Balen zet sobercoins in tegen voordrinken

woensdag 13 april 2022
Steeds meer jongeren doen aan 'voordrinken' voor ze op stap gaan, maar dat is niet zonder risico. Om hen te stimuleren om vooraf niet te veel te drinken, lanceert de gemeente Balen vanaf komend weekend sobercoins: jongeren die safe blazen bij aankomst, worden beloond met drie gratis drankbonnen.

Voordrinken? Niet zonder risico!

De laatste jaren zien we dat steeds meer jongeren voordrinken of indrinken (alcohol drinken voor het uiteindelijk op stap gaan). Ze geven aan dat het gezellig en goedkoop is en dat voordrinken helpt om in de feeststemming te komen. Onderzoek van acht Oost-Vlaamse Drugpunten in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en illegale Drugs (VAD) wijst uit dat acht op de tien jongeren en jongvolwassenen die al alcohol dronken, ooit hebben ingedronken.

Voordrinken is evenwel niet zonder risico. Veel jongeren drinken al te veel voor het feest echt begint. Het lijkt ook meer en meer 'normaal' om veel te drinken. Indrinken wordt onder andere in verband gebracht met verhoogde kans op intoxicatie, bingedrinken, druggebruik, lichamelijke klachten en het (impulsief) nemen van verkeerde beslissingen.?

Sobercoins

Maar het kan ook anders. Met de sobercoin-campagne wil de gemeente Balen jongeren belonen die vooraf niet teveel drinken. Bij aankomst op de fuif of evenement kunnen ze vrijblijvend een alcoholtest afnemen. Wie safe blaast, krijgt 3 gratis drankmunten (sobercoins) om te besteden op de fuif.

De sobercoins worden voor het eerst ingezet op de Jungle Party van 16 april 2022 (van 21u tot 23u). In de loop van 2022 volgen nog andere Balense fuiven. De resultaten van deze avonden worden meegenomen in het vervolgtraject van het project.

Bekijk hier de campagnevideo

Zat?Zeddezot!

Het gemeentebestuur van Balen maakt werk van een preventief alcoholbeleid onder de noemer #Zat?Zeddezot! en werkt hiervoor samen met o.a. jeugdverenigingen en de Balense horeca. Een stuurgroep neemt sinds 2016 beslissingen over het te voeren alcohol- en drugsbeleid, volgt op hoe de acties uitgewerkt worden en stuurt bij waar nodig. De stuurgroep maakt een lange termijn actieplan op om problemen met drugs te voorkomen, te verhelpen en gerelateerde overlast aan te pakken. Zo waren er al acties met leeftijdsbandjes, het informeren van onze winkels en horeca, , een brief aan ouders over de alcoholwetgeving, een draaiboek voor vaten,...

Nieuwsoverzicht
Naar top