Zuinig omspringen met water is belangrijk, maar ook goed voor je portemonnee! Je betaalt het basistarief voor 30 m³ water per wooneenheid, vermeerderd met 30 m³ per inwoner. Het duurdere comforttarief geldt voor al het water dat je méér verbruikt. Wil je (be)sparen? Lees dan deze slimme tips!
Gemiddeld verbruik
Een gemiddeld gezin van 4 personen in Vlaanderen verbruikt 115 m³ kraanwater (of 115.000 liter) per jaar. Dit komt neer op een verbruik van 79 liter per persoon per dag. Het kraanwaterverbruik per persoon daalt echter wel met de gezinsgrootte: een alleenstaande verbruikt gemiddeld 103 liter kraanwater per dag, terwijl dit in een gezin van 5 personen ongeveer 71 liter kraanwater is.
Basistarief en comforttarief?
De jaarlijkse waterfactuur wordt bepaald op basis van je verbruik én van je gezinstoestand. De waterfactuur werkt met een basistarief en een comforttarief. Je betaalt het basistarief voor het basisverbruik. Dat is 30 m³ per wooneenheid, vermeerderd met 30 m³ per gedomicilieerde inwoner. Een gezin dat bestaat uit 3 personen betaalt tot 120 m³ het basistarief (30 m³ voor de wooneenheid en 3 keer 30 m³ voor de bewoners). Een alleenstaande betaalt tot 60 m³ het basistarief.
Je betaalt het comforttarief voor al het water dat je méér verbruikt dan het basisverbruik. Het comforttarief is dubbel zo duur als het basistarief. Wie zuinig omspringt met water, wordt dus beloond.
Slimme (water)spaartips
Besparen op water is eenvoudig. Kleine aanpassingen kunnen al een grote impact hebben, maar je kan ook meteen inzetten op duurzame apparaten of een regenwaterput:
- Laat de kraan niet lopen bij het tandenpoetsen of het scheren
- Verzamel vuile was tot je een volle wasmachine kan opzetten
- Gebruik de ecostand op je (vaat)wasmachine
- Draai de douchekraan dicht bij het inzepen: elke minuut minder lang douchen, bespaart je zo'n 10 liter water
- Gebruik een douchebuddy (timer) tijdens het douchen zodat je niet langer dan bv. 5 minuten onder de douche blijft staan
- Herstel lekkende kranen en spoelbakken meteen
- Koop waterbesparende apparaten: douchekop, toilet met bv. 2 knoppen, (af)wasmachine,...
- Plaats een regenwaterput waarop je je toilet(ten) en wasmachine aansluit
Doe de lekcheck
Heb je toch nog een hoog waterverbruik? Doe dan de lekcheck, waarbij je een verborgen lek kunt opsporen. Voer de test uit wanneer er in je woning een tijdje geen water wordt verbruikt, bv. wanneer je gaat slapen:
- Schrijf 's avonds je meterstand op
- Gebruik geen toestellen die water verbruiken die nacht: zet geen wasmachine op en spoel je toilet niet door
- Schrijf 's ochtends opnieuw de meterstand op voor je opnieuw water gebruikt
- Vergelijk: als de cijfers verschillen, heb je waarschijnlijk een lek!
Meer tips voor het spaarzaam omgaan met water vind je op www.duurzaamwonen.be.