logo print  logo ocmw print

Horeca-uitbaters: alle coronarichtlijnen nog eens op een rijtje

vrijdag 31 juli 2020

Met eerst federale richtlijnen, vervolgens provinciale richtlijnen en uiteindelijk ook nog eens verdere verduidelijkingen daarbij... Zie jij als horeca-uitbater de bomen door het bos niet meer? Dan zetten we alle regels die gelden voor de Balense horecazaken nog eens op een rijtje.


Sluitingsuur om 23u

De  horeca moet sluiten om 23u, zodat de klanten nog minstens een half uur hebben om thuis te geraken voor de avondklok van 23u30 ingaat. Verplaatsingen van en naar het werk zijn nog wel toegestaan tijdens de avondklok, dus het personeel kan gerust nog doorwerken na het sluiten van de zaak.

Na 22u mag er geen verkoop meer zijn van alcohol om mee te nemen. Winkels van tankstations en nachtwinkels moeten ook sluiten om 22u.


Mondmaskerplicht

Klanten moeten géén mondmasker dragen in een horecazaak als ze zitten te eten of drinken. In alle andere situaties (bv. naar het toilet gaan) wel.


Maximum aantal personen per tafel

Je mag op café of restaurant met maximum 4 personen aan tafel zitten. Uitzondering: als je huisgezin bestaat uit meer dan 4 personen, mag je met het voltallige huisgezin aan één tafel zitten. 


Afstand tussen gezelschappen

In horecazaken moet er 1,5 meter afstand zijn tussen de gezelschappen, tenzij er een scheiding is met een plexiwand (of gelijkaardig) van minstens 1,8 meter hoog.


Individuele registratieplicht

Horecaondernemers moeten de contactgegevens (naam, adres, telefoon of e-mail) van hun klanten noteren, gekoppeld aan het moment van bezoek (datum en uur). In de provincie Antwerpen is dit individueel, dus niét per gezelschap. Ze mogen dit digitaal of op papier doen (zie voorbeeld van Horeca Vlaanderen bij 'downloads' hieronder). Doe dit volgens de privacyrichtlijnen: dus niet alle namen en contactgegevens in één boek open en bloot, maar eerder op aparte briefjes en die dan in een afgesloten doos laten deponeren bijvoorbeeld. 
Hou deze gegevens per dag bij op een veilige manier. Na vier weken moeten deze contactgegevens vernietigd worden. Deze contactgegevens mogen alleen gebruikt worden voor contactopsporing bij een eventuele coronabesmetting (dus niet voor reclamedoeleinden bv.). 

Meer info over de verplichte registratie op de website van Horeca Vlaanderen


Gratis affiches over mondmaskerverplichting

Het gemeentebestuur heeft speciale affiches gemaakt voor de mondmaskerplicht in de horeca: zowel een aparte affiche, als bij het overzicht met andere maatregelen (met daarbij de keuze tussen met en zonder reservatie): zie bij 'downloads' of gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis. 

Balense handelaars kunnen overigens nog altijd gratis affiches over de mondmaskerplicht of andere coronamaatregelen afhalen op het gemeentehuis of VC De Kruierie (tijdens openingsuren).

Meer info over deze affiches

Nieuwsoverzicht

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top