Lokaal Bestuur Balen roept veehouders op om gebruik te maken van de subsidies om hun vee te beschermen tegen de wolven

woensdag 08 december 2021
In de nacht van 6 op 7 december heeft een wolf vijf schapen aangevallen in Olmen. Het Lokaal Bestuur roept alle veehouders, zowel landbouwers als particulieren, op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruik maken van bestaande subsidies (die binnenkort nog worden uitgebreid).

Subsidies en ondersteuning voor landbouwers en particulieren

Daarvoor bestaan op dit moment al subsidies voor het aanpassen van omheiningen van schapen en geiten. Deze zijn verschillend voor particulieren en landbouwers.

Binnenkort komt de Vlaamse overheid met een aangepaste subsidieregeling voor niet-professionele veehouders waarbij ook de omheining van andere diersoorten in aanmerking komt. Ook kunnen dan andere rechthebbenden (dus niet alleen de grondeigenaars, maar ook bv. pachters, huurders, verenigingen,…) hier aanspraak op maken en wordt het subsidiebedrag verhoogd naar 90%.

Meld schade zo snel mogelijk aub

Heb je schade geleden door een wolf? Neem dan zo snel mogelijk (liefst binnen de 24 uur) telefonisch contact op met de dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos op het nummer 03/224 62 48 (tijdens kantooruren). Een specialist zal langskomen om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als de schade op basis van dit onderzoek effectief toegewezen wordt aan een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding. Om deze vaststellingen te kunnen doen (o.a. sporen- en DNA-onderzoek), heb je er alle belang bij om dit snel te doen (zodat de sporen niet verdwijnen).

Meer info op www.balen.be/wolf 

Meer info over de subsidies en ondersteuning voor wolfwerende maatregelen, alsook voor schadevergoedingen vind je op www.balen.be/wolf en bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (www.natuurenbos.be/wolven).

Nieuwsoverzicht
Wolf (c) Pixabay Mohamed Hassan

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top