logo print  logo ocmw print

Zo draag je je mondmasker correct: over mond én neus

woensdag 29 juli 2020
Het is niet alleen belangrijk om te weten waar en wanneer, maar ook hoé je een mondmasker moet dragen, op- en afzetten, bewaren en onderhouden. Bv. niet los bewaren in broekzak of handtas. Mag je een wegwerpmasker hergebruiken? En dampt je bril ook aan? Deze en andere tips op een rijtje.

Dragen
Zorg ervoor dat je mond, kin én neus bedekt zijn. Raak het masker niet aan als je het op hebt. Hang je masker ook niet aan je kin of je oor.

Op- en afzetten
Zet het mondmasker niet te veel op en af. Neem daarbij alleen de linten of elastieken vast, niet het masker zelf. Regelmatig je handen wassen, wordt nog belangrijker om dit hygiënisch te kunnen doen. 

Bewaren
Berg je mondmasker op in een apart afgesloten plastic, stoffen of (nog beter) papieren zakje (bv. enveloppe), dat je vervolgens in je handtas of broekzak kan steken. Bewaar je mondmasker dus niét los in je broekzak, handtas of portefeuille. Hang het bv. ook niet aan de achteruitkijkspiegel in je auto. Zo krijgen bacteriën vrij spel en strooi je het virus mogelijk alsnog in het rond.

Onderhouden
Een mondmasker moet om de 8 uur vervangen (wegwerp) of gewassen (herbruikbaar) worden. Bij intensief gebruik is dat om de 4 uur. Zorg er voor dat je herbruikbaar mondmasker volledig droog is, als je het opnieuw wil gebruiken na een wasbeurt.

Een mondmasker dat beschadigd is, gooi je weg (restafval). 

Wat met een (zonne)bril die aandampt? 

Als je je bril iets verder op het puntje van je neus zet, bedampen je glazen minder snel. Echter niet zo handig met multifocale glazen. Je kan je bril ook wassen met lauw water en een druppeltje vloeibare zeep: hierdoor komt er een dun laagje op je bril waardoor deze minder snel aandampt. Let op: gebruik geen warm water of detergent (afwasmiddel), want dat kan de ontspiegeling van je glas aantasten. Droog je bril nadien af met een zacht pluisvrij doekje.

Mag je een wegwerpmondmasker hergebruiken?

De wegwerpmondmaskers (papieren maskers, vaak met blauwe buitenkant) zijn niet gemaakt om lang mee te gaan. Normaal kunnen ze 4 à 6 uur gedragen worden. Als het niet echt intensief gebruikt wordt (intensief gebruik is veel praten, sporten, zweten,...), kan het eventueel tot maximaal 8u gebruikt worden. Als deze maskers beschadigd, vuil of vochtig geworden zijn, moet je ze sowieso wegdoen (restafval niet in de papiercontainer). 

Als je deze wegwerpmondmaskers maar kort gebruikt hebt (dus minder dan die 4 à 6 uur), mag je ze hergebruiken (voor jezelf uiteraard) op voorwaarde dat je ze intussen in een afgesloten (bij voorkeur) papieren zakje (bv. enveloppe) bewaart. Raak daarbij nooit de buitenkant van het mondmasker aan (want daar zitten de mogelijke externe bacteriën op). Was ook steeds je handen als je je masker op- en afzet. Er wordt gezegd om het zakje enkele dagen te bewaren vooraleer je het mondmasker terug mag gebruiken. Hier zijn geen officiële studies van gekend, maar de kans is wel groter dat dan eventuele bacteriën verdwijnen. Maar ook dan mag je de totale duur van 4 à 6 uur (of 8 uur bij niet-intensief gebruik) niet overschrijden.

Voor alle duidelijkheid: als je het de eerste keer 5 uur normaal gebruikt hebt en daarna enkele dagen bewaard hebt in een enveloppe, mag je het nadien NIET nog eens 6 uur hergebruiken. Wegwerpmondmaskers zijn gemaakt om éénmalig 4 à 6 uur te gebruiken (de totale levensduur dus van dat masker). Dat is het verschil met herbruikbare stoffen mondmaskers die je na een wasbeurt opnieuw 4 à 6 (of 8) uur mag gebruiken. 

Enkel in uitzonderlijke omstandigheden (bv. bij een schaarste aan mondmaskers) is het te verantwoorden om een wegwerpmondmasker langer te gebruiken dan voorzien. 

Nieuwsoverzicht
Mondmasker (c) Ben Kerckx via Pixabay

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top