Subsidies voor Balenaars die voortuin ontharden

dinsdag 19 oktober 2021
De gemeente Balen voorziet een subsidie voor haar inwoners die de verharding in hun voortuin vervangen door groen, in de vorm van gazon en/of (streekeigen) planten. Bij overvloedige neerslag krijgt het water zo de mogelijkheid in de bodem te sijpelen, wat de kans op wateroverlast verkleint.

Eigenaars en huurders (met toestemming van de eigenaar) van een particuliere woning in Balen kunnen vanaf nu een subsidie van max. 500 euro aanvragen als ze minstens 5m² van hun voortuin ontharden en vergroenen. Op deze manier kan je de negatieve gevolgen van de klimaatverandering verminderen (alsmaar meer extreme regenbuien en hitteperiodes). 

Verschillende soorten subsidies

Als je een open verharding (waterdoorlatende betonstraatstenen, kiezel, keien, grastegels, niet-gefundeerd kunstgras,...) vervangt, bedraagt de subsidie 5 euro/m² bij gazon en 10 euro/m² bij beplanting (wintervaste planten, hagen, struiken, bomen,...).

Als je verharding (niet-waterdoorlatende betonstraatstenen, tegels, asfalt, (gepolierd) beton, gefundeerd kunstgras, gebonden steenslag,...) vervangt, krijg je 10 euro/m² bij gazon en 15 euro/m² bij beplanting.

Omdat streekeigen planten (bekijk de volledige lijst in het subsidiereglement) beter zijn voor de biodiversiteit, krijg je daarvoor een extra subsidie van 3 euro/m². Eénjarige beplantingen komen niet in aanmerking voor subsidie.

Subsidie aanvragen

Je kan de onthardingssubsidie aanvragen door het ingevulde aanvraagformulier te bezorgen aan de milieudienst (aan de balie van het gemeentehuis of via milieudienst@balen.be). Doe dit minstens twee weken voor de werkzaamheden, zodat er een controle vóór en na kan gebeuren.

Waarom ontharden? Om wateroverlast tegen te gaan!

De laatste jaren is er enorm veel verharding bijgekomen in onze tuinen: voortuinen veranderden in kiezelparadijzen (die niet zo onderhoudsvrij blijken dan gehoopt), opritten, terrassen en paadjes werden verhard. Hierdoor kan het water alsmaar moeilijker de bodem insijpelen. Door deze trend is Vlaanderen momenteel dubbel zo verhard als het Europees gemiddelde. Dat betekent ook dat er driemaal meer water wordt afgevoerd naar het riool. De aangelegde rioleringen zijn bovendien niet uitgetekend op al dat extra water. Daarbij komt nog dat we door de klimaatverandering alsmaar meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Bij hevige regenval is de kans op wateroverlast dan ook sterk toegenomen. 

Vandaar dat ontharding één van de doelstellingen is van het klimaatpact. Door verharding in te ruilen voor groen zorgen we ervoor dat bij overvloedige neerslag het water makkelijker in de bodem kan sijpelen. Vooral een ontharde voortuin zorgt ervoor dat er minder water naar de riolering wordt afgevoerd. 

Ontharding heeft ook een voordeel bij extreme hitte: beton, asfalt en klinkers houden de warmte extra lang vast. Een ontharde tuin geeft minder warmte af en zorgt dus voor verkoeling bij hitteperiodes.

Meer info over het subsidiereglement ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen

Nieuwsoverzicht
Ontharden (c) IOK

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top