Goede raad
- Verplaats je op een gezonde manier: ga te voet of met de (elektrische) fiets.
Moet je een langere afstand overbruggen, kies dan voor het openbaar vervoer in plaats van je wagen. - Ga gezond de warme zomer door: drink meer dan gewoonlijk, maar geen alcohol of dranken met cafeïne.
Koel je lichaam regelmatig af, blijf binnen tijdens de warmste momenten van de dag, hou je woning koel en beperk (zware) fysieke inspanningen bij erg warm weer.
Draag lichte kledij, een zonnehoed of pet en smeer je in met zonnecrème als je buiten komt.
Schenk extra aandacht aan dit advies in geval van kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. - Tuinier gezond: ook zonder bestrijdingsmiddelen kan je een mooie tuin aanleggen en onderhouden.
Voorkom het gebruik van bestrijdingsmiddelen door de juiste plant op de juiste plaats te kiezen. Zie onderstaande links voor tips en info. - Bestrijd insecten en ongedierte plagen, maar hou je eigen gezondheid in het achterhoofd: gebruik alternatieve middelen in plaats van insecticiden.
- Let op als je de natuur ingaat: raak geen berenklauw aan, blijf uit de buurt van eikenprocessierupsen en controleer je lichaam na de wandeling op teken.
- Stook geen vuurtjes buiten: de hinder en gezondheidseffecten door stoken zijn nadelig voor jezelf, maar ook voor je buren.
- Op dit moment zijn de meeste wetenschappers van mening dat er geen wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen zijn dat straling van zendantennes en gsms ongezond zijn.
Wil je toch je blootstelling beperken, sms in plaats van te bellen of bel met een oortje. - Laat periodiek je verwarmingsinstallatie onderhouden.
Verwarmingstoestellen op gas moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Voor verwarmingstoestellen op stookolie of brandstof moet dit jaarlijks gebeuren.
Nuttige websites
- Informatie over welke invloed je omgeving heeft op je gezondheid vind je op www.gezondheidenmilieu.be
- Ben je op zoek naar alternatieven voor pesticiden en insecticiden of wil je informatie krijgen over de juiste aanleg van je tuin, surf dan naar www.zonderisgezonder.be. Kunnen ook interessant zijn: www.velt.be, www.ecoflora.be/nl, www.bierkreek.nl/ of www.permacultuurnetwerk.eu.
- Heb je vragen over gezondheid en luchtverontreiniging, surf dan naar www.properelucht.be.
- Op www.eikenprocessierups.be vind je informatie over eikenprocessierupsen.
- Wil je meer weten over buiten stoken? Surf naar www.stookslim.be
- Informatie over het verplichte onderhoud van je verwarmingstoestel vind je op www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/onderhoud-en-kwaliteit/verplicht-onderhoud-van-uw-cv-installatie-centrale-verwarming
In onze gemeente
Hulpverlening en aanbod
Voor meer informatie over o.a.: onkruidbestrijding, de eikenprocessierups, het verbranden van afval, stookinstallaties, … kan je terecht bij de milieudienst van Balen
Voor vragen over je leefomgeving en gezondheid kun je terecht bij de medisch milieukundige van Logo Kempen
De medisch milieukundige is voor Balen is:
Ruth Lembrechts, 014/44 08 34, ruth@logokempen.be, www.gezondheidenmilieu.be
Je kan er terecht voor vragen en klachten over de invloed van het milieu op de gezondheid. Dit kan gaan zowel over binnenmilieu (schimmel, …) en buitenmilieu (zware metalen, …). De medisch milieukundige geeft inhoudelijk advies, voorlichting, materialen en methodieken over de impact van de omgeving op je gezondheid.
Advies over duurzaam bouwen vind je bij Kamp C, het Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen en bij www.vibe.be.
Verenigingen werkzaam rond milieu kan je in onze gemeente vinden via www.balen.be/verenigingenoverzicht