Dubbele beglazing verplicht

maandag 20 juli 2020
Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbel glas. Anders kan dat bij woningonderzoeken leiden tot strafpunten en zelfs een ongeschiktverklaring van de (huur)woning. Momenteel zijn er nog premies te verkrijgen voor het plaatsen van hoogrendementsglas.

Dubbele beglazing verplicht

Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over minstens dubbele beglazing. Deze verplichting geldt voor alle ramen in leefkamers, keukens, slaapkamers en badkamers. Inkomhallen, gangen en traphallen zijn vrijgesteld van deze norm.


Woningonderzoek

Indien er signalen zijn van woningkwaliteitsproblemen kan een woningonderzoek worden uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zal ook standaard gecontroleerd worden of er nog enkel glas aanwezig is. In de praktijk zullen deze onderzoeken bijna uitsluitend in huurwoningen worden uitgevoerd.


Strafpunten

Tijdens een woningonderzoek worden strafpunten toegekend als de woning gebreken vertoont. Als de gebreken in een woning tot 15 of meer strafpunten leiden, kan de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar worden verklaard. Vanaf 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend voor afwezigheid van dubbele beglazing:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing in de woning;
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing in de woning.


Ongeschiktverklaring

Vanaf 1 januari 2023 zal een woning met nog meer dan 1 raam met enkele beglazing onmiddellijk ongeschikt kunnen worden verklaard, los van eventuele andere gebreken in de woning. Deze mag dan niet meer worden verhuurd tot de eigenaar werken heeft uitgevoerd om de woning opnieuw conform te maken. Een conforme woning is een woning die voldoet aan de decretaal bepaalde minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen.


Vrijstelling naargelang energiescore

Er zal wel rekening worden gehouden met de EPC-score die wordt vastgesteld in het energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning. Een EPC is verplicht bij huurwoningen. Een woning voldoet vanaf 2021 aan de dubbelglasnorm, ook al is er niet overal dubbele beglazing aanwezig, als die EPC-score lager ligt dan de grenswaarden die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn momenteel:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing;
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing;
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing;
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Voorbeeld: een rijwoning met enkele beglazing zal dus niet ongeschikt worden verklaard als deze woning op het moment van het woningonderzoek beschikt over een geldig EPC met een score onder de 450 kWh/m².


Groepsaankoop

IOK lanceert in het najaar ook een groepsaankoop hoogrendementsbeglazing. Meer info hierover volgt later.


Meer info

Voor meer informatie rond de dubbelglasnorm en de premies kan je terecht bij de dienst wonen (Mireille Vansweevelt) via wonen@balen.be of 014/74 40 83.

Nieuwsoverzicht
Glas

Contact

Dienst Wonen

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 83
e-mail
wonen@balen.be

Deel deze pagina

Naar top