Nieuwe camerapalen in het straatbeeld 

woensdag 18 september 2024

Het gemeentebestuur heeft beslist om een vijftigtal extra camera’s te plaatsen verspreid over de gemeente. Hiermee wil men zowel misdrijven voorkomen, als overtredingen vaststellen of sneller oplossen. Dit systeem staat los van het cameranetwerk voor trajectcontroles en snelheidsmetingen. De camera’s zullen enkel het openbaar domein filmen, privédomein wordt wazig gemaakt. Bovendien kan alleen de politie en het gerecht deze beelden bekijken wanneer er vermoedelijke overtredingen worden vastgesteld. De privacy van de buurtbewoners wordt te allen tijde gerespecteerd. 

Aanvulling op bestaand cameranetwerk 

De nieuwe camera’s zijn een aanvulling op de camera’s die er nu al hangen. Op deze manier zal het netwerk heel wat centrale plaatsen dekken, plaatsen die gekend zijn voor overlast en de omgeving van openbare gebouwen, station, scholen en jeugdhuizen.   

Het plaatsen van camera’s zal niet alle overlast voorkomen, maar het helpt wel bij de aanpak ervan. Het is gekend dat overlast zich soms verplaatst, daarom dat de gemeente ook beschikt over twee verplaatsbare camera’s, waarvan er één hoofdzakelijk wordt ingezet tegen sluikstorten.  

Enkel toegankelijk voor politie en gerecht 

De camera’s worden dus ingezet tegen sluikstorten, vandalisme, overlast en voor het handhaven van de openbare orde. De beelden worden verwerkt en (maximaal 1 maand) bewaard zoals dat voorgeschreven is door de wet. Ze zijn enkel toegankelijk voor bevoegde personen, zoals politie en gerecht.  

Registreer je privé camera’s, ook bv. je video-deurbel 

Gebruik je een eigen camerabewakingssysteem aan de ingang van je woning of onderneming? Of heb je een deurbel die video-opnames maakt? Hou dan rekening met de camerawet van 2018:  

  • verplicht registreren

Die wet bepaalt o.a. dat je het gebruik van camera’s die opnames maken, verplicht moet meedelen aan de politiediensten. Dit kan gratis via www.aangiftecamera.be, waar je je kan aanmelden met itsme of je eID. De politie kan indien nodig beelden opvragen voor het oplossen van misdrijven. 

Een video-deurbel waarmee je enkel live kan zien wie er voor je deur staat, moet je niet registreren. Maar als die deurbel ook opnames maakt die je later kan bekijken, moet je die wel registreren. 

  • waarschuwingsbord plaatsen

Ook ben je verplicht om een waarschuwingsbord te hangen zodat mensen weten dat ze gefilmd worden. Dit bord moet ook de verantwoordelijke vermelden die instaat voor de verwerking van de beelden. 

  • enkel eigen domein filmen

In principe mag je enkel je eigen domein filmen (bv. camera gericht op je voordeur of garagepoort). Voor een deurbel is dat soms moeilijk. Het filmen van openbaar domein moet zo minimaal mogelijk gehouden worden. Het filmen van andermans domein is sowieso verboden.  

  • beelden veilig bewaren

Als je de beelden bewaart, moet je er ook zorgen dat je dat op een veilige manier doet overeenkomstig de wet op de privacy (bij voorkeur NIET in de ‘cloud’ of op internet). Je mag de beelden ook niet langer dan 1 maand bewaren. Je moet dan ook een register bijhouden met o.a. de vermelding van de manier waarop de beelden worden verwerkt.  

Nieuwsoverzicht

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 41 81
e-mail
veiligheid@balen.be

Deel deze pagina

Naar top