logo print  logo ocmw print

Gouverneur roept op: "Wees creatief in bestrijden virus, niet in zoeken naar achterpoortjes"

vrijdag 31 juli 2020

Gouverneur Cathy Berx heeft op vrijdagvoormiddag 31 juli een overleg gehad met alle burgemeesters van de provincie Antwerpen. De vraag naar bijkomende verduidelijkingen werd ter harte genomen. 

Provinciale lijst met veel gestelde vragen

De verduidelijkingen zullen binnenkort aangevuld worden in een aparte FAQ voor de provincie Antwerpen met veel gestelde vragen op de website van de gouverneur. Bijkomende vragen kunnen gesteld worden via coronamaatregelen@provincieantwerpen.be. De gouverneur wijst er wel op dat niet alle vragen snel kunnen beantwoord worden, omdat zij niet kan beschikken over hetzelfde aantal personeelsleden als het callcenter van de federale overheid. 

Oproep naar creativiteit in volgen van de maatregelen, niet in het ontwijken ervan

De gouverneur roept alle burgers ook op om "creatief te zijn in het bestrijden van het virus en niet in het zoeken naar achterpoortjes in de maatregelen. De bedoeling van de recent genomen maatregelen is om de snelle heropflakkering van het virus in onze regio in te dijken," aldus de gouverneur.  Zij roept iedereen op om deze maatregelen zo maximaal mogelijk toe te passen. Ze begrijpt dat de soms drastische maatregelen niet altijd even plezant zijn, maar alleen zo kunnen we snel weer tot een meer normaler leven komen. Als er te flexibel mee omgegaan wordt, zullen de maatregelen hun doel niet bereiken. 

Mondmaskerplicht

Wat het dragen van een mondmasker betreft, herhaalde ze de eerdere maatregelen:

• je hebt het sowieso altijd bij als je buitenshuis bent

• je draagt het ook als er kans is op besmetting, d.w.z. zeker op drukke plaatsen en op plaatsen waar je niet voldoende afstand kan houden

• uitzonderingen zijn thuis, tijdens het eten en drinken in de horeca en bij het intensief contactloos sporten (intensief is zware fysieke inspanningen doen, dus niet recreatief bewegen)

Wat de interpretatie drukke plaatsen betreft, gaf de gouverneur aan dat je uiteraard geen mondmasker moet dragen als je alleen aan het wandelen bent in de natuur of aan het fietsen bent op een verlaten landweg zonder dat er anderen in de buurt zijn. Maar omgekeerd moet het dus wel op drukkere plaatsen waar je mensen op een korte afstand passeert (zeker op een drukke kanaaldijk, dorpskernen, centrumstraten,...). De gouverneur gaf ook aan dat het tijdens het wandelen makkelijker is om snel een mondmasker aan te doen als er anderen passeren, maar bij het fietsen is dat moeilijker waardoor je best een mondmasker draagt bij het recreatief fietsen. De interpretatie of een bepaalde situatie risicovol is, blijft bij de politie.  

Bijkomende verduidelijkingen over deze en andere maatregelen volgen de komende tijd in de provinciale FAQ (zie link bovenaan). 

Nieuwsoverzicht
Naar top