Zat?Zeddezot!

Ons gemeentebestuur maakt werk van een preventief alcoholbeleid genaamd #Zat?Zeddezot!' en werkt hiervoor samen met o.a. jeugdverenigingen en de Balense horeca.

De coronacrisis strooide intussen flink wat roet in het eten van onze werking en daarom werken we er nog steeds aan om zoveel mogelijk personen uit het verenigingsleven te bereiken en te betrekken in het project.

Ken of ben jij zo iemand? Aarzel dan zeker niet op contact op te nemen.


Veilig en positief feestklimaat

Samen met de Balense (jeugd)verenigingen en horeca proberen we de organisatoren van fuiven en evenementen te stimuleren om te werken aan een preventief alcoholbeleid.

Dit doen we aan de hand van een polsbandjessysteem in de drie stopkleuren. Elke leeftijdscategorie krijgt aan de inkom een gekleurd bandje:

  • -16 jaar = rood (geen alcohol)
  • +16 jaar = oranje (enkel bier, cava of wijn)
  • +18 jaar = groen

Afhankelijk van de kleur kan een jongere al dan niet alcohol of sterke drank verkrijgen. Jongeren die niet in het bezit zijn van een correct leeftijdsbewijs, krijgen automatisch een rood polsbandje toegewezen (geen alcohol).


Ondersteuning organisatoren & horeca

We voorzien verenigingen, organisatoren, horecazaken en winkels van het nodige sensibiliseringsmateriaal en geven praktische ondersteuning, zoals o.a. communicatiemateriaal (stickers, bierviltjes, affiches, banners,…) en een briefing voor de helpers en barpersoneel.

Niet alleen verenigingen, maar bijvoorbeeld ook de kamphuizen kunnen een beroep doen op (een deel van) dit materiaal. In de zomer van 2021 informeerden we voor het eerst ook de jeugdverenigingen die op kamp kwamen in Balen over onze campagne. 


Vraag je gratis materiaal aan 

Verenigingen die hun evenement, fuif of andere activiteit ingeven in het evenementenloket, kunnen via die weg alcoholbanners en pictogrammen aanvragen, alsook gratis polsbandjes (inclusief barbriefings, affiches en stickers). 

Horeca-uitbaters kunnen ook nog steeds een pakket bierviltjes afhalen (500 stuks) aan balie van VC De Kruierie (vooraf te bestellen via jeugddienst@balen.be).


Over gemeentegrenzen heen

De gemeente Balen is een voortrekker in onze regio. Zo werd de campagne met het polsbandjessysteem in overleg met de andere Kempense gemeentes ook regionaal ingevoerd.

Openingsuren & contact

adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top