logo print logo ocmw print

KiXs en Kuren

2020 KiXs zomer

Door de uitzonderlijke omstandigheden was het niet evident om op zeer korte termijn een KiXs en Kuren-programma uit te werken dat aan alle veiligheidsrichtlijnen voldoet. Maar moeilijk gaat ook! De jeugd- en sportdienst hebben er alles aan gedaan om de kinderen alsnog een fijne zomer te geven, met een hele hoop leuke activiteiten. Hieronder vind je alle info.

Tijdslijn

Alle data zijn onder voorbehoud!

 • Vanaf donderdag 4 juni: login aanvragen
  Vanaf donderdag 4 juni tot uiterlijk zondagmiddag 7 juni (12u) is het mogelijk om een login aan te vragen via het e-loket (deze heb je nodig voor het online inschrijven op 8 en 9 juni).

 • Vrijdag 5 juni: bekendmaking programma
  Bekijk het programma hier of via 'downloads' hieronder.

 • Maandag 8 en dinsdag 9 juni: online inschrijven (inwoners Balen & Olmen)
  Van maandag 8 juni (9u) tot dinsdag 9 juni (22u) kunnen ouders (inwoners van Balen en Olmen) hun kinderen via vrijetijd.balen.be inschrijven op een wachtlijst per activiteit.

 • Vanaf woensdag 10 juni: verwerking inschrijvingen
  De kinderen die geregistreerd zijn op de wachtlijst worden verdeeld in verschillende contactbubbels. Een kind mag per week namelijk maar in één bubbel zitten. Dus ofwel een themaweek, ofwel een losse activiteit, ofwel op zomerkamp, ofwel naar de speelpleinen,...

 • Ten vroegste vrijdag 12 juni: bevestigingsmails
  De bevestigingsmails worden verstuurd met een opsomming van de momenten waarvoor hun kinderen effectief ingeschreven kunnen worden. Hierbij zit ook een betalingsuitnodiging. Inschrijvingen zijn pas definitief na betaling binnen de termijn.

 • Vanaf maandag 15 juni: login aanvragen voor 2e inschrijfronde
  Wie nog geen login had aangevraagd voor de 1e inschrijfronde, kan er vanaf maandag 15 juni eentje aanvragen voor de 2e inschrijfronde, die start op maandag 22 juni.

 • Van maandag 22 juni tot dinsdag 30 juni: online inschrijven (iedereen)
  Iedereen (ook niet-Balenaars) kan zijn kinderen inschrijven voor de nog openstaande plaatsen (indien beschikbaar) van maandag 22 juni (9u) tot dinsdag 30 juni (22u).

Programma

Bekijk het programma via 'downloads' hieronder. Van 4-12j kan je kiezen uit een themaweek of losse activiteiten. Vanaf 12j zijn er enkel losse activiteiten.

Gezien de tijdsdruk is het helaas niet mogelijk om een papieren brochure te verdelen dit jaar. De jeugd- en sportdienst hadden door deze uitzonderlijke omstandigheden amper twee weken tijd om het programma op te stellen en bekend te maken, na het ontvangen van het draaiboek van de overheid.

Inschrijven

Van maandag 8 juni (9u) tot dinsdag 9 juni (22u) kan je je via vrijetijd.balen.be inschrijven op een wachtlijst per activiteit. Daarvoor heb je een login nodig, die kan je hier aanvragen vanaf donderdag 4 juni t.e.m. zondagmiddag 7 juni (12u).

Er wordt bij de plaatsverdeling voor de activiteiten géén rekening gehouden met de volgorde van inschrijven op de wachtlijst. Wie zich als eerste registreert op de wachtlijst, wordt daarom dus niet als eerste ingeschreven voor een activiteit.

Themaweken & losse activiteiten

Je kan kiezen om deel te nemen aan activiteiten in de themaweken (enkel kleuters en lagere schoolkinderen) of aan losse activiteiten (ook kinderen uit secundair onderwijs). Je kan themaweek-activiteiten en losse activiteiten niét combineren in één en dezelfde week.

Themaweken (geboortejaar 2008-2016)

Kinderen met geboortejaar 2008 t.e.m. 2016 kunnen deelnemen aan themaweken. Deze activiteiten vinden plaats op sportcomplex Bleukens elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voor- en namiddag. Er is dus géén programma op woensdagen en ook niet op 1, 2 en 3 juli, 21 juli en 31 augustus.

