Dementie

Dementie: meer dan gewoon vergeten

Mogelijk ken je in je eigen omgeving een persoon met dementie. Als dit niet zo is, is de kans groot dat je er vroeg of laat toch mee te maken krijgt. Vandaag de dag is de kans 1 op 5 dat iemand in zijn leven dementie krijgt. Het merendeel van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door familie of andere naasten.

Daarom kunnen personen met dementie en hun mantelzorgers in het kader van de Werelddag Dementie of Wereld Alzheimer Dag (21 september) deelnemen aan verschillende activiteiten (zie onderaan pagina).


10 tips voor communicatie met personen met dementie

Helaas bestaat er geen handboek om om te gaan met mensen met dementie. Elk persoon is uniek en beleeft de ziekte op een andere manier. We geven tien eenvoudige tips die bij elke fase van dementie toegepast kunnen worden. Bekijk hier alle tips.

We hebben deze tips ook omgegoten in 10 geboden van dementie in het Boalens dialect. Bekijk hier alle tips in het Boalens dialect.


Tip van de Bib: Leen een dementietas uit

De tas is samengesteld om je zoektocht naar informatie te vergemakkelijken. De bib maakte een selectie van 10 materialen om je op weg te helpen tijdens deze onzekere periode. Ben je lid van de Bib van Balen? Dan kan je de tas gratis uitlenen. Je kan ze vinden bij de themaboeken over dementie of vraag ernaar aan de balie. Meer informatie over de dementietas.


Gratis dementiemagazine

Wil je nog meer praktische tips ontvangen over dementie? Het gratis magazine ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’ help je om de ziekte beter te leren kennen en ermee om te gaan. Op de laatste bladzijden vind je ook een handig overzicht bij welke instanties je terecht kan in onze eigen gemeente. Neem een gratis exemplaar mee bij de Infopunten (VC De Kruierie, OCMW Balen en gemeentehuis) of lees het online via www.balen.be/dementiemagazine.

Openingsuren & contact

adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/74 45 07
e-mail
senioren@ocmwbalen.be
Naar top