logo print  logo ocmw print

Veiligheidsraad wil meer mondmaskers zien, registratie van bezoekers in horeca en van terugkerende toeristen uit het buitenland

donderdag 23 juli 2020

Dit zijn in het kort de maatregelen die beslist zijn op de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 23 juli:

  • Er komen geen nieuwe versoepelingen. Het maximumaantal bezoekers voor evenementen wordt bijvoorbeeld niet opgetrokken.
  • We zullen meer mondmaskers zien in het straatbeeld. In drukke winkelstraten, op openbare markten, kermissen en in openbare gebouwen worden ze verplicht vanaf zaterdag 25 juli. Ook in de horeca zal een mondmasker verplicht zijn als u zich verplaatst, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek. De maskers waren al langer verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, bioscopen, theater- concertzalen en musea.
  • Nachtwinkels gaan verplicht om 22 uur ‘s avonds dicht. Nu sluiten ze net als de horeca om 1 uur ‘s nachts, maar dat sluitingsuur wordt dus vervroegd voor de nachtwinkels tot 22u. Deze maatregel werd genomen omdat nachtwinkels een extra risico tot samenscholingen inhouden.
  • In horecazaken zal je je contactgegevens moeten achterlaten om contactopsporing te vergemakkelijken. De horeca-uitbaters zullen de gegevens 14 dagen moeten bijhouden en mogen deze gegevens niet voor andere doeleinden gebruiken.
  • Steden en gemeenten zullen zelf extra maatregelen kunnen nemen om lokale haarden beter te bestrijden. Dat kan gaan van bijkomende mondmaskers verplichten tot in extreme gevallen een lokale lockdown instellen.
  • De contactbubbels van maximaal 15 personen blijven behouden. Wel wordt benadrukt dat het om maximaal 15 personen per week gaat (niet per dag). Het aantal personen is niet verlaagd omdat men zo de personen die zich wel aan de regels houden, zouden bestraffen. 
  • De woonzorgcentra gaan ook hun bezoek beperken. Elke instelling mag daarin zelf bepalen welke maatregelen ze nodig achten. 
  • Iedereen die uit het buitenland terugkeert (voor een verblijf van langer dan 48u), of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal verplicht 48 uur vóór terugkomst een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop je terugkomt (met de trein, de auto, het vliegtuig) maakt daarbij geen verschil. De verplichting zou ingaan vanaf 1 augustus. In de loop van de laatste week van juli zou dit formulier online komen. Op deze manier wil men ook sneller aan contactopsporing doen. De Veiligheidsraad vraagt reizigers om ook in het buitenland zich aan de voorzorgsregels te houden. 

(bron: vrtnws.be)

Nieuwsoverzicht
Naar top