De Belgische wijnbouw is in volle bloei, ook in Balen. In de zopas verschenen derde editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids 2025 kreeg Verlooy Winery het prestigieuze kwaliteitslabel Coup de cœur toegekend voor de Cyanus Barrique, een witte wijn uit 2023.
De gids selecteerde dit jaar 236 wijnen van 123 Belgische domeinen. Wanneer je wijn vermeld wordt in de gids, is dat al een hele eer voor wijnboeren. Slechts 63 wijnen kregen het eervolle Coup de cœur-label. Dat Verlooy Winery tot deze exclusieve groep behoort, maakt hun prestatie des te bijzonder. Het gemeentebestuur is bijzonder fier dat een streekproducent uit onze gemeente dit label kreeg van deze prestigieuze organisatie.
Dit zegt Gault&Millau over Verlooy Winery:
Hans Verlooy plant in 2009 auxerrois, chardonnay en pinot noir aan in zijn wijngaard in Balen. Het perceel leent zich voor wijnbouw door zijn bodem van zandleem met ijzeroxide. De bovenliggende humuslaag zorgt voor een luchtige structuur. Hans is een goed gevormde wijnbouwer met een duidelijke visie. Hij werkt volgens de biodynamische principes, met veel respect voor de natuur. In de wijnkelder wordt deze filosofie in de praktijk gebracht door natuurlijke gistingen en gebruik van minimale dosissen sulfiet. In 2021 breidt Hans zijn wijngaard uit met pinot noir. Daarnaast is er een nieuwe wijngaard met johanniter en souvignier gris. In 2025 wordt extra chardonnay bij geplant. De wijnen gisten in roestvrijstalen tanks. Sommige cuvées rijpen in eiken vaten. Er wordt uitgekeken naar 2026 wanneer Hans zijn langverwachte mousserende wijn op de markt brengt.
Meer info over Verlooy Winery lees je op ontdekbalen.be.