Herbruikbare bekers in uitleen voor verenigingen

dinsdag 13 juni 2023
De gemeente Balen leent herbruikbare bekers uit via vzw De Sprong. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpbekers, die vanaf 15 juni 2023 verboden zijn. Verenigingen en scholen kunnen hier gratis gebruik van maken voor activiteiten in onze gemeente. Ze betalen enkel de reinigingskost.

Verenigingen die aangesloten zijn bij een erkende adviesraad en scholen kunnen gratis gebruik maken van de herbruikbare bekers voor activiteiten in onze gemeente. Ze betalen achteraf enkel de kosten voor het reinigen van de bekers (uitgevoerd door De Sprong) en eventuele onkosten voor verloren of beschadigde bekers.

Hoe aanvragen

Organisatoren kunnen de herbruikbare bekers aanvragen bij het ingeven van hun activiteit via het evenementenloket op evenementen.balen.be. De bekers dienen door de vereniging zelf afgehaald en teruggebracht te worden bij vzw De Sprong (Vaartstraat 1 in Meerhout) op het afgesproken tijdstip.

Drie bekers

Er zijn drie versies beschikbaar van de bekers, die allen het logo van de gemeente Balen dragen:

  • een beker voor bier (25 cl)
  • een beker voor frisdrank/wijn (20 cl)
  • een beker voor warme dranken (20 cl)

Wetgeving

Herbruikbare bekers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpdrankrecipiënten (blikjes, petflesjes, brikjes en eenmalig glas), die al sinds 2020 verboden zijn op overheidsevenementen. Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik op álle evenementen in Vlaanderen verboden. Alleen petflessen en blikjes zijn nog toegestaan, als de organisator kan aantonen dat hij minstens 95% zelf inzamelt en afvoert voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook die recipiënten verboden. 

Uitzonderingen voor evenementen in 2023

Voor evenementen georganiseerd in 2023 kan de organisator een uitzondering aanvragen bij de minister als hij kan aantonen dat:

  • er ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar is;
  • er nog een beschikbare stock wegwerpbekers is.

Meer info en de aanvraagformulieren vind je op de website van OVAM.

Meer info

Alle info over de wetgeving cateringmateriaal, tips & tools en praktijkvoorbeelden op de website van OVAM

Infosessie op 28 juni

Op woensdag 28 juni om 19u geeft de uitleendienst in de raadzaal van het gemeentehuis een infosessie voor alle verenigingen over de herbruikbare bekers en het aangepast uitleenreglement. Aanmelden is niet nodig. Het uitleenreglement wordt er overlopen en je krijgt uitleg over het gebruik en het wassen van de bekers, die je ter plekke ook kan bekijken. Met mogelijkheid om vragen te stellen.

Nieuwsoverzicht
Herbruikbare bekers

Contact

Uitleendienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 38
e-mail
uitleen@balen.be

Deel deze pagina

Naar top