Landbouwers: vraag snel gratis ophaling van asbestdaken aan

donderdag 22 februari 2024
Omdat er op boerderijen nog veel grote stallen en gebouwen met asbestplaten zijn, biedt OVAM land- en tuinbouwers (met landbouwnummer) de mogelijkheid om hun gedemonteerd asbestdak kosteloos te laten ophalen. We raden landbouwers aan om dit snel aan te vragen aangezien het aanbod beperkt is.

Dankzij het landbouwprotocol afgesloten in 2021 tussen het Vlaamse ministerie van Landbouw, OVAM en de landbouworganisatie, bood OVAM landbouwers de mogelijkheid om op kosten van de OVAM een ophaling aan te vragen van hun gedemonteerde asbestdak. Landbouwers hoeven zelf niets te betalen. Met deze dienstverlening wil de OVAM landbouwers aanzetten om hun oude daken te vervangen.

De aanvragen waren zo veelvuldig dat het voorziene budget snel op was. Intussen is er nieuw  budget voorzien en is er ruimte voor zo'n 1.200 nieuwe dossiers. We raden landbouwers aan om niet te lang te wachten en zo snel mogelijk de aanvraag in te dienen. Zo bespaar je heel wat kosten uit en vermijd je gezondheidsrisico's. 

Voorwaarden en aanvraagformulier

Zo gaat het in zijn werk: een door de OVAM aangestelde inzamelaar gaat de baan op om asbestgolfplaten of -leien van agrarische gebouwen op te halen bij diegene van wie het dossier is goedgekeurd. Alle landbouwers met een landbouwnummer komen in aanmerking (ook gepensioneerde landbouwers of landbouwers in bijberoep. Ze kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website van OVAM. Ook de brochures en het online aanvraagformulier vind je samen met alle info en voorwaarden terug op de website van OVAM.

Enkel het ophalen, niet het verwijderen

Het verwijderen van het asbestmateriaal zit niet in de dienstverlening. Je laat dit best doen door een gespecialiseerde aannemer doen (zeker de risicovolle asbesttoepassingen). Als je het toch zelf doet, zorg dan zeker dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Meer info over het zelf verwijderen van asbest vind je op de website van OVAM

Nieuwsoverzicht
Asbestdak verwijden (c) Shutterstock OVAM

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top