Budgettips

Budgettips: doe meer met minder!

Het leven is duur, dat voelen we allemaal, elke dag. Sommige Balenaars slagen erin om meer te doen met minder geld. Zij geven in deze rubriek graag enkele tips mee om meer uit je geld te halen. Want ook kleine dingen kunnen op termijn een groot verschil maken...

Budgettips: planten, groenten, kruiden, een tuin,… hoeven niet duur te zijn 

Het leven is duur, daar is iedereen het over eens. Toch slagen sommige Balenaars er in om meer te doen met minder geld. Zij geven graag tips mee om meer uit je geld te halen. Dit keer vertelt Juliette hoe het haar lukt om zelf kruiden en groenten te kweken en haar terras op te fleuren. Zo bespaart ze op boodschappen en heeft ze meteen een fijne hobby. 

Zelf (salade)groenten kweken

“Allerlei saladegroenten, zoals pluksla, rucola, radijs en lente-ui, zijn naar verhouding vrij duur in de winkel. En dat terwijl ze erg makkelijk zelf te kweken zijn, zelfs als je weinig ruimte hebt. Ze groeien snel en als je om de zoveel tijd een beetje zaait, kun je de hele zomer verse salades uit eigen tuin eten.” 

Zelf kruiden kweken

“Het kweken van kruiden is erg lonend. De zaden zijn goedkoop, je kunt er meerdere keren van oogsten en al met slechts een paar plantjes heb je altijd verse kruiden bij de hand. Maak een beetje plaats vrij voor wat potjes op je balkon, vensterbank of terras, of plant ze in de volle grond als je meer ruimte hebt. Veel kruiden zijn bovendien vaste planten, zodat je er jaar na jaar van kunt plukken. Denk aan oregano (marjolein), bieslook, lavas, salie, tijm, peterselie (tweejarig), munt en rozemarijn. Maar ook eenjarige kruiden zijn heerlijk, zoals basilicum, koriander en dille. Je kan de kruiden binnenshuis ook goedkoop voorzaaien, bijvoorbeeld in lege plastic bakjes (maak onderin gaatjes) of wc-rolletjes.” 

Facebook/Marktplaats

“Regelmatig zie ik het op Facebook, Marktplaats of tweedehandssites voorbij komen: gratis af te halen producten. Van zaden, stekken van planten tot gave bloempotten. Bij iemand anders staat het misschien in de weg, maar jij kunt het prima gebruiken!” 

Kringloop

“Ben je op zoek naar bloempotten voor buiten? Dan zul je, afhankelijk van de grootte en het materiaal, waarschijnlijk al snel schrikken van de prijs! Het loont om dan eens bij de kringloopwinkel op zoek te gaan naar betaalbare bloempotten, of andere leuke accessoires.” 

Openingsuren & contact

adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/74 44 44
e-mail
info@ocmwbalen.be
Naar top