Week van de Valpreventie: wandel je mee?

vrijdag 19 april 2024
Beweeg jij al genoeg? Laat je inspireren om meer te bewegen en te wandelen, want beweging is een belangrijke factor in valpreventie en het behoud van een gezonde levensstijl. Herbekijk de dagelijkse laagdrempelige oefeningen of lees de tips in de 'Wandelgids voor 65-plussers'. Wandel je mee?

Ontdek het tijdens de 13de Week van de Valpreventie, van 22 tot en met 28 april.

Samen in beweging

Elk jaar worden duizenden mensen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val, en deze valpartijen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals heupfracturen, hersenletsel en blijvende mobiliteitsbeperkingen. Bewegen is één van de belangrijkste manieren om vallen te voorkomen. Het thema van dit jaar is dan ook: ‘Wandel je mee? Samen in beweging!

Vaak wordt beweging geassocieerd met sport, maar het omvat meer dan alleen sporten. Het is van belang om een gezonde balans te vinden tussen staan, bewegen en zitten.

Korte wandelroutes in #ontdekbalen

Tijdens onze dagdagelijkse activiteiten zetten we al ongeveer 5.000 stappen per dag. Voor een optimale mentale en fysieke gezondheid is 10.000 stappen ideaal (of 8.000 voor 65-plussers). 

Op de website van Toerisme Balen vind je verschillende suggestielussen voor korte wandelingen van 5.000 stappen in onze gemeente. Maar staar je niet blind op de cijfers, elke stap die je zet is belangrijk!

#DeKempenbeweegt

Alle seizoenen van #deKempenbeweegt (een kwartiertje laagdrempelige oefeningen) kan je hier online herbekijken. Ze worden vanaf oktober tot eind maart elke dag uitgezonden op RTV om 10u30 en om 15u.

Daarbij geven sportcoach Marjan Kuppens en Jim Vancampfort (leerkracht lichamelijke opvoeding en Bewegen Op Verwijzing-coach) oefeningen en tips om voldoende te bewegen.

Bewegen op verwijzing

Met Bewegen Op Verwijzing kan je een beroep doen op een bewegen op verwijzing-coach. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een coach in jouw buurt tegen een lage prijs. Die coach zal samen met jou een beweegplan op maat opstellen om zo meer te bewegen op jouw eigen tempo. Resultaat? Een actiever leven en je voelt je beter in je vel.

In Balen is Jim Vancampfort actief als bewegen op verwijzing-coach (e-mail: mol.jim@bewegenopverwijzing.be, tel: 0468/01 27 00).

Wandeltips voor 65-plussers

Ben je 65-plus en ben je op zoek naar meer tips om te bewegen? Neem dan eens een kijkje in de brochure die je kan vinden bij 'Downloads'.

Nieuwsoverzicht
Week van de valpreventie

Contact

Cel Gezondheid

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top