Verkiezingen

Op zondag 9 juni stemmen we voor een nieuw federaal, Vlaams en Europees parlement. Ben je Belg, 18 jaar of ouder en woon je in Vlaanderen of Brussel? Dan ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan. De locatie waar je moet gaan stemmen, vind je op je oproepingskaart die je rond half mei zal ontvangen.


Voor alle kiezers: goed om weten  

  • Jouw kiesbrief (oproepingskaart) krijg je half mei in de bus. Als je dan geen brief ontvangen hebt of je bent hem kwijt geraakt, kan je altijd een duplicaat aanvragen op de dienst burgerzaken tijdens de normale openingsuren tot en met vrijdag 7 juni én uitzonderlijk op zondag 9 juni van 9u tot 16u. 
  • Je kan je stem uitbrengen op zondag 9 juni tussen 8u en 16u. 
  • Kijk goed na op welke locatie je moet gaan stemmen. 
  • Maak op voorhand je (stem)keuze. De lijsten met kandidaten kan je vanaf half mei inkijken op het gemeentehuis, de bib of op www.verkiezingen.fgov.be.


Ben je 16 of 17 jaar?
 

Ben je 16 of 17 jaar op zondag 9 juni? Dan mag je stemmen voor de Europese verkiezingen, maar dit moet niet. Op zondag 13 oktober gaan de gemeentelijke en provinciale verkiezingen door, waar geen opkomstplicht meer voor geldt. 


Verhuis je na 1 april?  

Als je na 1 april verhuist, dan moet je gaan stemmen in de gemeente waarop je op 1 april bent ingeschreven. De kiezerslijsten worden immers op 1 april opgesteld aan de hand van het bevolkingsregister op dat moment. 


Wat als je op vakantie bent in eigen land?
 

Een vakantie in het binnenland is geen geldige reden voor een verontschuldiging. Je moet je vakantie onderbreken en naar het stembureau gaan dat op je oproepingskaart staat.


Wat als je niet kan gaan stemmen op 9 juni?  

In België is er opkomstplicht voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Toch kan het zijn dat je niet kan gaan stemmen. Er zijn 7 geldige redenen om zelf niet naar het stemhokje te gaan (zie tabel). In dat geval heb je twee opties om uit te kiezen.   


1. Een volmacht geven
 

Alle kiezers die zich herkennen in één van de 7 gevallen (zie tabel), kunnen een volmacht geven aan een andere kiezer. De persoon die volmacht krijgt, heeft ook je oproepingskaart nodig. Als Belg kan je enkel volmacht geven aan een Belgische kiezer. Niet-Belgen kunnen dit zowel aan Belgen als niet-Belgen geven. Elke kiezer kan echter maar één volmacht krijgen. Je haalt tijdig het volmachtformulier af bij de dienst burgerzaken of downloadt het op www.verkiezingen.fgov.be. Je vult hierop de gevraagde gegevens in en laat het formulier ondertekenen. In totaal heb je drie handtekeningen nodig (zie tabel). Een derde handtekening is verplicht om met volmacht te kunnen stemmen. Een bijkomend attest is niet geldig.

Geldige reden om volmacht te geven Welke handtekeningen heb je nodig OP je volmachtformulier (naast die van jou en de gevolmachtigde)? 
Je kan wegens ziekte of handicap niet naar het stembureau gaan De handtekening van je arts 
Je bent om beroepsredenen in België of in het buitenland opgehouden (alsook de leden van je gezin die bij jou verblijven) De handtekening van je werkgever 
Je moet werken als zelfstandige  De handtekening van de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op basis van een verklaring op erewoord 
Je verblijft in een strafinstelling ten gevolge van een rechterlijke maatregel  De handtekening van de penitentiaire instelling 
Je kan door religieuze activiteiten niet gaan stemmen  De handtekening van de organisator of religieuze overheid 
Je kan om studieredenen niet gaan stemmen De handtekening van je onderwijsinstelling 
Je verblijft om privéredenen in het buitenland De handtekening van de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op basis van bewijsstukken of een verklaring op erewoord   


2. Een verontschuldiging aanvragen
  

Moet je je toch verontschuldigen? Breng dan vooraf (!) de nodige bewijsstukken binnen bij de dienst burgerzaken. Denk hierbij aan een attest van de behandelend arts, onderwijsinstelling,…    

Indien je om privéredenen in het buitenland verblijft, kan je geen verklaring op erewoord aanleveren zoals bij een volmacht, maar dien je het gevraagde afwezigheidsattest te laten afstempelen in het buitenland. Dit attest moet je uiterlijk op 27 juni aan de dienst burgerzaken bezorgen per post (Vredelaan 1, 2490 Balen) of via mail (verkiezingen@balen.be). De gemeente bezorgt alle verontschuldigingen aan de vrederechter, die dit verder afhandelt.


EU-burger (niet-Belg) in Balen? 

Dan kan je voor het Europees Parlement en op kandidaten op Belgische lijsten stemmen. Je moet je wel als kiezer registreren voor 31 maart via www.inschrijving.verkiezingen.fgov.be of het formulier aanvragen bij de dienst burgerzaken. Daarna word je schriftelijk op de hoogte gebracht van de aanvaarding of weigering tot inschrijving. Als je bij de vorige verkiezingen in 2019 reeds geregistreerd was, hoef je geen nieuwe aanvraag meer in te dienen. Geregistreerd en ouder dan 18 jaar? Dan ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan. Geregistreerd en 16 of 17 jaar? Dan ben je niet verplicht om naar het stemhokje te gaan.


Meer info

Meer informatie over de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen op 9 juni kan je vinden op www.verkiezingen.fgov.be.

Naar top