Bewakingscamera? Verplichte aangifte en jaarlijks bevestigen

woensdag 05 augustus 2020

Heb jij één of meerdere bewakingscamera's aan je huis, winkel of bedrijf om je eigendom te bewaken? Dan ben je verplicht om dit aan te geven. Daarnaast ben je ook verplicht om je gegevens jaarlijks te bevestigen (ook als er niets wijzigt). Een camera binnen in een privéwoning is vrijgesteld.

Sinds de nieuwe camerawet van 2018 moet iedereen die aan zijn huis, winkel of bedrijf een camera plaatst om de eigendom te bewaken, dit aangeven via www.aangiftecamera.be.  

Daarnaast moet je ook een register van beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden (meer info in de infobrochure hieronder). 

Jaarlijks 'valideren'

In diezelfde wet staat ook dat je deze gegevens jaarlijks moet 'valideren'. Dat wil zeggen dat moet bevestigen dat je gegevens nog kloppen. Dus als je ze verplaatst of verwijdert, kan je dat aanpassen. Maar ook als er niets wijzigt, moet je dit jaarlijks bevestigen, zodat de gegevens actueel blijven. 

Als deze validering niet gebeurt, kunnen de gegevens als ongeldig worden beschouwd en worden geschrapt, waardoor je de beelden op je camera niet meer mag gebruiken om je eigendom te bewaken of diefstal vast te stellen. Je hebt er dus alle belang bij om deze jaarlijkse validering uit te voeren. 

De installateur van je camerasysteem kan je hierbij helpen. 

Infobrochure voor bezitters van een bewakingscamera

Gebruikershandleiding voor aangifte en jaarlijkse validering van een bewakingscamera

Registreer je bewakingscamera op www.aangiftecamera.be

Nieuwsoverzicht

Contact

Wijkkantoor politie

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Steegstraat 202490 Balen
tel.
014/333 770
e-mail
pz.balendesselmol.wijkbalen@police.belgium.eu

Deel deze pagina

Naar top