Verkeersregels voor voetgangers op de fietsostrade: ken jij ze al?

woensdag 17 april 2024
Sinds vorig jaar kan je vanuit Balen naar Herentals fietsen over fietsostrade F105, maar ook voetgangers zijn hier toegelaten. Ze moeten zich wel aan enkele verkeersregels houden, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Al moet elke weggebruiker steeds alert blijven. De regels lees je hier.

Een fietsostrade of snelweg voor fietsverkeer is bedoeld voor fietsers en speedpedelecs, waarbij ze een constant tempo kunnen aanhouden met zo weinig mogelijk stops. Je vindt ze vaak naast spoor-, water- of snelwegen en ze zijn breder dan een regulier fietspad. Een fietsostrade is echter nog niet als aparte categorie opgenomen in de wegcode. Afhankelijk van de verkeersborden en infrastructuur weet je wat kan en niet kan op dat stuk route. Meestal ligt de maximumsnelheid op 30 km/u.

Voetgangers 'te gast'

alt-tekstOp fietsostrade F105 in Balen vind je het verkeersbord F99 terug, wat geen verbodsbord is. Voetgangers zijn hier dus ‘te gast’. Dit betekent dat ze wel toegelaten zijn, ook al worden ze niet expliciet op het verkeersbord vermeld met een pictogram. Ze moeten zich wel aan enkele verkeersregels houden.

Concreet moet je als voetganger op de fietsostrade:

  • steeds alert blijven om naderende fietsers vanuit beide richtingen op te merken en om extra ruimte te maken, als het kan in de berm,
  • te allen tijde fietsers en speedpedelecs voorrang en voldoende plek geven,
  • steeds op de linkerhelft van het pad tegen de richting in wandelen, zodat je fietsers ziet aankomen.

Wees hoffelijk voor elke weggebruiker

Uiteraard mogen voetgangers niet in gevaar worden gebracht, in het bijzonder als er kinderen bij zijn. Dit betekent dat ook fietsers op de fietsostrade aandachtig moeten blijven. Wees dus steeds hoffelijk naar elke weggebruiker in het verkeer.

Zin gekregen om een ritje op de fietssnelwegen te plannen? Dat kan via deze link.

Nieuwsoverzicht
Fietsostrade

Contact

Verkeersdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top