Gemeente Balen Gemeente Balen

Verbod op roken of vuur maken in bossen, heiden en natuurgebieden

dinsdag 08 mei 2018
De burgemeester heeft op advies van Brandweer zone Kempen op 8 mei een burgemeesterbesluit uitgevaardigd dat het roken en vuur maken verbiedt in de Balense bos-, natuur- en heidegebieden tijdens de droge periodes. Dit verbod is geldig tot het einde van de droogteperiode.

UPDATE 13 mei 2018

Fase GEEL (vanaf 13 mei)

Dit wil zeggen dat er waakzaamheid is bij de beheerders van de brandgevoelige gebieden en de brandweer omdat deze gebieden droog zijn. Verder zijn er niet onmiddellijk bijkomende maatregelen van kracht. Voorzichtigheid blijft geboden uiteraard. 

 

OORSPRONKELIJK BERICHT 8 mei 2018

Fase ORANJE

Voor de provincie Antwerpen en Limburg is op 8 mei fase ORANJE afgekondigd voor brandgevoelige gebieden. Dit houdt in:

ORANJE: Hoog gevaar.
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein.
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Deze maatregelen zijn nodig door de aanhoudende droogte, gecombineerd met hoge temperaturen en het mogelijke brandgevaar.

Hou toezicht op spelende kinderen

Omdat veel brandhaarden ontstaan door spelende kinderen, vragen de veiligheidsdiensten nadrukkelijk om kinderen niet zonder toezicht te laten spelen in deze brandgevoelige gebieden.  

Attent voor vuurhaarden: verwittig dadelijk 112

De burgemeester en de brandweer vragen ook aan alle burgers attent te zijn voor eventuele vuurhaarden. Bezoekers van bossen, heide en natuurgebieden en eigenaren van terreinen die met brandbare gewassen begroeid zijn, willen we nadrukkelijk wijzen op de dreigende gevaren. Let erop dat je geen brandende of smeulende voorwerpen laat vallen, wegwerpt of laat liggen.

Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard, zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.

Meer info over de maatregelen op de website van Agentschap Natuur en Bos

Nieuwsoverzicht
Keiheuvel Life+

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be