logo print  logo ocmw print

Veiligheidsraad 20 augustus: nieuwe regels over winkelen, evenementen, scholen,...

donderdag 20 augustus 2020
De Nationale Veiligheidsraad heeft op donderdag 20 augustus een aantal nieuwe beslissingen genomen. Er zijn nieuwe regels i.v.m. winkelen, evenementen, heropstart scholen, koffietafels en internationale koppels. Bekijk hier een samenvatting.

Nieuwe regels (vanaf maandag 24 augustus)

  • Winkelen: vanaf maandag 24 augustus mag je met z'n tweeën winkelen (dus niet meer alleen). Dit zonder tijdslimiet (dus niet meer max. een halfuur), al wordt aan iedereen gevraagd om z'n gezond verstand te gebruiken zodat er geen wachtrijen ontstaan. Winkels kunnen zelf beslissen of ze deze versoepeling doorvoeren, of het individueel winkelen behouden. Balense handelaars vinden 2 affiches om dit duidelijk te maken bij 'downloads' hieronder (ook gratis af te halen aan de balie van het gemeentehuis tijdens de openingsuren).

Nieuwe regels (vanaf dinsdag 1 september)

  • Evenementen: het maximum aantal aanwezigen bij sportieve, culturele en andere evenementen wordt verdubbeld tot 200 (binnen) en 400 (buiten). Het dragen van een mondmasker blijft hierbij verplicht. Op vaste locaties zijn er afwijkingen mogelijk onder bepaalde voorwaarden en na akkoord van de burgemeester en minister.
  • Scholen: volledige heropstart met een volledige schoolweek voor het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs op 1 september (code geel). Het dragen van een mondmasker is verplicht voor leerlingen vanaf 12 jaar en voor leerkrachten. De heropstart van het hoger onderwijs wordt later besproken.
  • Begrafenissen: koffietafels zijn toegelaten voor max. 50 personen (volgens de horecarichtlijnen).
  • Internationale koppels: je mag naar je ongehuwde partner in het buitenland reizen, ook als die zich in een land bevindt waar je in principe als toerist niet naartoe mag reizen. Je moet wel kunnen aantonen dat jullie een duurzame relatie hebben. Hierbij blijven ook de quarantaineregels gelden.

Ongewijzigde regels (verlengd tot eind september)

  • Mondneusmasker: blijft in bepaalde gevallen verplicht: op markten, in winkels, winkelcentra, theater-, bioscoop-, conferentiezalen, bibliotheken, openbare gebouwen,… en op alle drukke plaatsen waar de veiligheidsafstand niet gegarandeerd kan worden. In Balen is dit bijkomend het geval voor Pakawi Park en recreatiedomein Keiheuvel.
  • Sociale bubbel: elk gezin behoudt max. 5 vaste personen waarmee ze de regels van social distance niét hoeft na te leven. Kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend.
  • Bijeenkomsten: buiten deze sociale bubbel kan je max. 10 personen zien, mét naleving van de sociale distance.
  • Reizen: wie terugkeert uit het buitenland moet een online formulier invullen. Een coronatest en quarantaine zijn verplicht voor wie terugkomt uit een rode zone en aanbevolen voor wie terugkomt uit een oranje zone.

Lokaal kunnen er andere of bijkomende maatregelen genomen worden. Het gemeentelijk crisisteam komt vrijdag samen om te bekijken welke gevolgen deze beslissingen hebben op lokaal vlak.

Nieuwsoverzicht
Naar top