Erfgoed Balen

De doelstelling van Erfgoed Balen vzw is de studie van en het streven naar het behoud van eigen aard, waarden en gewoonten en in ruimere zin de studie van de omgeving in het algemeen en haar invloed op de bevolking en zijn activiteiten. De kring streeft naar het behoud van al het erfgoed, eigen aan het dorp. Zo werkte men reeds mee aan de klassering van verschillende gebouwen in de gemeente als monument.

Erfgoed Balen vzw richt tal van activiteiten in, waaronder maandelijkse bijeenkomsten met voordrachten, wandelingen en uitstappen. Verder beheert de vereniging het permanent Kruiermuseum (Oud Gemeentehuis) en richt het op regelmatige basis thematentoonstellingen in. Verder kan je er nog terecht voor cursussen en werkgroepen met betrekking tot genealogie (stamboomonderzoek), erfgoed en paleografie (bestuderen en ontcijferen van oude handschriften en archiefstukken).

Tot slot zijn er nog de publicaties: een jaarboek, themauitgaven en de driemaandelijkse uitgave van 'Infoflash'.

In het Balens heemkundig documentatiecentrum (Oud Gemeentehuis) is heel wat materiaal voorhanden met betrekking tot de geschiedenis en de heemkunde van onze gemeente Balen en omliggende gemeenten (foto’s, parochieregisters, boeken van de burgerlijke stand, notarisakten,...). Ook stamboomonderzoekers kunnen hier terecht voor meer informatie.

In het Kruiermuseum krijg je een beeld van het dagelijkse leven in een Kempens dorp, zoals Balen tijdens de periode 1920-1937 aan de hand van gebruiksvoorwerpen: een leefkamer, dorpswinkel, klaslokaal, herberg, gasthuis en raadzaal.

Contact?
Oud Gemeentehuis (Vaartstraat 29)

  • Voorzitter: Bram Dierckx, Vaartstraat 102, tel. 0475/ 58 15 10
  • Financieel Beheerder: Richard Vermeulen, Nachtegaalstraat 8, tel. 0487/16 71 87
  • Secretaris: Chris De Wandeleer, Gabrielsdijk 16, tel. 014/81 43 86
  • Contactadres: Oud Gemeentehuis - Kruiermuseum, Vaartstraat 29, tel. 014/74 41 70, info@erfgoedbalen.be

Meer informatie vind je op de website www.erfgoedbalen.be

Fotoalbums

2023 - Bedelzingen Alle fotoalbums

Openingsuren & contact

Vandaag gesloten
adres
Vaartstraat 292490 Balen
tel.
014/74 41 70
e-mail
erfgoed@balen.be
Naar top