Er belandt nog steeds massaal veel afval in onze riolen dat daar helemaal niet thuishoort. Op de website www.waardanwel.be vind je een handige tool die je meteen vertelt waar je wél terecht kan met de meest hardnekkige rioolverstoorders, zoals frituurolie, etensresten, vochtige doekjes of sigarettenpeuken.
Verstopte leidingen
Al die rioolverstoorders kunnen voor heel wat schade zorgen aan je leidingen. Ze kunnen de afvoerbuizen laten dichtslibben of erger nog laten barsten. En dat kan je letterlijk heel duur komen te staan. Wat hoort dan wel waar?
- In het toilet kan in principe enkel de 3 P's toegelaten: plas, poep en (wc-)papier. Al de rest kan voor problemen zorgen. Onder meer vochtige doekjes zijn vaak een oorzaak van verstopte wc's en afvoerbuizen. Laat je niet vangen als er op de verpakking staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Dat gaat in realiteit maar heel langzaam. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld keukenrol of servetten. Ze zullen eerder een prop in je afvoer vormen.
- In de gootsteen mag je enkel het vuile afwaswater wegspoelen. Zaken die niet door het zeefje van je gootsteen kunnen, horen daar ook niet thuis en doe je best bij het GFT- of restafval.
Afval in rioolputjes veroorzaken overstromingen
Ook het rioolputje in de straat is geen vuilnisbak. Tegenwoordig wordt het afvalwater en het regenwater gescheiden. Het water dat in het rioolputje wordt opgevangen, is dus eigenlijk regenwater dat vaak zonder zuivering in de waterlopen terechtkomt. Wie daar bijvoorbeeld frituurolie of verfresten in doet, vervuilt dus het water in de buurt.
Bovendien zorgt het afval ook voor verstopte rioolbuizen en zelfs verstopte waterlopen. Daardoor kunnen er bij hevige regenval sneller plaatselijke overstromingen plaatsvinden.