Het gemeentebestuur van Balen herbevestigt het engagement als Faire Gemeente (al sinds 2008) en blijft zich lokaal inzetten voor een ecologisch en fair (trade) beleid. Dat blijkt uit de resultaten van de Fair-O-Meter, de tweejaarlijkse zelfevaluatie van de campagne die gisteren bekend zijn gemaakt. We halen hier al voor het vierde keer de hoogste A-score! Van de 167 gemeente die hieraan deelnamen, behaalden slechts 21 deze hoogste score. Balen doet hiermee even goed als vooral grotere steden zoals Hasselt, Leuven, Gent, Brugge, Kortrijk, Mechelen, Turnhout en Geel.
Dankzij de inspanningen van onze scholen, verenigingen, lokale ondernemers, het gemeentebestuur en geëngageerde burgers draagt Balen actief bij aan eerlijke handel (zowel lokaal als internationaal) en duurzame ontwikkeling. Daar mogen we terecht fier op zijn.
Lokaal engagement, wereldwijde impact
Sinds 2008 is Balen een fiere drager van de titel 'Faire Gemeente'. Dit betekent dat de gemeente zich engageert om eerlijke handel met Afrika, Azië en Zuid-Amerika te stimuleren, maar ook in te zetten op lokale duurzame landbouw en voeding. Concreet zet de gemeente in op het aankopen van Fair Trade en lokale duurzame producten, het betrekken van lokale middenstand, organisaties en scholen, het sensibiliseren van inwoners rond eerlijke handel en duurzaamheid én het ondersteunen van vrijwilligers en lokale duurzame initiatieven.
Hoogste score op Fair-O-Meter bevestigt sterke inzet
De Fair-O-Meter, een tweejaarlijkse vragenlijst waarbij Faire Gemeenten hun engagement moeten aantonen en herbevestigen, maakt duidelijk dat Balen scoort op verschillende criteria: geëngageerd gemeentebestuur; lokale winkels en horeca; scholen, bedrijven en organisaties; communicatie; trekkersgroep; lokale duurzame voeding; activiteiten rond duurzaamheid. We behalen voor de vierde keer op rij de hoogste A-score. Dit bevestigt dat eerlijke handel en duurzaamheid stevig verankerd zijn in het lokale beleid en dat ook het nieuwe bestuur hier verder mee aan de slag wil.
Blik op de toekomst
Met deze herbevestiging zet Balen haar inspanningen verder om eerlijke handel en duurzaamheid een centrale plaats te geven in het gemeentelijk beleid. Samen met 166 andere Faire Gemeenten blijven we bouwen aan een rechtvaardige en duurzame toekomst — zowel voor de aspergeboer om de hoek als voor de koffieboer in Latijns-Amerika.
Op World Fair Trade Day (zaterdag 10 mei) zullen we dan ook deelnemen aan de nationale actie, De Faire Ronde: een tocht langs lokale ondernemers, handelaars, verenigingen en initiatieven die LEF hebben (LEF staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair).
Meer weten? Meer informatie over Faire Gemeenten en hoe Balen zich inzet voor eerlijke handel en duurzaamheid, vind je op www.balen.be/duursamer en www.fairegemeenten.be.