Eerste fase verbouwingswerken De Kruierie in stroomversnelling

vrijdag 14 juni 2024
Met het agenderen van het lastenboek van de eerste fase van de uitbreidingsplannen van De Kruierie in Balen op de gemeenteraad van 24 juni, komt dit project in een stroomversnelling. Na goedkeuring kunnen in het najaar de biedingen binnenkomen, zodat we tegen eind 2024 kunnen gunnen.

Opgesplitst in fases

In november besliste het gemeentebestuur van Balen om de uitbreidingsplannen van De Kruierie bij te sturen. De opeenvolgende wereldwijde crisissen van de voorbije jaren deden de aanbestedingsprijzen zodanig de pan uit swingen, dat dit investeringsproject jammer genoeg niet meer paste binnen de beperkte financiële ruimte van de huidige begroting. Vandaar dat de uitbreiding werd opgesplitst in fases.

Nieuw concept voor De Kruierie: ‘een thuis weg van huis’

De uitbreiding van De Kruierie past binnen een nieuw concept dat werd uitgedacht in samenspraak met de verenigingen, gebruikers en partners van de Bib en De Kruierie, en uitgewerkt door Czvek Rigby en AE-Architecten. Daarbij gaat men nog een stap verder in de versmelting van de verschillende vrijetijdsdiensten. Zo komt er één onthaal (voor De Kruierie en Bib) met ruime openingsuren. Daarnaast wordt de nieuwe plek vormgegeven als een extra thuis voor mensen die contact zoeken, gezinnen met kinderen, muzikanten, kunstenaars, bibliotheekbezoekers,… Er komen ruimtes waar verschillende functies door mekaar lopen en waar je elkaar kan ontmoeten. Het wordt een extra woonkamer voor de Balenaar weg van hun eigen thuis, de zogenaamde ‘derde plek’ (naast thuis en werk).

De Kruierie wil hierbij blijven inzetten op hun speerpunt van inclusie en toegankelijkheid. De bestaande partners (zoals de academies, De Schakel, Huis van het Kind, Rap op Stap,…) blijven een belangrijke rol spelen om De Kruierie te maken tot een laagdrempelige ‘thuis weg van huis’.

Eerste fase in stroomversnelling

De eerste fase van het uitbreidingsproject komt nu in een stroomversnelling. Het lastenboek van deze eerste fase staat geagendeerd op de volgende gemeenteraad van maandag 24 juni. Deze wordt gefinancierd met middelen uit het bestaande meerjarenplan.

Concreet houdt deze fase in dat het oude schoolgebouw waar momenteel een groot deel van de bibliotheek in gevestigd is, helemaal gestript gaat worden. Bovenop de bestaande benedenverdieping komt een extra verdieping en een nieuw dak. Daarbij wordt het uitzicht van het oorspronkelijke schoolgebouw maximaal behouden. Uiteraard is er ook aandacht voor duurzaamheid, isolatie en andere energietoepassingen.

Gunning eind 2024, uitvoering in 2025

Na goedkeuring op de gemeenteraad kan de administratieve weg verder worden afgelegd, zodat in het najaar biedingen kunnen binnenkomen en worden geanalyseerd. Als zich geen onverwachte zaken voordoen, plant het gemeentebestuur deze fase van de uitbreiding te gunnen tegen het einde van 2024. Op die manier kan er in de loop van 2025 gestart worden met de effectieve verbouwing en uitbreiding.

Nieuwsoverzicht
(copyright Ae Czvek Rigby)

Contact

Vrijetijdscentrum De Kruierie

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top