logo print  logo ocmw print

Feestje thuis? Wat mag en wat mag niet door de coronamaatregelen?

vrijdag 17 juli 2020
Als je thuis een feest wil organiseren, hou er dan rekening mee dat nog niet alles is toegelaten door de coronamaatregelen. De bubbel van 15 blijft nog behouden. Enkel als je met een professionele traiteur of catering werkt, zijn er meer mogelijkheden en kan je meer gasten uitnodigen.

Zelf organiseren?

Kleinschalige private familiefeesten die je zelf organiseert, zoals familiefeesten in de tuin, blijven beperkt tot de bubbel van 15 personen buiten je gezin.

Door professionele traiteur of met catering?

Privéfeesten met professionele catering of traiteur, zoals trouwfeesten, kunnen vanaf nu doorgaan met 50 personen. Vanaf 1 augustus wordt dit opgetrokken naar 100 personen. Voor deze feesten is het niet voldoende dat de traiteur enkel het eten levert. Hij moet het eten opdienen en zich daarbij houden aan het horeca-protocol. De traiteur draagt de verantwoordelijkheid dat ook de gasten zich houden aan de maatregelen:

  • Tafels moeten anderhalve meter uit elkaar staan.
  • Er kunnen maximaal 15 personen aan dezelfde tafel zitten.
  • Enkel zitplaatsen aan tafel mogen.
  • Er is personeel dat eten en drinken serveert. Het personeel draagt zowel in de zaal als in de keuken een mondmasker.

De verplichting om aan tafel te blijven zitten, valt weg. Je kan je dus verplaatsen om aan een andere tafel te praten met vrienden of familie. Ook moet de traiteur niet het gehele feest van begin tot einde toezien op de maatregelen (zoals eerder gecommuniceerd). 

Opgelet: ook hier geldt nog steeds de bubbel van 15 personen die je per week mag zien, bovenop je gezinsleden.

Evenementen

Alle andere activiteiten vallen onder de noemer ‘evenementen’. Ook straat- en buurtfeesten, kleine concerten,… zijn evenementen. Voor evenementen maken we het onderscheid tussen activiteiten die binnen of buiten doorgaan:

  • Binnen: Vanaf nu kunnen 200 personen evenementen bijwonen die binnen doorgaan (vanaf 1 augustus worden dat er 400)
  • Buiten: Evenementen in de openlucht kunnen doorgaan met 400 personen (vanaf 1 augustus zijn 800 personen welkom)

Voor deze activiteiten en evenementen gelden strengere maatregelen dan bij privéfeesten. Alle regels uit de horeca, dus ook het blijven zitten aan de eigen tafel en de onderlinge afstand van 1,5 meter, moeten toegepast worden.

Als je een evenement organiseert, moet je je activiteit invoeren in het gemeentelijk evenementenloket. Afhankelijk van de aard van je activiteit, moet je daar ook het resultaat opladen van de Covid Event Scan, de nieuwe evenementenmatrix om na te gaan of je activiteit veilig kan doorgaan. De organisator is verantwoordelijk voor de aanvraag en de correctheid van de gegevens. 

Meer informatie over deze activiteiten en evenementen vind je hier.

Ceremonies

Voor huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten gelden dezelfde voorwaarden als voor openbare evenementen die binnen doorgaan: tot 200 personen in juli, tot 400 personen vanaf augustus. Let op: het gaat hier over de plechtigheid zelf, niet over de receptie of het feest.

Nieuwsoverzicht
Tuinfeest (c) Pixabay Michelle Maria

Contact

Veiligheid

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be
Naar top