! Je kan ook gebruik maken van de gemeentelijke onthardingssubsidie.
 • Stierkikker gezien of gehoord? Meld het via waarnemingen.be

  vr 8 mrt
  De vallei van de Grote Nete tussen Balen en Lier kampt met een grote populatie van de schadelijke Amerikaanse stierkikker. Om de verspreiding van deze 'brulkikker' tegen te gaan, is het belangrijk om te weten waar ze zitten. Meld het via www.waarnemingen.be als je de kikker opmerkt!
 • Ken jij natuurvereniging De Gagel al?

  ma 4 mrt
 • Waar houdt Tuinhier Olmen zich mee bezig?

  ma 4 mrt
 • Landbouwers: vraag snel gratis ophaling van asbestdaken aan

  do 22 feb
  Omdat er op boerderijen nog veel grote stallen en gebouwen met asbestplaten zijn, biedt OVAM land- en tuinbouwers (met landbouwnummer) de mogelijkheid om hun gedemonteerd asbestdak kosteloos te laten ophalen. We raden landbouwers aan om dit snel aan te vragen aangezien het aanbod beperkt is.
 • Twijfels over gft? Bekijk de juiste sorteerregels

  di 9 jan
  Sinds dit jaar is het in heel Vlaanderen verplicht om gft apart in te zamelen. Voor de Kempen is dat niet nieuws, want wij zamelen dat al in sinds de jaren 90... Om de compostering van al dat gft achteraf optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat de juiste zaken bij het gft komt. Ken jij ze?
 • Haagplantactie groot succes: meer dan 3.500 planten

  do 28 dec
  'Behaag onze Kempen' was ook dit jaar weer een groot succes. Onze gemeente zal er weer een pak groener en meer biodivers uitzien met al dat streekeigen plantgoed. Bedankt aan alle planters! Ook in 2024 gaan we 'behagen'. Vanaf begin september kan je weer inheems plantgoed bestellen!
 • Meld zwerfkatten

  do 28 dec
  Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt in jouw buurt? Wacht dan niet tot er kittens zijn en neem contact op met de milieudienst (014/74 40 90), of meld het via het e-loket op www.balen.be/zwerfkatten.
 • Verplichting identificatie, registratie en castratie/sterilisatie van katten

  do 28 dec
  Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk, ook als de kat gratis wordt weggegeven.
 • Balense leerlingen planten nieuw bos aan in Hulsen (foto's)

  vr 17 nov
  Op vrijdag 17 november engageerden leerlingen van de gemeentelijke basisscholen De Twinkeling en De Bijenkorf zich samen met de milieudienst van lokaal bestuur Balen en een aantal vrijwilligers om een nieuw bos aan te planten in Hulsen. Bekijk de foto's.
 • Tuinieren zonder pesticiden? Er zijn goed werkende alternatieven!

  di 6 jun
 • Het asbestattest: binnenkort verplicht in heel veel woningen

  wo 16 nov
  Ben je van plan om je huis te verkopen dat gebouwd is vóór 2001? Vanaf woensdag 23 november 2022 moet je daarvoor ook een asbestattest hebben. Waarom komt dat attest er? Wat houdt het precies in? En wat kost het? Hoe kan je asbest (laten) verwijderen?
1-30 Van 34
Naar top