Via het protocol Asbestveilige lokale jeugdgebouwen heeft de Vlaamse overheid budget vrijgemaakt om ongeveer 1.200 locaties te onderzoeken. Daarom roepen we Balense jeugdverenigingen en jeugdsportverenigingen op om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen. Asbestcement van het dak of de gevel kan ook gratis ingezameld worden.
Wat is asbest?
Oudere gebouwen bevatten vaak asbest, onder meer in golfplaten, vloertegels of in de isolatie rond leidingen van de centrale verwarming. Asbest houdt alleen een risico in als je de losse vezels inademt. Bij verbouwingen bestaat het gevaar dat asbestdeeltjes vrijkomen. De vezels dringen door tot diep in de longen, wat ernstige ziektes (zoals longkanker) kan veroorzaken. Ook door veroudering kunnen asbestmaterialen gaan verweren. Het bindmiddel wordt dan broos en breekbaar en zo kunnen deeltjes loskomen. Asbestmaterialen kunnen dus ook risicovol zijn zonder dat je eraan komt.
Wat is een asbestattest?
Door een asbestattest aan te vragen, krijg je een inventaris waarin vastgelegd wordt of en hoeveel asbest er aanwezig is in het gebouw. Zowel voor het alledaagse gebruik als voor het onderhoud is het belangrijk om te weten waar er zich mogelijke asbestrisicos bevinden in je gebouw. Ongeveer 60% van de al onderzochte gebouwen zijn asbestveilig. De kans is dus reëel dat er in jouw jeugdgebouw geen asbestmateriaal terug te vinden is.
Belang
Eerst en vooral is het belangrijk om eventuele gezondheidsrisicos voor kinderen en jongeren in de gebouwen op te sporen. De ogen sluiten voor een asbestrisico is nooit een goed idee.
Daarnaast zijn eigenaars van gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn, vanaf 2032 verplicht om een asbestattest te hebben. Dat nu gratis aanvragen voor jeugd(sport)gebouwen zal de eigenaar dan ook graag horen.
Hoe aanvragen?
Een asbestattest aanvragen doe je online via Ondersteuning voor lokale jeugdgebouwen (vlaanderen.be). Op de website vind je terug wat je nodig hebt voor de aanmelding. Overleg best eerst met de eigenaar van het gebouw, die zal het opdrachtformulier moeten ondertekenen. Voor de aanmelding is geen akkoord van de eigenaar is niet nodig. Het attest aanvragen en ook de aflevering ervan zijn volledig gratis. Er komen dus geen extra kosten bij kijken.
Wat na het asbestattest?
Met het attest heb je een belangrijk document in handen dat je de nodige info geeft over wat er nodig is om tot een asbestveilige omgeving te komen of die te behouden.
Is de conclusie niet-asbestveilig? Geen paniek. Het sectorprotocol dient in de eerste plaats om je vereniging te ondersteunen. Hoe je asbestmaterialen veilig beheert, staat beschreven in het attest. Als veilig beheer te weinig garanties biedt op het beperken van het gevaar op vezelvrijgave, is verwijdering op termijn nodig. Maar ook dan zal je de mogelijkheid hebben om met relatief eenvoudige maatregelen een veilig beheer mogelijk te maken tot het materiaal verwijderd wordt.