Hoor jij bij die 31,1% die niet deelneemt aan onderzoek darmkanker?

donderdag 21 maart 2024
In 2022 nam 31,1% van onze inwoners niet deel aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Nochtans biedt vroegtijdige opsporing de beste bescherming. Vanaf je 50ste krijg je om de 2 jaar rond je verjaardag een test opgestuurd, die je gratis kan laten onderzoeken. Bekijk de oproep van Meneer de Uil.

Zelfs Meneer de Uil (zeker gekend bij 50-plussers) doet een oproep met een aangepaste begingeneriek van de Fabeltjeskrant, want 'darmkanker is geen fabeltje'.

Stoelgangtest: snel en gratis

Ben jij tussen 50 en 74 jaar en ontvang je elke 2 jaar van de Vlaamse overheid een uitnodigingsbrief met een stoelgangtest (afnameset)? De test thuis uitvoeren gaat snel en is gratis. Op bevolkingsonderzoek.be vind je een filmpje hoe je de test kan uitvoeren. Verzin geen excuses, maar doe de test gewoon!

Vroege opsporing = grotere kans op genezing +  minder zware behandeling

Met de stoelgangtest onderzoekt een labo of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn voorlopers van dikkedarmkanker. Tijdig opsporen is belangrijk. Bij een snelle vaststelling kan een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Wanneer word ik uitgenodigd?

Iedereen wordt niet gelijktijdig uitgenodigd. Een goede spreiding zorgt immers voor een beter gebruik van de bestaande mogelijkheden voor verder onderzoek, zonder overbelasting. Je ontvangt voor het eerst een uitnodiging als je 50 bent, rond je verjaardag. Daarna volgt normaal om de 2 jaar een nieuwe uitnodiging.

• Als je meedoet, volgt 2 jaar na het resultaat van je vorige stoelgangtest een nieuwe uitnodiging.
• Als je niet meedoet, volgt 2 jaar na je vorige uitnodiging een nieuwe, opnieuw rond je verjaardag.

Verzin geen excuses, doe gewoon die test!

Logo Kempen ondersteunt de lokale besturen en organisaties die rond de bevolkingsonderzoeken naar kanker willen werken. Als Gezonde Gemeente willen we ook in onze gemeente via sensibiliseringsacties meer inwoners overtuigen om aan de bevolkingsonderzoeken deel te nemen. Samen gaan we voor een dekkingsgraad van 100%!

Meer info: www.bevolkingsonderzoek.be, 0800/60 160 (gratis nr)

Nieuwsoverzicht
Darmkanker is geen fabeltje (c) Stop Darmkanker

Contact

Cel Gezondheid

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top