Bescherm je tegen woningbrand: installeer rookmelders

donderdag 14 maart 2024
Woningbranden eisen ieder jaar nog steeds te veel mensenlevens. Niet alleen het vuur maar vooral de rook verspreidt zich razendsnel en zorgt voor verstikking. Daarom is het belangrijk (én verplicht) om rookmelders in huis te installeren vóór het te laat is.

Rookmelders bieden eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Bovendien zijn ze niet duur, makkelijk zelf te plaatsen en sinds 2020 verplicht

Waar plaats je rookmelders?

Het hangen van een rookmelder is verplicht: 

  • in elke bouwlaag van de woning die je zelf bewoont (huis, appartement, studio,...)
  • in huurwoningen en studentenwoningen:
    • wanneer je kamers verhuurt, moet je als verhuurder in elke kamer een rookmelder voorzien 
    • in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt
  • in woningen die (al dan niet kosteloos) ter beschikking worden gesteld

Het is ook aan te raden om in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten een rookmelder te voorzien (de kortste vluchtweg). Daarnaast moeten ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn en/of waarin zich een technische installatie bevindt, minstens één rookmelder hebben. 

Je plaatst best geen rookmelder: 

  • in of voor de deur van de de keuken, badkamer, garage,... (plekken waar rook, stoom of stof aanwezig is)
  • nabij een open raam, ventilatieopening, ventilator of op een warme plek (boven de verwarming) 

alt-tekst

Hoe installeer en onderhoud je rookmelders?

Iedereen kan een rookmelder installeren. Meestal werken ze autonoom (op batterijen) en hebben ze een zelfklevende achterzijde. Je hoeft dus niet te boren of te schroeven om ze aan het plafond vast te maken. 

Om zeker te zijn dat een rookmelder goed werkt, hang je deze best in het midden van het plafond én raadpleeg je altijd de handleiding van de fabrikant. Je rookmelders regelmatig afstoffen, maandelijks testen en de batterijen tijdig vervangen kunnen van levensbelang zijn.

Welke rookmelders kies je? 

  • Een rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN en 14604.
  • Je kan een type met vervangbare batterijen of een type met niet-vervangbare batterijen aanschaffen. Zonder vervangbare batterijen gaat je rookmelder meestal 10 jaar mee. 
  • Zorg dat er altijd een testknop op je toestel zit. 

Wat als je geen rookmelders plaatst?

Dan ben je minder beschermd tegen woningbrand en voldoet je woning niet aan de vereisten die de Vlaamse overheid oplegt. Dit kan gevolgen hebben voor je brandverzekering. Wanneer je een woning verhuurt zonder rookmelders, krijg je geen conformiteitsattest en ben je strafbaar. De woning kan dan ook ongeschikt verklaard worden. 

Wie is verantwoordelijk bij verhuur?

De verhuurder is verplicht om de nodige rookmelders in de woning te voorzien. Indien hij of zij kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die zelf tijdig vervangen. 

Wil je graag meer informatie over rookmelders en de installatie ervan? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse overheid. 

Nieuwsoverzicht
Rookmelder

Contact

adres
Vredelaan 22490 Balen
tel.
014/28 78 00 (administratie, niet voor meldingen)
e-mail
info@brandweerzonekempen.be

Deel deze pagina

Naar top