Haal nu je gratis magazine en assistentiekaartjes over dementie

donderdag 10 maart 2022
Het magazine helpt zowel inwoners met dementie, familie als woonzorgcentra en hulpverleners om de ziekte beter te leren kennen en ermee om te gaan. Lees het magazine digitaal of vraag gratis je papieren exemplaar aan. Er zijn ook assistentiekaartjes voor personen met dementie en hun mantelzorger(s).

Vanuit de praktijk weten we dat wie met dementie te maken krijgt een grote nood heeft aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening... En ook: het aanbod binnen de eigen gemeente. Die informatie is niet altijd makkelijk en op één plaats te vinden.


Magazine ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’

Wanneer je de diagnose dementie krijg, ontstaan er veel vragen. Zowel voor de persoon zelf, als voor zijn of haar omgeving is het een ingrijpende gebeurtenis die vaak uitmondt in een zoektocht naar antwoorden.

Om aan die informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie Vlaanderen een gloednieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht.

Het bevat allerlei informatie, tips en getuigenissen over de ziekte in begrijpelijke taal. Zo vertelt Jef, 70 jaar uit Balen, over de impact van de ziekte op zijn vrouw Ria. Op de laatste pagina vind je ook een handig overzicht van waar je terecht kan in onze eigen gemeente, Balen.

Doorblader het digitale magazine bij 'Downloads'


Het magazine liever op papier ontvangen?

Je kan een gratis exemplaar afhalen aan de balie van het OCMW-huis (Veststraat 60) en in vrijetijdscentrum De Kruierie (Bevrijdingsstraat 1).

Liever een exemplaar in de brievenbus? Vraag dan jouw exemplaar aan via het e-loket of bel naar 014/74 44 44. Er komt dan zo snel mogelijk een magazine jouw kant uit.

De brochure werd samen met partners zoals de VVSG, de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen, de Alzheimer Liga Vlaanderen en ook de Vlaamse Ouderenraad ontwikkeld.


Gratis assistentiekaartjes

Naast het magazine kan je ook twee gratis assistentiekaartjes afhalen in het OCMW-huis of aanvragen via het e-loket.

Het kaartje ‘Ik heb dementie’ biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, in de bibliotheek, … Het toont (voor in geval van nood) ook de naam en het nummer van de contactpersoon van de persoon met dementie.

Ook het assistentiekaartje voor de mantelzorger is een handig hulpmiddel om meer begrip te vragen voor de dagelijkse uitdagingen in de zorg voor een naaste met dementie.

Meer info: Lieze Maes, 014/74 45 06, lieze.maes@ocmwbalen.be of Karlien Berghmans, 014/74 45 07, karlien.berghmans@ocmwbalen.be
Nieuwsoverzicht
Magazine 'Dementie, als je ermee te maken krijgt'.

Contact

Seniorendienst

Open vandaag: 9u - 11u30
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/74 45 07
e-mail
senioren@ocmwbalen.be

Deel deze pagina

Naar top