logo print logo ocmw print

Nieuws : Milieu en natuur

Nieuwsoverzicht

 • Ophokplicht pluimvee nog steeds van kracht, versoepeling voor roofvogels

  di 2 mrt
  De ophok- of afschermingsplicht voor alle vogels en pluimvee, uit voorzorg tegen de vogelgriep, is nog steeds van kracht. Wie als particulieren kippen heeft, moet deze dieren dus ophokken of afschermen met een net. Sinds 20 februari is er wel een versoepeling voor roofvogels.
 • Elk kakje in een zakje

  ma 1 mrt
  Leuk dat je met je hond gaat wandelen. Maar ruim je ook even op wat de hond achterlaat? Onze mensen werken in die perkjes en bermen. Ze plukken er het onkruid zodat jij kan genieten van een mooi Balen. Niets zo vervelend om dan een hondenkakje tegen te komen... #mooimakers
 • Maart is retromaand in de Kringwinkel

  ma 1 mrt
  Dit jaar geen Retrodag in de Kringwinkel (Steegstraat 36). Dit om de grote drukte op één dag te vermijden, corona weet je wel... Gelukkig is er een minstens even goed alternatief: om de volkstoeloop beter te spreiden, kan je er de hele maand maart terecht voor de leukste retrospulletjes.
 • 5e en 6e leerjaar De Puzzel Schoor maakt nestkastjes tegen processierups

  di 9 feb
  Om de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden, worden er massaal nestkastjes opgehangen om mezen aan te trekken, een natuurlijke vijand van de rupsen. De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van school De Puzzel in Schoor staken de handen uit de mouwen om de nestkastjes te bouwen.
 • Elia start met versterking hoogspanningslijn in o.a. Balen

  ma 1 feb
  Hoogspanningsnetbeheerder Elia start vanaf begin februari met werken aan de hoogspanningslijn (380kV) tussen Zandhoven en Kinrooi, die ook door Balen loopt. Deze lijn wordt voorzien van een nieuw type elektriciteitsdraden dat meer stroom kan transporteren. De werken in Balen duren tot eind 2022.
 • Overzicht: Fluvius-premies in 2021

  do 28 jan
 • Premies voor energiebesparende maatregelen in 2021

  do 28 jan
  Van plan om je woning energiezuiniger te maken, te verbouwen of aan te passen aan je leeftijd? Ook in 2021 kan je hier heel wat premies voor krijgen. Bekijk het overzicht en klik bij elk onderdeel verder voor meer informatie.
 • Zóveel kan je besparen met autodelen!

  di 29 dec
  In Balen kan je gebruik maken van de deelwagens van Cambio aan het station en VC De Kruierie. Naast de vele ecologische en sociale voordelen, is autodelen vaak ook goedkoper dan een eigen wagen. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Bereken dan nu jouw autodeelvoordeel op Savewithcarsharing.be.
 • Jachtdagen konijnen in Keiheuvel

  vr 23 okt
 • Nestkastjes helpen processierups bestrijden

  vr 23 okt
  De gemeentediensten hebben nestkastjes geplaatst in Olmen, meer bepaald in Bukenberg en Stotert. Op die manier willen we meer vogels aantrekken die verzot zijn op de eikenprocessierups. Onder het motto 'alle bee(s)tjes helpen' moeten zij de rups zo op een milieuvriendelijke manier mee bestrijden.
 • Haal je gratis huisdiersticker af in het gemeentehuis

  di 20 okt
  Door een huisdiersticker op het raam of de deur van je woning te kleven, kan je aan de hulpdiensten laten weten hoeveel én welke huisdieren er aanwezig zijn in geval van nood. Je kan zo'n gratis sticker afhalen aan de balie van het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt.
 • Dakisolatie, beglazing en premies in een notendop

  wo 23 sep
 • Bespaar met energiezuinige ramen via groepsaankoop IOK

  di 15 sep
  IOK organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop energiezuinige ramen. Wil jij ook besparen op je energiefactuur? Schrijf je dan vrijblijvend in via www.iok.be/ramen, 014/56 27 88 of de milieudienst. Meer info krijg je op één van de digitale infosessies.
 • Openbaar onderzoek stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027

  di 15 sep
 • Wereldprimeur voor Olmen in strijd tegen brulkikker

  vr 28 aug
  Er was veel persbelangstelling achter de Straalmolen in Olmen voor het project waarbij de Amerikaanse stierkikker (of brulkikker) bestreden zal worden met steriele kikkermannetjes. De bedoeling is om zo op termijn deze sterk groeiende populatie die veel schade aanricht, in te dijken.
 • Dubbele beglazing verplicht

  ma 20 jul
  Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.
 • Primeur in België: Loslopend vee in Scheps

  vr 17 jul
  Schrik niet als je deze dagen in natuurgebied Scheps koeien ziet loslopen. De Olmense landbouwer Robin Mens test er momenteel een nieuwe technologie uit. GPS-halsbanden die een geluidssignaal en eventueel een kleine elektrische schok geven, moeten de dieren binnen een denkbeeldige omheining houden.
 • Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval gewijzigd

  do 16 jul
 • Gemeentelijke totaalrenovatiebonus voor huurwoningen

  ma 1 jun
  Wie energiebesparende ingrepen uitvoert aan zijn huurwoning kan bij de gemeente een aanvullende premie aanvragen, bovenop de totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius. Hiermee wil het gemeentebestuur het aanbod aan kwaliteitsvolle en energiezuinige betaalbare huurwoningen in Balen verhogen.
 • Laat adresgegevens sluikstorters ter plaatse

  wo 19 apr
  Heb je een sluikstort opgemerkt? Meld dit dan aan de milieudienst of rechtstreeks bij de politie. Laat wel eventuele adresgegevens ter plaatse aub!
1-20 Van 20
Naar top