logo print  logo ocmw print

In thuisquarantaine uit voorzorg? Waar moet je je aan houden

woensdag 22 juli 2020
Als je langdurig en van nabij in aanraking kwam met iemand die coronabesmet is, neem je best snel contact op met je huisarts. Deze kan adviseren om een test te laten afnemen en/of in thuisquarantaine te gaan. In dit laatste geval moeten jij en je huisgenoten een aantal richtlijnen in acht nemen.

Waarom in thuisquarantaine? 

Een thuisquarantaine uit voorzorg heeft als bedoeling de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je houdt je daarbij aan een aantal strikte richtlijnen, soms in afwachting van een coronatest, soms om uit te zieken. Het is van belang dat zowel jezelf als je huisgenoten zich hieraan houden. Want het is met hen dat je veel contact hebt. En je wil natuurlijk absoluut vermijden dat zij ook besmet geraken. 

Wanneer in thuisquarantaine? 

Als je langdurig (meer dan 15 minuten) en van nabij (af en toe op minder dan 1,5 meter) in aanraking bent gekomen met iemand die coronabesmet is, kan je huisarts een thuisquarantaine adviseren. Als het contact maar korstondig was en altijd met de nodige afstand en/of met mondmasker, dan is de kans op besmetting eerder klein. Dan moet je uiteraard nog wel altijd 14 dagen waakzaam blijven naar symptomen zoals (hoge) koorts, droge hoest, vermoeidheid,... en de voorzorgsmaatregelen strikt toepassen. 

Richtlijnen voor een thuisquarantaine

Het gaat daarbij over strikte hygiënemaatregelen die zowel de mogelijk besmette persoon als de huisgenoten best in acht nemen zoals:

  • was regelmatig je handen met water en zeep
  • hou afstand ten opzichte van je huisgenoten
  • de (mogelijk) besmette persoon draagt zoveel mogelijk een mondmasker (ook in huis)
  • ontsmet regelmatig oppervlakken die veel aangeraakt worden, zoals deurklinken, toiletbril, afstandsbediening, stoelen, tafels, vloer, handvaten van kasten en schuiven,…; ook lichtschakelaars, maar dan met een zeer licht vochtige doek
  • deel geen borden, bestek, glazen, tandenborstels of handdoeken
  • als het kan, gebruik dan ook een aparte slaapkamer, toilet en eetplaats
  • verlucht regelmatig je woning
  • je blijft zoveel mogelijk thuis (je woning of je tuin) 
  • probeer voor noodzakelijke inkopen en apotheekbezoek iemand anders in te schakelen; lukt dit niet, draag dan zeker altijd een mondmasker buitenshuis

Ontsmetten kan je door een ontsmettingsmiddel te gebruiken uit de winkel of door 1% bleekwater te verdunnen in water (10 ml of 1 soeplepel per liter water).

Deze informatie is gebaseerd op een brochure van het ziekenhuis van Mol voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en in thuisisolatie moeten. 

Hoelang moet je in thuisquarantaine blijven?

Dat hangt af van het moment dat je in aanraking bent gekomen met de persoon die coronabesmet is. Zelfs als je test negatief is, kan het zijn dat je nog even in quarantaine moet blijven, want het kan altijd zijn dat je het virus hebt, maar dat het nog niet is doorgebroken. Vraag daarom altijd raad aan je huisarts vooraleer je je thuisquarantaine stopzet. Alleen zo kunnen we het virus echt indijken. 

Nieuwsoverzicht
Naar top