logo print  logo ocmw print

Gouverneur: tijdens hittegolf geen boetes voor inbreuken avondklok

vrijdag 07 augustus 2020
Zolang de hittegolf duurt, zullen er geen boetes worden uitgeschreven over het niet-naleven van de avondklok (23u30-6u). De gouverneur wil zo iedereen de mogelijkheid geven om de koelte op te zoeken in de vroege en late uren. Het samenscholingsverbod van 10 personen blijft wel gelden.

Mogelijkheid om koelte tijdens de nacht op te zoeken tijdens hittegolf

De gouverneur van de provincie Antwerpen heeft zopas in overleg met de burgemeesters en het Nationaal Crisiscentrum beslist om de avondklok (die geldt 23u30 uur tot 6u) in onze provincie tijdens de hittegolf van de komende dagen niet te handhaven (d.w.z. dat er geen boetes worden uitgeschreven). 

Eén van de aanbevelingen uit dit Vlaamse warmteactieplan luidt om je verplaatsingen tijdens de warmste momenten van de dag te beperken en verkoeling te zoeken in de vroege en late uurtjes. Met deze beslissing wil de gouverneur alle inwoners van de provincie Antwerpen de mogelijkheid geven om tijdens de nacht de verkoeling op te zoeken. 

Samenscholingsverbod en sluitingsuur van horeca blijven: geen feestjes! 

De gouverneur hamert er echter op dat het samenscholingsverbod om met meer dan 10 personen samen te komen, wel blijft gelden en dat de politie er strikt op zal toezien en desnoods boetes zal uitschrijven. Het sluitingsuur van de horeca blijft ook nog op 23u. 

De gouverneur roept dan ook een uitdrukkelijk op om geen misbruik te maken van deze tijdelijke versoepeling: “Alsjeblieft, gebruik het moment om verkoeling te zoeken, maar absoluut niet om een feestje te bouwen, om samen te komen en zo opnieuw nieuwe besmettingen doen ontstaan. Dat zou met de huidige toestand van het coronavirus totaal onverantwoord zijn en de inspanningen van de afgelopen weken teniet doen." 

De gouverneur geeft ook aan dat als deze bijsturing aanleiding geeft tot risicovol en onveilig gedrag, deze maatregel van de avondklok opnieuw kan geëvalueerd worden. 

Nog even volhouden: evolutie verloopt gunstig

De toestand van het coronavirus in de provincie Antwerpen evolueert zeer voorzichtig in de gunstige zin. De gouverneur roept op om de maatregelen plichtsbewust te blijven opvolgen. Ook het correct dragen van het mondmasker (over neus, mond en kin) vooral op drukkere plaatsen en op plaatsen waar men geen afstand kan houden, blijft belangrijk om de opflakkering van het virus in te dijken. 

UPDATE 7 augustus 2020 19u

De burgemeesters van Balen, Dessel en Mol hebben ook beslist dat de politie tijdens de hittegolf de mondmaskerplicht enkel moet handhaven op drukke locaties en op die plaatsen waar je geen afstand kan houden

Nieuwsoverzicht
Gouverneur geen avondklok tijdens hittegolf 7 aug 2020

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top