Opgelet voor oplichting door valse bankmedewerkers

donderdag 28 december 2023

De laatste tijd circuleert een nieuwe vorm van oplichting: via telefoon doet iemand zich voor als medewerker van de bank met de melding dat er verdachte activiteiten op je rekening werden vastgesteld. Vervolgens stelt de oplichter voor om thuis langs te komen om het probleem op te lossen. Enige tijd later verschijnt er inderdaad iemand aan huis. Deze zogenaamde medewerker vraagt echter niet alleen naar je bankkaart, maar ook om de pincode door te geven. Zodra ze deze informatie hebben, kan de oplichter inloggen met jouw gegevens en wordt je rekening geplunderd.

Onthou...

  • Banken bellen je nooit op om persoonlijke informatie op te vragen.
  • Echte bankmedewerkers zullen nooit bij jou thuis je bankkaart of pincode ophalen of een programma op je computer te installeren.

Deze oplichters richten zich vaak tot senioren die mogelijk minder vertrouwd zijn met online bankieren. Praat daarom met mensen in je omgeving om uit te leggen hoe ze oplichtingspraktijken kunnen herkennen. Herinner hen eraan dat banken nooit op deze manier werken. Twijfel je aan een bericht dat je kreeg? Neem dan rechtstreeks contact op met je bank en informeer naar de inhoud van het bericht.

Valse mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Op de officiële veiligheidswebsite www.safeonweb.be vind je een overzicht van actuele risico's, voorbeelden van oplichting en tips om veilig te surfen.

Nieuwsoverzicht
Naar top