De Aziatische hoornaar is sinds enkele jaren in opmars in onze contreien. Maar ze vormt een bedreiging voor onze bijen en andere bestuivers, en dus bij uitbreiding voor onze biodiversiteit. Zo eet de Aziatische hoornaar jaarlijks tot 10 kilo insecten, waaronder veel bijen. De soort heeft in onze regio geen natuurlijke vijanden, waardoor ze zich snel kan verspreiden.
Ook Balen zet zich in voor de strijd tegen de Aziatische hoornaar en biedt net als de voorbije jaren gratis lokvallen aan. Die kan je - zolang de voorraad strekt - tijdens de openingsuren afhalen aan de balie van het gemeentehuis en De Kruierie. In tegenstelling tot vorig jaar moet je de val niet meer terugbrengen. Wel raden we aan om de val elk jaar opnieuw te plaatsen.
Werking
Het gaat om selectieve vallen waarbij kleine insecten in de lokval kunnen vliegen. Grotere exemplaren, zoals de Europese hoornaar raken er niet in. De kleinere insecten kunnen ook weer ontsnappen door de roosters. Dat is niet het geval voor de Aziatische hoornaar, die blijft wel gevangen zitten.
De val werkt alleen bij de hoornaarkoninginnen omdat zij op de gesuikerde lokvloeistof afkomen. Die lokvloeistof kan je makkelijk zelf maken en bestaat uit:
- 1/3 wijn
- 1/3 bier
- 1/3 suikerwater
Bijen houden niet zo van alcohol en zullen dus niet zo snel in de val vliegen. Door ook absorberende kleikorrels in de val te doen, kunnen kleinere insecten niet verdrinken in de lokvloeistof.
Met deze selectieve vallen proberen we in het voorjaar zoveel mogelijk Aziatische hoornaarkoninginnen te vangen vóór ze een nest bouwen.
Meldingen
Bij de hoornaarval krijg je een uitgebreide handleiding om de val klaar te maken. Belangrijk is dat je het e-formulier invult op www.balen.be/hoornaarval wanneer je een Aziatische hoornaar gevangen hebt. Op die manier weten we waar de hoornaars zich graag nestelen.
Hoe herken je de Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 centimeter groot. Ze is zwart van kleur en heeft een gele band op het achterlijf. Daarin verschilt de soort van de Europese variant, die een overwegend geel achterlijf heeft. De Aziatische hoornaar heeft ook een zwarte kop en zwart-gele poten. Terwijl die bij de Europese hoornaar roodbruin zijn.
Hou altijd afstand!
Als je een nest van de Aziatische hoornaar tegenkomt, is het belangrijk om voldoende afstand te houden. Ze verdedigen hun nest fel en agressief en kunnen in groepen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Houd minimaal 5 tot 10 meter afstand en verstoor het nest niet. De hoornaars kunnen je tot enkele tientallen meters achtervolgen. Zie je een nest? Meld het dan, zodat het op een veilige manier verwijderd kan worden.
Verdelging door de brandweer
Een nestverdelging vraag je aan via het webformulier op de website van Brandweer zone Kempen. Gaat het effectief over de Aziatische hoornaar, dan is de verdelging gratis. Gaat het over de Europese hoornaar of gewone wespen, dan kost de verdelging 48,40 euro. Bij de Europese hoornaar of gewone wespen is er enkel verdelging nodig als er hinder is van het nest (dicht bij huis). Dit zijn immers nuttige insecten.
Vespawatch
Op www.vespawatch.be kan je nog steeds een melding maken wanneer je een Aziatische hoornaar of nest hebt gespot. Probeer bij een nest ook steeds een foto van het insect zelf te maken, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of een andere wesp.