Ons gemeentebestuur maakt werk van een preventief alcoholbeleid genaamd #Zat?Zeddezot!' en werkt hiervoor samen met o.a. jeugdverenigingen, kamphuizen en de Balense horeca en winkels.
Veilig en positief feestklimaat
Samen met de Balense (jeugd)verenigingen en horeca proberen we de organisatoren van fuiven en evenementen te stimuleren om te werken aan een preventief alcoholbeleid.
Dit doen we aan de hand van een polsbandjessysteem in de drie stopkleuren. Elke leeftijdscategorie krijgt aan de inkom een gekleurd bandje:
- -16 jaar = rood (geen alcohol)
- +16 jaar = oranje (enkel bier, cava of wijn)
- +18 jaar = groen
Afhankelijk van de kleur kan een jongere al dan niet alcohol of sterke drank verkrijgen. Jongeren die niet in het bezit zijn van een correct leeftijdsbewijs, krijgen automatisch een rood polsbandje toegewezen (geen alcohol).
Ondersteuning organisatoren & horeca
We voorzien verenigingen, organisatoren, horecazaken en winkels van het nodige sensibiliseringsmateriaal en geven praktische ondersteuning, zoals o.a. communicatiemateriaal (stickers, bierviltjes, affiches, banners, pictogrammen…) en een briefing voor de helpers en barpersoneel.
Niet alleen verenigingen, maar bijvoorbeeld ook de kamphuizen kunnen een beroep doen op (een deel van) dit materiaal. In de zomer van 2021 informeerden we voor het eerst ook de jeugdverenigingen die op kamp kwamen in Balen over onze campagne.
Vraag je gratis materiaal aan
Verenigingen die hun evenement, fuif of andere activiteit ingeven in het evenementenloket, kunnen via die weg alcoholbanners en pictogrammen aanvragen of zelf afdrukken, alsook gratis polsbandjes (inclusief barbriefings, affiches en stickers).
Horeca-uitbaters kunnen ook nog steeds een pakket bierviltjes (500 stuks) en een raamsticker afhalen aan balie van VC De Kruierie (vooraf te bestellen via jeugddienst@balen.be).
Over gemeentegrenzen heen
De gemeente Balen is een voortrekker in onze regio. Zo werd de campagne met het polsbandjessysteem in overleg met de andere Kempense gemeentes ook regionaal ingevoerd.
Nieuw: Let op je vrienden
Een positief feestklimaat bekomen we als we ook op elkaar letten en zorg dragen voor elkaar. We vragen fuivende jongeren om volgende afspraken te hanteren:
- Zorg ervoor dat je vrienden veilig thuis geraken als ze een glas teveel op hebben.
- Laat je vrienden zeker niet achter of laat ze niet alleen naar huis vertrekken. Laat elkaar weten als je veilig thuis bent.
- Durf gerust ouders op te bellen als iemand te dronken is om met fiets naar huis te rijden.
- Schakel op tijd (medische) hulp in.