Ouders kunnen hun kinderen inschrijven per halve dag (9u-12u of 13u-16u) of per hele dag (9u-16u), vanaf een halve dag per week tot en met 4 hele dagen per week. Kinderen die voor een hele dag zijn ingeschreven, kunnen ook blijven eten.

Er worden breng- en afhaalmomenten voorzien tussen 8u-9u, 12-13u en 16u-17u. We vragen om de kinderen gespreid te brengen, de juiste uren worden rechtstreeks aan de ouders gecommuniceerd. Het kan dus bijvoorbeeld zijn dat je je kind de ene week om 8u15 moet brengen en de andere week om 8u30.

Binnen deze themaweken worden de kinderen opgedeeld in drie contactbubbels:

 • kleuters
 • jongsten lagere school
 • oudsten lagere school

Elke week is er een nieuw thema, waarbij de kinderen volledig vrij kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod aan activiteiten: crea, knutselen, sport, spel, beweging, rustige plekjes, leeshoekjes, gezelschapsspelletjes, af en toe een film op groot scherm, veel buitenspelen, waterspelletjes bij warm weer, workshops en heel wat ander leuks. Het thema is dus elke week voor iedereen hetzelfde, maar de kinderen kiezen volledig zelf hoe ze dat willen invullen. Willen ze graag en hele week sporten? Dat kan! Doen ze liever knutselwerkjes en rustige spelletjes? Ook prima! Of gaan ze voor een mix van vanalles en nog wat? Alles is mogelijk...

Deelnameprijs aan de themaweken

 • Voor een halve dag betaal je 7,50 euro.
 • Voor een hele dag betaal je 15 euro.

Losse activiteiten (geboortejaar 2008-2016 & geboortejaar vanaf 2007)

Er zijn ook een aantal losse activiteiten, zowel voor kleuters en lagere schoolkinderen (geboortejaar 2008-2016), als voor kinderen uit het secundair onderwijs (vanaf geboortejaar 2007). Voor deze één- of meerdaagse activiteiten kan je apart inschrijven. Ze staan los van de themaweken en vormen dus ook telkens een nieuwe, aparte bubbel voor die week. Deze activiteiten vinden niet altijd plaats in sportcomplex Bleukens en hebben ook niet altijd dezelfde vaste uren als die van de themaweken. Deelnameprijs is per activiteit verschillend en vind je in het programaboekje (zomerKiXs en -Kuren 2020).

Enkele spelregels

Uitzonderlijk voorrang voor Balense kinderen

De voorbije jaren maakten we géén onderscheid tussen kinderen uit Balen of andere gemeentes. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, de maatregelen en de beperkte plaatsen, heeft het gemeentebestuur beslist om dit jaar uitzonderlijk in eerste instantie voorrang te geven aan Balense kinderen. Kinderen uit andere gemeentes kunnen vanaf 22 juni wel nog inschrijven voor de activiteiten die dan nog niet volzet zijn.

Belangrijk: 1 bubbel per week

Belangrijk bij dit alles is dat kinderen per week maar in 1 bubbel mogen zitten. Zowel binnen de KiXs en Kuren-activiteiten als daarbuiten mogen er geen bubbels gecombineerd worden in één en dezelfde week. Dit is nu al goed om weten, aangezien de inschrijvingen van de speelpleinwerking al zijn gestart. En ook de jeugdbewegingen zijn volop bezig met de organisatie van hun zomerkampen.

Vier voorbeelden ter verduidelijking:

 • Als een kind dinsdag van kamp met de jeugdbeweging terugkomt, mag het de rest van de week niét aan KiXs en Kuren-activiteiten deelnemen (of omgekeerd).
 • Een kind mag wél de ene week naar de speelpleinwerking gaan en de andere week naar KiXs en Kuren-activiteiten, maar niét naar beiden in dezelfde week.
 • Binnen het KiXs en Kurenprogramma mag een kind niét op maandag deelnemen aan een activiteit van de themaweek en later in diezelfde week ook nog eens aan een losse activiteit.
 • Het is ten sterkste af te raden dat een kind overdag naar de KiXs en Kuren gaat en 's avonds naar de sportclub. Vooral wanneer op de andere plekken ook geen fysieke afstand gehouden wordt.


Kinderopvang bij Kikoen

Kinderen die in de gemeente Balen wonen of in Balen naar school gaan, kunnen deze zomervakantie terecht bij Kikoen Balen voor kinderopvang. Meer info

E-loket

Openingsuren & contact

Jeugddienst

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
kixsenkuren@balen.be
Naar top