Nieuws : Milieudienst

 • Alle berichten

Nieuwsoverzicht

 • Afvalkalender week van 20 maart

  vr 17 mrt
  vrijdag 24 maart: GFT, PAPIER/KARTON
 • Haal gratis bloemenzaad af, help de bijen en win!

  do 16 mrt
  Aan de balie van het gemeentehuis en VC De Kruierie kan je, zolang de voorraad strekt, gratis bloemenzaad afhalen om een zonnig hoekje in je tuin in te zaaien. Zo ontstaan bloemenperkjes waarop bijen en vlinders verzot zijn. Stuur een foto van je bloemenpracht door en maak kans op een mooie prijs!
 • Maak van jouw straat een ‘tuinstraat’

  do 9 mrt
  Droom jij van een groene straat? En heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan vóór 4 mei kandidaat als ‘tuinstraat’. Als je geselecteerd wordt, krijgen jullie begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest,…).
 • Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen beloond voor Operatie Proper

  di 14 feb
  Vijf Balense scholen en jeugdverenigingen schreven zich vorig jaar in voor Operatie Proper. In ruil voor o.a. het proper houden van hun buurt kregen GBS De Bosmier, GBS De Puzzel, school curieuzeneuzen, KSA 't Stotertke en Chiro 't Olmke een mooie cheque overhandigd.
 • Alle sorteerregels op een rijtje (in Nederlands en andere talen)

  do 9 feb
  Vraag jij je ook weleens af hoe je een lege chipskoker, aluminiumfolie,... moet sorteren? Speciaal daarvoor heeft IOK een handig overzicht van de sorteerregels van de belangrijkste afvalsoorten. Check www.balen.be/sorteren. De sorteergids is beschikbaar in het Nederlands en heel wat andere talen.
 • Koffiecapsules mogen voortaan in PMD-zak

  wo 4 jan
  Vanaf 1 januari mogen koffiecapsules (type Nespresso, Dolce Gusto, Douwe Egberts, maar ook de huismerken van de supermarkten) in de blauwe PMD-zak. De meeste van die capsules verdwenen gewoon bij het restafval, maar nu kunnen waardevolle materialen zoals aluminium en plastics gerecycleerd worden.
 • Afvalkalender 2023 in de bus

  vr 16 dec
  Deze week bedeelde IOK de papieren afvalkalender van 2023, met alle vertrouwde informatie over ophaaldata en sorteerregels. Je kan ook de gratis app 'Recycle!' downloaden. Die stuurt je een berichtje welke afvalsoort ze de volgende dag komen ophalen. Of download hier de digitale kalender.
 • Balense kinderen van 2020 en 2021 planten geboortekloemp (foto's & video)

  ma 5 dec
  Zaterdag kwamen 85 Balense borelingen van 2020 en 2021 en hun gezin samen om een geboortekloemp te planten in het bos aan GBS De Bosmier. Een kloemp is een groepje bomen dat na verloop van tijd uitgroeit tot één grote, sterke boom. Bekijk de foto's en het videoverslag van BalenTV.
 • Het asbestattest: binnenkort verplicht in heel veel woningen

  wo 16 nov
  Ben je van plan om je huis te verkopen dat gebouwd is vóór 2001? Vanaf woensdag 23 november 2022 moet je daarvoor ook een asbestattest hebben. Waarom komt dat attest er? Wat houdt het precies in? En wat kost het? Hoe kan je asbest (laten) verwijderen?
 • Verwarm je met hout? Hout het gezond!

  di 15 nov
  Door de energiecrisis schakelen veel mensen terug over op verwarmen met hout. Wees je ervan bewust dat er daarbij ongezonde stoffen vrijkomen zowel binnen- als buitenshuis (fijn stof, dioxines). Hier vind je tips om bewuster te stoken en zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren.
 • Energie besparen? Leen gratis energiemeter en doe de test

  wo 19 okt
  Om energie te besparen, is het belangrijk om te weten welke toestellen (te) veel verbruiken bij je thuis. Wil je ook testen of je energieverslinders in huis hebt? Leen dan gratis een energiemeter bij de milieudienst en neem de proef op de som.
 • Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

  wo 21 sep
  De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.
 • IOK vertaalt sorteerregels in het Oekraïens

  di 26 apr
 • Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

  wo 8 dec
  In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-15 Van 15
Naar top