logo print logo ocmw print

Nieuws : Gemeentelijk aanbod voor scholen

Nieuwsoverzicht

 • Nieuwe inschrijving in een Balense school? Eerst aanmelden vanaf maandag 8 maart!

  vr 5 mrt
  Is jouw kindje geboren in 2019, vóór 2019 maar nog niet ingeschreven in een school, of wil je een andere (Balense) school kiezen voor jouw kind, vergeet ze dan zeker niet aan te melden! Alleen zo ben je zeker dat je ze kan inschrijven in een Balense school. De aanmeldingsperiode start op 8 maart.
 • Onderwijs: Bezoek interactieve expo van Leo Timmers

  zo 21 feb
  Tijdens de Jeugdboekenmaand (maart) staat lezen in de kijker want lezen is een feest. En speciaal hiervoor is er in VC De Kruierie een expo van de jeugdboekenillustrator Leo Timmers. Zeker een bezoekje waard met je klas!
 • Onderwijs: Bib komt naar je toe

  di 16 feb
  Tussen de krokus-en de paasvakantie komen we weer naar jullie met bakken vol leuke, interessante, spannende, grappige,...boeken. We voegen er nog enkele weetjesboeken en een paar strips bij zodat de klasbib weer goed gevuld is. Bekijk hieronder de planning wanneer we bij je langskomen.
 • Onderwijs: Graag KiXs verspreiden

  di 16 feb
  In de week van 8 maart ontvang je de KiXs Pasen 2020. We kiezen terug voor een gedrukte versie omdat we merken dat we dan meer kinderen bereiken. Mogen we vragen om de KiXs in die week aan de gezinsoudsten te bezorgen? Dank je wel!
 • Onderwijs: Jeugdboekenmaand 'Lezen is een feest!'

  di 16 feb
  Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand (maart) met het thema ‘Lezen is een feest’ roepen we jullie op om in jullie klasbubbel een leesfeest in te richten. Maak hiervan foto's en bezorg ze aan de Bib, zo kunnen ze meegenieten van jullie LeesFeest. Tips vind je in de Bib (sticker 'jeugdboekenmaand).
 • Onderwijs: Planning bib@school periode 4

  di 16 feb
  Plan hieronder je laatste bezoek aan de Bib van dit schooljaar. Mocht dit bezoek niet kunnen doorgaan omwille van eventuele coronamaatregelen, dan komen wij weer naar jullie met een boekenpakket en alternatief aanbod.
 • Onderwijs: Stip-it-doeboekje heel jaar bruikbaar

  di 16 feb
  Elke school ontving in aanloop naar de week tegen pesten het gloednieuwe Doeboekje Stip It, 52 pagina ’s vol coole opdrachten en leuke spelletjes om samen een vuist te maken tegen pesten. Het boekje is een heel jaar lang bruikbaar om samen te blijven strijden tegen pesten.
 • Vanaf maart: eenvoudiger en meer sorteren met Nieuwe Blauwe Zak

  ma 15 feb
  Vanaf maart wordt sorteren eenvoudiger. Dan mogen niet alleen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons, maar ook àlle huishoudelijke plastic verpakkingen (schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes, tubes, folies en zakjes) in de Nieuwe Blauwe Zak. Beter voor milieu én portemonnee!
 • Onderwijs: Als de kleuter niet kan wachten om te leren lezen

  ma 4 jan
  Het zoekboek ‘Alfabet’ laat de jongste kinderen kennismaken met alle letters uit het alfabet zonder woorden te gebruiken. Je kan het terugvinden bij de prentenboeken.
 • Onderwijs: Een pc en internet voor elk Balens gezin?

  ma 4 jan
  Ocmw-Balen heeft laptops aangekocht voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Als je een kind in de klas hebt waarvan je vermoedt dat ze er eentje kunnen gebruiken, kan je contact opnemen met Ann Michiels (ann.michiels@ocmwbalen.be, 014/40 18 75) of de gezinnen doorverwijzen naar haar.
 • Onderwijs: Verras je leerlingen met een beeldverhaal

  ma 4 jan
  Een beeldverhaal of graphic novel is een stripverhaal met het karakter van een roman. Het is dus geen echte roman en het is meer dan een strip. Zeker leuk voor jouw leerlingen! Vraag ernaar in de Bib.
 • Onderwijs: Vertel ouders over onze 'pamperbank'

  ma 4 jan
  Mensen met jonge kinderen en een klein budget, kunnen aan de balie van Den Travoo een pakketje met 25 pampers in de gewenste maat kopen voor 1 euro. Jij mag als leerkracht, mensen die hiervoor in aanmerking komen, doorverwijzen naar de balie in Den Travoo (Gasthuisstraat 67), 014/68 71 93.
 • Gemeentelijke scholen zetten zorgpersoneel in de bloemetjes

  do 17 dec
  De directies van de gemeentelijke basisscholen bezorgden kleine attenties aan het zorgpersoneel in de woonzorgcentra van Balen en vzw De Schakel. De leerlingen en leerkrachten wilden op deze manier het zorgpersoneel nog eens in de bloemetjes zetten in deze letterlijke en figuurlijke donkere dagen.
 • PMD-zakken goedkoper

