Welke premies zijn er om asbest te verwijderen?

donderdag 02 mei 2024

Tegen 2034 wil de overheid dat de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggehaald. Je kan premies voor hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest aanvragen. Welke premies dat precies zijn, lees je hier.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest zit vast in een ander materiaal, zoals cement. Denk aan daken, wanden, bloembakken,... Om deze asbesttoepassingen te verwijderen, kan je allerhande premies aanvragen. Hieronder geven we je een overzicht mee:

Wil je asbesthoudende materialen van de dakbedekking of van het onderdak verwijderen en vervangen? Dan heb je recht op de bijkomende premie (+8 € per m²- max. 50% van factuurbedrag) voor het verwijderen van asbest op voorwaarde dat je dit combineert met het voldoende isoleren van het dak of de zoldervloer. De isolatielaag moet dan een minimum Rd-waarde hebben van 4,5m²K/W.

Plaats je nieuwe isolatie langs de buitenmuur en is de huidige gevelbekleding asbesthoudend? Ook dan kom je in aanmerking voor de bijkomende premie (+8 € per m²- max. 50% van factuurbedrag) voor asbestverwijdering. Ook hier moet er voor de verschillende types van isolatie aan bepaalde voorwaarden voldaan worden.

Bij afbraak en opbouw van draagkrachtige vloerelementen en funderingsplaten op het gelijkvloers (draagvloer), kan er asbest ontdekt worden die uiteraard ook verwijderd moet worden. In combinatie met werken aan de fundering of stabiliteit én (kelder)vloerisolatie, komt ook asbestverwijdering in aanmerking voor deze premie.
 

Wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd niet-residentieel gebouw, kan hiervoor een premie krijgen. Bijvoorbeeld een loods, stal of garage (los van het woongebouw). De premie bedraagt €12/m² per m² verwijderde asbestoppervlakte.


Daarnaast kan je hechtgebonden asbest ook zelf verwijderen als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Het asbest kan dan, goed ingepakt, zelf afgevoerd worden naar het recyclagepark. Je kan het asbest ook aan huis laten ophalen, al is dat niet gratis. Tijdelijk zijn er wel sterk gereduceerde tarieven (tot 80% goedkoper).


Niet-hechtgebonden asbest

Bij deze asbesttoepassingen zijn de vezels niet aan dragers verbonden. Denk maar aan waterleidingen, kabels,... Tot 2025 kan je bij IOK terecht voor een 50% subsidie voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij leidingisolatie en vloerbedekking. Meer info over dit project vind je op de website van het IOK.

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen van deze premies? Maak dan een afspraak bij het woon- en energieloket van je gemeente. Kijk voor de juiste contactgegevens op www.duurzaamwonen.be/loket. Ook op de website van OVAM vind je meer info over asbestverwijdering en premies. 

Nieuwsoverzicht

Contact

Dienst Wonen

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 83
e-mail
wonen@balen.be

Deel deze pagina

Naar top