logo print  logo ocmw print

Achtste corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen

woensdag 27 mei 2020

Het gemeentebestuur bedeelt vandaag en morgen opnieuw een brief om alle Balenaars (maar zeker diegene zonder internet) op de hoogte te houden over het verloop en de aanpak van de coronacrisis in Balen. Je kan hem hieronder lezen.

Brief gemist? Bekijk hier alle bewonersbrieven


(brief 8, 26 mei 2020)

Beste inwoner,

De gemeente Balen bestelde op 22 april als één van de eerste gemeentes voor al haar inwoners een herbruikbaar mondmasker bij ThinkPink (de organisatie die borstkankerpatiënten ondersteunt). Wij kozen voor hen omdat zij aangaven dat zij als organisatie voor kankerpatiënten, als geen ander weten hoe belangrijk het is om kwalitatief goede mondmaskers te dragen. Ook ging een groot deel van de opbrengst van onze aankoop naar de organisatie van ThinkPink zelf, een goed doel waar we ons als Gezonde Gemeente wel in kunnen terugvinden.

Normaal zouden deze mondmaskers half mei geleverd zijn, maar de organisatie liet eerder al weten dat door de recente chaos op de wereldmarkt van mondmaskers, het voor hen niet eenvoudig is om snel betrouwbare mondmaskers te leveren. We hadden ze natuurlijk liever eerder ontvangen, maar kunnen er wel begrip voor opbrengen. Wij ondervonden als gemeente ook talrijke problemen bij kleinere bestellingen van mondmaskers die wij deden tijdens de coronacrisis afgelopen weken voor onze cruciale beroepen die rechtstreeks in contact stonden met corona- of risicopatiënten (o.a. onze Balense huisartsen, personeel woonzorgcentra, De Schakel, thuisverpleging,...).

ThinkPink liet weten dat we eind mei (mogelijk zelfs pas begin juni) de mondmaskers zullen ontvangen. Het is ook voor ons bang afwachten, want de leveringsafspraken voor mondmaskers zijn de laatste weken niet echt betrouwbaar geweest... Hoe dan ook, de gemeentediensten staan klaar om ze te verdelen. Een werkgroep is al enige tijd bezig met een oplijsting te maken per huisnummer volgens type mondmasker zoals aangeraden door ThinkPink, nl. Large (L) voor mannen boven de 12 jaar, Medium (M) voor vrouwen boven de 12 jaar en een Small (S) voor kinderen onder de 12 jaar. Van het moment dat de mondmaskers toekomen, zal een team starten met het vullen van de enveloppen met het juiste aantal en het juist type per huisnummer en gezin.

Als er een wijk of gehucht klaar is, zal een ander team starten met de huis-aan-huis  bedeling. Die dagen zullen we via de Facebookpagina en website van de gemeente Balen voortdurend een stand van zaken geven in welke straten en wijken de mondmaskers in de bus zitten. Zo kan iedereen zijn mondmasker(s) direct uit de brievenbus halen. We roepen dan ook op om uw buren of familie die geen internet of Facebook hebben, hiervan op de hoogte te houden. Alvast bedankt daarvoor.

Heb jij als co-ouder een kind dat niet in Balen gedomicilieerd is, maar er wel vaak verblijft? Meld dit dan uiterlijk op donderdag 28 mei via het e-formulier op www.balen.be/ouderschap. Dan zorgen we ervoor dat zij er ook eentje krijgen. Elk kind dat opgroeit in onze gemeente, is voor ons even belangrijk...

Na de heropening van de scholen, bedrijven en winkels, worden ook de rest van de coronamaatregelen stap voor stap verder afgebouwd. Zo zijn er vorige week weer heel wat mogelijkheden voor buitensporten  bijgekomen (o.a. aan de Bleukens, speciaal voor sportclubs). Vanaf woensdag 27 mei mogen ook de kleine buurtspeeltuintjes  terug open. Het is niet duidelijk of dit ook geldt voor de speeltuin van de Keiheuvel: zolang dat niet het geval is, blijft deze voorlopig nog gesloten.

Daarnaast is er ook meer duidelijkheid gekomen voor de jeugdkampen. Ook onze eigen jeugd- en sportdienst werkt een alternatief zomerprogramma uit voor KiXs en Kuren. Dat onze jonge Balenaars deze zomer weer leute en plezier gaan maken, dat staat vast. Maar dat het anders zal zijn dan andere jaren, dat is intussen ook duidelijk.

Vandaar dat we iedereen nog eens op het hart willen drukken om alle voorzorgsmaatregelen te blijven toepassen: hou afstand, was regelmatig je handen en vermijd drukke plaatsen, maar ook teveel contacten met teveel verschillende mensen. We reken op je burgerzin om het virus géén tweede kans te geven! Zo wordt het geen korte adempauze voor onze zorgverleners, maar kunnen we uitkijken naar een zomer met vrienden en familie, hopelijk ergens op een terrasje…

Afgesproken?!

Tot gauw!

Nieuwsoverzicht

Contact

Infodienst - communicatie

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
(enkel op afspraak)
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 30
e-mail
info@balen.be
Naar top