  di 1 dec
  Vanaf 1 januari 2021 kan je de nieuwe blauwe PMD-zak kopen: deze is goedkoper dan de oude blauwe PMD-zak, namelijk 3,60 euro (ipv 6 euro) voor 24 zakken. Vanaf 1 maart (!) 2021 kan je in de blauwe PMD-zak meer zachte plastic verpakkingen meegeven zoals potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.
 • Gelijkschakeling afvaltarieven in de Kempen: gemiddeld Balens gezin betaalt uiteindelijk niet meer dan nu

  di 17 nov
  IOK wil vanaf 1 januari 2021 de afvaltarieven in de Kempen gelijkschakelen. Voor de Balense burger zullen hierdoor een aantal tarieven op het recyclagepark stijgen, andere dan weer dalen. Om deze (voor een gemiddeld gezin) lichte stijging te compenseren, zullen de vaste kosten voor ophaling dalen.
 • Onderwijs: 2 nieuwe Rode Draadboxen rond EHBO en rouwverwerking

  ma 16 nov
  De Bib lanceert 2 nieuwe Rode Draadboxen: 'Tot voorbij de regenboog' waarbij het thema 'rouwverwerking' aan bod komt en 'EHBO voor kleuters'. Vraag je box aan via het e-loket.
 • Onderwijs: Gratis e-boeken als voorbereiding van je lessen

  ma 16 nov
  Sinds enkele weken kan je via de Bib van Balen ook e-boeken uitlenen. E-boeken lees je op je smartphone, tablet, e-reader of laptop. Er zijn ook e-boeken die je kan gebruiken bij je lesvoorbereiding of als didactische ondersteuning.
 • Onderwijs: Gratis educatieve spelen uitlenen

  ma 16 nov
  Ter verhoging van sociale vaardigheden, welbevinden en psychisch welzijn van kinderen-tieners-jongeren, kan je in VC De Kruierie gratis educatie spelen uitlenen. Je vindt een overzicht met speluitleg bij downloads. Je kan een spel aanvragen via het e-loket.
 • Onderwijs: Kleuterrondleidingen in de Bib vanaf januari

  ma 16 nov
  Hopelijk mogen in januari de kleuters van de derde kleuterklas weer op bezoek komen in onze Bib. Je kan alvast een moment inplannen via het e-loket.
 • Onderwijs: Lestip: boek keizer ei, enkel woorden met een ei

  ma 16 nov
  In dit verhaal worden enkel woorden met de korte ei gebruikt. Aan de hand van het verhaal van Heid en Teit wordt de spellingsregel over de korte ei en de lange ij op een speelse manier ingeoefend.
 • Onderwijs: Taalpunt voor kinderen met andere moedertaal

  ma 16 nov
  Heb je leerlingen in de klas die nog volop de Nederlandse taal leren? Kijk dan in de Bib ook eens in de rek 'Taalpunt'. Naast een selectie Nik Nak-boekjes in 2 talen zijn er beeldwoordenboeken om de eerste woordjes Nederlands te leren.
 • Onderwijs: Volgende ICQ-vergadering op 25 maart 2021

  ma 16 nov
  De ICQ-vergadering van 15 oktober is uitgesteld naar donderdag 25 maart (afhankelijk van de evolutie van het coronavirus uiteraard).
 • Scholen kunnen zich inschrijven voor wachtlijst Bengelpop

  ma 16 nov
 • Leerkrachten: AVI-boekjes bij de Fundels

  ma 24 aug
  Het abonnement van de Fundels werd uitgebreid met AVI-boekjes. Dus nu kan je niet enkel prentenboeken (samen) lezen maar ook boekjes op niveau van het kind (6-10 jaar).
 • Leerkrachten: Beheer je klasbibkaart ook online

  ma 24 aug
  Wil je graag opvolgen welke materialen er nog op je klaskaart staan, een boek verlengen of een item reserveren log dan in met je e-mailadres en dan krijg je meteen een overzicht. Op deze manier weet je ook wanneer de uitleentermijn afloopt. Materialen kan je altijd inleveren via het inleverluik.
 • Leerkrachten: Bib Bib Bib Hoeraaa!

  ma 24 aug
  Ook dit schooljaar gaan we verder met het het 'Bib Bib Bib Hoeraaa'-project. Net zoals vorig jaar wordt er een uitleenrugzakje mee naar huis gegeven vanuit de school aan alle drie-jarigen. Bij de eerste ronde van de kleuterpakketten worden extra materialen terug uitgedeeld.
 • Leerkrachten: Boekenzoeker helpt je kiezen

  ma 24 aug
  Zoek je een leuk boek dat bij je les past of willen je leerlingen vooraf snuisteren tussen boekentips dan kan je de website boekenzoeker.be in de klas gebruiken. Leerlingen kunnen verschillende criteria aanduiden waaraan hun boek moet voldoen.
 • Leerkrachten: Prikkel leesgoesting bij kleuters door rode draadboxen

  ma 24 aug
  Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
 • Leerkrachten: Project 'Proefkampioen'

  ma 24 aug
  'De Proefkampioen' is een educatief project voor kinderen van 3 tot 8 jaar om de smaakontwikkeling te stimuleren. Als je deze box gaat gebruiken, laat dit dan tijdig weten aan VC De Kruierie, zij schenken je een waardebon voor een gratis groenten- en fruitpakket.
 • Leerkrachten: Rode Draad boxen (kleuters) reserveren

  ma 24 aug
  Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
1-30 Van 37
Naar top