Fiets mee tijdens ‘De Faire Ronde’ op zaterdag 11 mei

zaterdag 04 mei 2024
Op zaterdag 11 mei tussen 12u en 17u — op World Fair Trade Day — organiseert Balen samen met Mol ‘De Faire Ronde’: een fietstocht langs Balense en Molse handelaars, organisaties en verenigingen die lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Fiets jij ook mee?

Fiets mee tijdens ‘De Faire Ronde’ op zaterdag 11 mei

Tijdens De Faire Ronde ontdek je al fietsend lokale handelaars en bedrijven, verenigingen en organisaties, producenten en consumenten met LEF*, die Lokaal, Ecologisch en Fair denken én doen. Je kan er duurzame producten aankopen of proeven die lokaal gemaakt zijn, meedoen aan een activiteit of je laten inspireren en je kennis vergroten. 

Haal vanaf zaterdag 4 mei (tijdens Bokes) een gratis stempelkaart met traject af in De Kruierie. Je startpunt kies je zelf. Je kan ook de dag zelf nog een stempelkaart afhalen bij één van de locaties.

Heb je zes stempels? Dan heb je een drankje verdiend in de BaoBar (Mol) of in de De Kruierie. Als je uiterlijk 22 mei je stempelkaart indient op één van deze locaties, maak je kans op een geschenkpakket.

Deze locaties mag je al zeker verwachten:

Zelfplukboerderij  ‘Wilde Wij’ – boer Tuur

Adres: Binnenwouwers 1

‘Wilde wij’ is een biologische boerderij waar we groenten en kruiden telen op het ritme van de seizoenen. Je kan bij ons terecht voor wekelijkse groentepakketten en zelfoogst. Tijdens de Faire Ronde ben je welkom op 't veld, kan je al je vragen over de boerderij en tuinieren stellen aan boer Tuur en genieten van een veldvers kruidentheetje.


Voedselbos De Wouwers – Rosselaar

Adres: Wouwerstraat

Een voedselbos is een mini-ecosysteem met eetbare planten in diverse lagen. Bomen, struiken, kruiden en klimplanten zorgen voor een overvloedige oogst zonder kunstmest of pesticiden. Nog nooit van een voedselbos gehoord? Kom het dan zeker eens ontdekken.


Samentuin ‘Overvloed’ – Marjolein vzw

Adres: Breden Els 57

Ben je nieuwsgierig welke methoden en opties er zijn om de theorie van ‘ecologische tuin’ naar de praktijk te brengen? Wil je graag wat fysieke inspanningen doen, (fijn) met je handen bezig zijn, of creatief oplossingen bedenken met de beschikbare materialen? Dan ben je zeker welkom bij onze samentuingroep.


Ontmoetingscentrum 'De Beekprik' – Natuurpunt Balen-Nete

Adres: Peer Luytendijk 9

Activiteit: Je kan tijdens de Faire Ronde deelnemen aan een korte natuurwandeling.

De Beekprik is gelegen in natuurgebied De Vennen, waar een groep vrijwilligers van Natuurpunt, de Vennenwroeters, er vele werkjes uitvoert, en een variabel educatief programma aanbiedt. Ze brengen de kinderen — en (groot)ouders — in contact met de natuur. Bevers, vogels, paddenstoelen, insecten, bomen, kruiden en waterdiertjes zijn thema’s die aan bod komen.

Verlooy Winery

Adres: Jorishoevenweg 1

Activiteit: Tijdens de Faire Ronde kan je het bedrijf bezoeken. Voor de kinderen is er ook een petanquebaan voorzien.

Een echt Balens wijntje? Jazeker! Hans Verlooy startte in 2014 met Chappel&Co. Maak kennis met de Balense wijngaard en appelboomgaard, waar gewerkt wordt volgens de principes van de biodynamische landbouw.

We vervaardigen verschillende soorten wijnen, waaronder ook speciale fruitwijnen en mousserende wijnen, alsook verschillende fruitsappen op basis van appel en fruitmengelingen, zoals frambozen, blauwe bessen en cranberry.

Groei - Marijke Van Roey

Adres: Korte Heide 20

Eetbare voortuin als glimp op de werking van Groei met info en kinderactiviteit. Groei staat voor een heerlijke buiten-workshop-en crearuimte waar kinderen en hun ouders ondergedompeld worden in natuureducatie, creatie en relaxatie om thuis te komen bij zichzelf.

Sjans Kringloopwinkel

Adres: Steegstraat 36

Activiteit: tijdens de Faire Ronde mag iedere klant uit een gamma klaargezette bloempotjes, één bloempotje uitkiezen en gratis meenemen.

Bij Sjans willen we iedereen kansen bieden. Kansen om unieke tweedehands stukken te vinden, maar ook om je herbruikbare spullen een nieuw leven te geven. Zo draag je samen met ons bij aan meer hergebruik en minder afval.

Repair Café

Adres: Steegstraat 36 (infostand aan Kringloopwinkel Sjans)

Repair Café's zijn gratis, toegankelijke bijeenkomsten, waarbij vrijwilligers helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Heb je een elektrisch toestel, een kledingstuk, een computer (ook voor raad en problemen met software) die hersteld moet worden, of ben je zelf een handige harry/henriette en wil je helpen herstellen? Dan kan je terecht bij het Repair Café.

Voor een vrije bijdrage kijken we je toestel na en herstellen we het indien mogelijk. Voor data, locaties en inschrijven kan je terecht op de website van Repair Connects 

Zomerbar Bar 4 Nature - Beer 4 nature

Adres: 17e Esk. Licht Vliegwezenlaan 14        

Deelnemers aan de Faire ronde krijgen (bij het afstempelen van hun kaart) 1 euro korting op een Beer4Nature biertje of op een bio appelsapje.

In onze zomerbar kan je een terrasje doen, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin van Recreatiedomein De Keiheuvel. Ontdek de link tussen bier en natuur bij Beer 4 Nature!

Be the Fibre

Adres: Molsesteenweg 56

Be the Fibre geeft een tweede leven aan textiel. Be The Fibre wil de textielafvalberg verkleinen door tweedehandskledij aan te bieden die in de winkel terechtkomt via donaties en via de kledingcontainers van We Make Hope in Balen en omliggende gemeenten. De sortering gebeurt door een maatwerkbedrijf, de opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten wereldwijd.

Niet-volwaardige stuks worden gebruikt als grondstof voor de circulaire handtassen, rugzakken, kussens,... Echte Fair Fashion dus. Kom eens langs!

Al 15 jaar fiere FairTradeGemeente

Onze gemeente mag zich al 15 jaar lang ‘FairTradeGemeente noemen en daar zijn we best fier op. Dat wil zeggen dat de gemeente, de handelaars, verenigingen én onze inwoners zich concreet inzetten voor eerlijke en duurzame handel en consumptie.

Elke twee jaar krijgen we een evaluatie van onze inzet en we haalden al geruime tijd de hoogste A-score.

Nieuwsoverzicht
Faire Ronde 2024

Contact

Dienst mondiale samenwerking

Open vandaag: 10u - 16u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top